Notícies més llegides




+ Notícies


Sant Gregori

Quim Roca: ‘Els ajuntaments hem demostrat que podem resoldre moltes incidències durant una crisi com aquesta’

+ Notícies  -  10/04/2020  -  10:55

“Com a alcalde, en moments com aquests, cal fer tot el que es pugui per ajudar i estar al costat dels veïns i veïnes”, subratlla el batlle de Sant Gregori


Quim Roca

Quim Roca



El municipi de Sant Gregori, al Gironès, viu la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19 com la gran majoria de pobles i ciutats d’arreu del país: calma sostinguda. “Sabem que tot passarà però depèn de tot el que fem pot passar més ràpidament o es pot prolongar més”, explica l’alcalde, Quim Roca, qui ha donat la seva retribució d'alcalde d'aquest mes a dues iniciatives: d’una banda, a la investigació per trobar fàrmacs i una vacuna en la recerca científica que dirigeixen diversos i reconeguts professionals, com el doctor Oriol Mitjà i el doctor Bonaventura Clotet, i de l’altra, a una iniciativa del Girona FC per adquirir material sanitari, en aquest cas per a l'Hospital Universitari Josep Trueta.

Com està afectant aquesta situació a Sant Gregori?

Quim Roca. És una situació nova, una emergència que ha generat uns canvis dràstics en el nostre dia a dia com mai havíem viscut i als quals ens hem hagut d’adaptar molt ràpidament, tot i que estem treballant en bona direcció per atendre i pal·liar al màxim l’emergència deguda a la COVID-19. Havíem tingut altres emergències derivades d'altres factors, com per exemple a finals de gener, amb el temporal Glòria, quan es va haver de gestionar també un episodi realment complex durant una setmana. Cada emergència és sempre diferent.

Com en tota emergència s'han de tenir molt clares les diferents etapes, en aquest cas: la contenció, la mitigació i la recuperació. I en cada escenari s'han de prioritzar unes accions i uns recursos per a fer-hi front. Ens trobem en una situació greu però hem de tenir present que ens en sortirem. La gestió posterior serà determinant per tornar a la vida de fa unes setmanes. Tot i que caldrà replantejar i canviar coses, segur. En aquest sentit, un tema que s'haurà de definir en els dies vinents, o almenys això s'ha reclamat des del món local, és que es defineixi què es podrà fer i què no en els pròxims mesos i amb quins elements ho haurem de fer.

Ara mateix, quina és la radiografia del municipi amb relació a la pandèmia? 

Q. R. Del dia 13 al dia 1 d'abril hi havia 7 casos positius confirmats al municipi, amb un augment molt sostingut. Del 2 d'abril al 9 d'abril, els casos confirmats són 19. El virus és altament contagiós i es transmet molt ràpidament, per això és vital prendre les màximes precaucions, tot i que com s'ha anat veient és difícil de contenir. Al municipi tenim diversos centres assistencials especialment vulnerables i el dia 5 d'abril ens van confirmar el primer cas a una de les residències geriàtriques del municipi, a Les Oliveres. Els casos han augmentat en aquest centre cosa que, en part, es tradueix en l'augment de positius al municipi en els darrers dies. En aquest sentit els Departaments d'Afers Socials, Treball i Família i el Departament de Salut van activar tots els protocols i s'està treballant per contenir aquest brot. Hi ha dificultats. Des de l'Ajuntament de Sant Gregori, davant d’aquesta emergència, estem en contacte diari amb la direcció del centre i s'està gestionant l’adquisició de material de protecció per als treballadors i treballadores, i també s'ha previst una desinfecció d'urgència per part d'una empresa especialitzada. Tot i que és un centre privat que no depèn de l’Ajuntament, això es tracta d’una emergència i ara és moment de sumar i aportar solucions efectives. És un focus localitzat però que ens preocupa molt per com pot evolucionar en els pròxims dies. A nivell de tot el municipi la sensació és d’una calma sostinguda: sabem que tot passarà però depèn de tot el que fem pot passar més ràpidament o es pot prolongar més. Les dades en l’àmbit  de Catalunya són esperançadores però no podem abaixar la guàrdia.

Des del punt de vista personal, aquesta és la pitjor situació que ha hagut d'afrontar des que és alcalde?

Q. R. Segurament que sí. Sempre hi ha moments bons i altres que no ho són tant, com en tot en la vida. Crec, personalment, que ens trobem en un escenari únic, no hi ha precedents des de fa dècades, i que marcarà un abans i un després, no sols des d’un àmbit local, sinó també global. Des de la política calen altes dosis d’humanitat i també capacitat de prendre decisions valentes a temps, és en aquests moments difícils que cal estar a l'altura de moltes circumstàncies. Hi haurà encerts i hi haurà errors però cadascú ha de tenir el convenciment que ha fet tot el possible dins les seves possibilitats i responsabilitats. Per això, entre altres coses, també vaig decidir donar la meva retribució d'alcalde d'aquest mes a dues iniciatives claus en aquest moment: d’una banda, a la investigació per trobar fàrmacs i una vacuna en la recerca científica que dirigeixen diversos i reconeguts professionals, com el doctor Oriol Mitjà i el doctor Bonaventura Clotet, i de l’altra, a una iniciativa del Girona FC per adquirir material sanitari, en aquest cas per a l'Hospital Universitari Josep Trueta. Un material molt necessari i com hem vist imprescindible perquè els sanitaris, un col·lectiu imprescindible i que estan a primera línia,  puguin fer la seva feina amb condicions.

Com a alcalde, en moments com aquests cal fer tot el que es pugui per ajudar i estar al costat dels veïns i veïnes. Cal estar pendent de tot el que passa cada dia al municipi, atendre i respondre les diferents qüestions que arriben, gestionar la comunicació municipal, recollir o repartir material, entregar les targetes menjador, fer trucades a les persones grans, contactar amb proveïdors de material de prevenció, establir les coordinacions davant les incidències o planificar accions a curt i mitjà termini segons avança l’emergència.

 

Com definiria l'actitud dels veïns i veïnes pel que fa a les restriccions de confinament? 

Q. R. El confinament és la primera mesura de xoc i una de les més elementals en aquesta emergència sanitària. Fa que la propagació del virus Coronaviurs SARS CoV-2 es redueixi i, per tant, que el nombre de casos de COVID-19 també. L'objectiu del confinament era i és aquest, evitar el col·lapse del sistema sanitari. Dit això, el compliment al municipi de Sant Gregori s'ha complert en un alt percentatge, i s'ha d'agrair l'esforç que estan fent totes les persones, les famílies, moltes amb nens i nenes, per mantenir el confinament, però també és cert que s'han interposat diverses denúncies al municipi per no complir les mesures de confinament. Són una minoria, però hi són, i això posa en risc a altres persones i és una falta de respecte per a tota la gent que està complint el confinament estrictament durant tants de dies. Aquí cal agrair la tasca de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Gregori, que està realitzant, entre altres accions, serveis de vigilància durant cada dia d’aquest confinament. La presència de Mossos d'Esquadra també és major: a més de tasques de vigilància han realitzat diversos controls a les carreteres del municipi. 

A Sant Gregori són freqüents les accions solidàries durant aquests dies?

Q. R. Les persones no s'han resignat, s'han empoderat, i per això han sorgit iniciatives espectaculars: les xarxes veïnals per ajudar-se, grups de persones voluntàries o accions solidàries, per exemple. Realment, aquest és un dels factors més positius de tot plegat. A Sant Gregori, concretament, s'han impulsat diferents iniciatives. Una és la de cosir mascaretes; primerament es van començar a confeccionar mascaretes de roba i, després, l'Ajuntament va adquirir un materials per cosir dels quals se n’han fet unes 1.600. D'aquestes s'han repartit a diferents centres assistencials del municipi: la Residència Les Oliveres, la Residència Els Avets, El Centre de Menors l'Estany, el Consorci Sant Gregori i a tots els comerços del municipi, i ara, en una segona fase, s'estan repartint a la població. 

També s'ha recollit material sanitari que ha servit tant des d’un punt de vista municipal com per posar-lo a disposició del Departament de Salut. S'ha recollit roba, a través del Casal Sant Grau, per portar al pavelló de Palau i ajudar a les persones sense sostre. I també hi ha la iniciativa de les pantalles protectores que es creen amb impressores 3D. Hi ha una xarxa espectacular de persones que han imprès milers de pantalles protectores. A Sant Gregori hem tingut la sort de disposar-ne i la primera vegada se'n van poder repartir 20 entre el Consultori Local Llémena i els diferents centres assistencials, mentre que a la segona vegada en repartirem unes 40, en els pròxims dies, als comerços del municipi.

Vull fer especial menció i agraïment a tot el voluntariat, a les entitats, a les empreses que han fet donacions, als centres educatius del municipi, als comerciants, al personal municipal, als regidors i regidores, a Protecció Civil i a tantes i tantes persones que amb la seva tasca han ajudat i ajuden en aquests dies complicats. Tot això també ens ha d'enfortir i cohesionar com a societat. D’altra banda, també hi ha moltes persones que s'han posat en contacte amb mi directament o a través de canals municipals i els agraeixo enormement aquesta predisposició i voluntat d'ajudar.

 Des de l'Ajuntament s'han pres mesures econòmiques per pal·liar els efectes d'aquesta crisi entre els veïns i veïnes?

Q. R. La primera mesura va ser signar un decret per paralitzar el cobrament de les quotes de la llar d'infants, dels menjadors escolars, de les activitats esportives municipals o del viver d’empreses. Aquestes ja no es cobraran des de la data l'inici del confinament a Catalunya i fins que s’aixequi. I també s'ha ajornat el calendari fiscal de cobrament d'impostos municipals.

Paral·lelament a tot això estem treballant des de fa uns dies en un paquet de mesures econòmiques concretes vinculades a impostos, taxes i preus públics. Les volem consensuar entre tots els grups municipals i aprovar per ple. Hi ha ajudes per als comerços, empreses, autònoms i famílies que siguin afectats pels Reials Decrets i per les disposicions de l'estat d'alarma, tot això forma part de la fase de recuperació que explicava abans. Hem de tenir en compte que hi ha establiments que han hagut de tancar de cop la seva activitat, empreses que han hagut de reduir la seva activitat, amb tot el que això comporta, o persones que han patit un ERTO i que, per tant, això també té una afectació en els seus recursos.

D’altra banda, també hi ha un impacte econòmic pels recursos de l'Ajuntament, la qual cosa ens conduirà a  haver de replantejar diverses partides del pressupost. Estem buscant la manera vàlida de poder-ho aplicar donat que tampoc ha sortit cap disposició que ajudi als ajuntaments en aquest sentit. De la manera com es gestionin els recursos en àmbit general i també local n’esdevindrà una recuperació més ràpida.

La comunicació amb els ciutadans s'ha convertit actualment en una prioritat. Com establiu aquest vincle?

Q. R.  En tota emergència la comunicació és clau. Per això des del primer moment es van posar en marxa els mecanismes de comunicació i d'informació a la població a través dels diferents canals municipals. La pàgina web municipal www.santgregori.cat s'ha establert com a canal principal i a través de les xarxes socials Twitter i Facebook es publiquen informacions per dirigir cap a la font d'informació més extensa que es troba a la mateixa web. El mateix passa a través de l'aplicació per a mòbils i tauletes que té l'Ajuntament de Sant Gregori (APP Sant Gregori), que serveix per comunicar-se amb els veïns i les veïnes i amb la qual s'envien missatges molt concrets i més específics. A més, Ràdio Sant Gregori des del primer moment també va iniciar uns butlletins especials d'informació referent a la COVID-19 amb relació al municipi, cada hora es poden escoltar i s'actualitzen cada setmana o abans, si s'escau. I també vull destacar que la xarxa social d'Instagram de l’Ajuntament (@ajsantgregori) és on publiquen accions o informacions principalment positives que tenen relació amb aquesta emergència, intentem ser molt regulars en la publicació de continguts en aquest mitjà. Creiem que en moments tan complicats les bones notícies i els missatges positius són molt importants i això ho podem transmetre a través de les imatges o els vídeos que s'hi publiquen.

Com és el treball diari a l'Ajuntament en aquests moments? El fet de ser telemàtic dificulta molt les coses?  

Q. R.  Ens hi hem adaptat el millor possible, és un sistema de treball diferent del qual en podem aprendre moltes coses. En l’àmbit de treballadors i treballadores municipals a cada lloc de treball s'han pres mesures en funció de com avançava l’emergència i segons les indicacions de l'estat d'alarma i les diferents instruccions que ens han arribat, i també en funció dels serveis que necessitaven garantir per seguir el pla de contingència i uns serveis mínims però transcendentals. Els ajuntaments som l'administració més propera i hem demostrat que podem resoldre moltes incidències durant una situació de crisis com la provocada per aquesta pandèmia, tot i que també cal subratllar que estem al màxim de coordinats possible entre la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona.

D’altra banda, pel que fa a les reunions totes s’han transformat en videoconferències: cada setmana participo al Comitè Territorial d’Emergències, en reunions de l’equip de govern del Consell Comarcal del Gironès o en reunions amb l’equip de govern a l’Ajuntament de Sant Gregori, entre altres. Ens arriba molta informació que hem de gestionar i canalitzar, així com les incidències del dia a dia en àmbit municipal i les incidències provocades per la mateixa emergència sanitària en la qual dediquem la major part del temps. 


Autor: Redacció


#santgregori #covid19


#santgregori #covid19





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...