Notícies més llegides




Gastronomia


Jaume Fàbrega

BACALLÀ AMB SAMFAINA

Gastronomia  -  28/08/2017  -  22:47

Deixeu el bacallà en remull si pot ser 48 hores, canviant-li l'aigua 3 o 4 vegades


BACALLÀ AMB SAMFAINA

BACALLÀ AMB SAMFAINA



Una de les receptes més populars de Catalunya, feta amb aquesta salsa-base de la nostra cuina, la samfaina. Amb variants, es troba arreu dels Països Catalans: Bacallà amb tomaca, amb pebreres, amb ceba (Eivissa; malgrat que el nom té ceba, tomàquet i pebrot), Bacallà amb pebrot i tomata (Girona), etc. S'ha de dir que, de totes les receptes de bacallà mediterrànies i atlàntiques, al costat de la Brandada o el Bacallà al pil-pil, és una de les més reeixides.

Ingredients

1 kg de bacallà (morro), oli,1 ceba,3 o 4 tomàquets (1 kg, o una mica menys),4 pebrots i vermells mitjans (1/2 kg, aproximadament),3 albergínies mitjanes, farina,sal

Elaboració

Deixeu el bacallà en remull si pot ser 48 hores, canviant-li l'aigua 3 o 4 vegades. Un cop dessalat, en feu a trossos mitjans quadrats de 5x5 cm, aproximadament) i l'enfarineu. Poseu una paella al foc amb força oli; hi feu fregir el bacallà, i quan sigui mig fregit, el poseu en una cassola de terrissa. En el mateix oli-però traient-ne una part, en una paella o cassola, sofregiu-hi una mica els pebrots, sense llavors i fets a trossos mitjans o a tires allargades. Quan tot sigui sofregit, però abans que prengui molt de color, afegiu-hi els tomàquets, pelats, sense llavors i tallats a tires. Deixeu-ho sofregir una mica. Peleu les albergínies (hi ha qui hi deixa una mica de pela, a fi que no es desfacin) i talleu-les com els pebrots o a daus. Afegiu-les al sofregit. Tapeu la cassola i acabeu-hi de deixar confitar una mitja horeta. Col·loqueu aquesta samfaina damunt el bacallà, afegiu-hi una miqueta d'aigua i deixeu que acabi de cuinar-se tot junt, amb la cassola tapada. Proveu-ho de sal.

Notes

Hi és bo afegir-ho, al final, all i julivert picat. Els ingredients, i especialment el pebrot, es poden escalivar.

Hi ha qui afegeix pebrot verd, ceba, un raig de vi, pebre negre.

A La cuynera catalana, el primer llibre modern de cuina catalana (1833) hi ha el "Bacallà amb tomàtecs: tallat a racions, perbullit i escorregut, es fregirà amb oli ceba i tomàtecs en bastant quantitat, es tirarà tot junt amb el bacallà en una cassola, després s'hi tirarà una picada d'alls i julivert y una poca d'aigua, es faran donar alguns bulls i se servirà". Ferran Agulló, al Llibre de la cuina catalana (vers 1930) ja utilitza els ingredients i el nom actual, "Bacallà amb samfaina".

D'aquesta recepta n'hi ha versions sense albergínia- Bacallà amb pebrot i tomata, de Girona-, o només amb ceba, tomàquets i alls, a la ruta del Cister. Algunes inclouen carabassó o prescindeixen de les cebes.

El bacallà salat només es menja als països de tradició catòlica i ortodoxa: la península Ibèrica, Llenguadoc i Provença, Itàlia i les illes mediterrànies, els països balcànics i Grècia. El colonialisme el va portar a Cuba, el Brasil, les illes francoamericanes, Algèria...

El bacallà sec- no salat, dit estocfix o peixopalo, encara és més rar, i només se sol menjar a Catalunya, el Llenguadoc i algun lloc d'Itàlia, tot i que en aquest darrer país se sol confondre amb el bacallà.


Autor: Jaume Fàbrega/GN


#bacalla #samfaina


#bacalla #samfaina





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...