Notícies més llegides




Alt Empordà


Figueres

Presentació del llibre Els raïms ja virolen

Alt Empordà  -  08/11/2017  -  15:54

En el tram final de la presentació, l'autor va parlar del tema de les contraetiquetes literàries, una tendència de disseny i de màrqueting a la qual s'han apuntat també enòlegs i tècnics dels cellers empordanesos


Guillem Plujà / GN

Guillem Plujà / GN



En una sala de conferències plena de gom a gom de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres va acollir ahir la presentació del llibre 'Els raïms ja virolen' del filòleg palauenc José Luis Bartolomé.

Va intervenir en primer lloc, el president de la D.O. Empordà, Xavier Albertí, que va destacar la singularitat del contingut de l'obra, amb referències al significat de moltes de les marques de vins alt-empordanesos, i que sabia conjugar poesia i estima a la terra. En la seva intervenció, l'autor va remarcar que era un llibre d'estima al "terroir" de la comarca després d'haver viscut més de mitja vida fora d'ella. Acompanyat d'algunes imatges, va anar glossant les quatre parts principals del llibre: l'estudi del significat de més de dues-centes marques dels nostres cinquanta cellers, que inclouen referències a la geografia, història, toponímia, flora, fauna, ressonàncies de la cultura clàssica i d'altres estofes.

La part més extensa de les 183 planes del llibre l'ocupa un recull antològic de textos en prosa i poesia catalana sobre la vinya i el vi, d'autors empordanesos i pancatalans. El llibre conté un apèndix lúdic en forma de joc de trivial per revisar les infodiversitats que s'expliquen en els capítols anteriors i sobre la història general de la vinya a l'Alt Empordà. Una sèrie de preguntes a l'atzar va posar a prova els bons coneixements que en tenien alguns dels assistents.

En el tram final de la presentació, l'autor va parlar del tema de les contraetiquetes literàries, una tendència de disseny i de màrqueting a la qual s'han apuntat també enòlegs i tècnics dels cellers empordanesos. En concret, en va parlar de trenta-una etiquetes de dotze cellers diferents; es va llegir com a mostra de la qualitat poètica una que no figura al llibre ("Passerell" d'Empordàlia). Va aprofitar també per donar a conèixer l'autoria d'aquests textos anònims, que en la primera part del llibre s'agrupen segons la classe de vi: blanc, negre, rosat o dolç.

Com a cloenda, es va fer un brindis musical i la lectura (feta per Roser Bech, sotsdirectora de la revista Alberes) d'un text tret del recull del llibre molt adient al moment social que viu el país: "Independència" d'Anicet de Pagès.


Autor: Redacció


#figueres


#figueres





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...