Notícies més llegides




El Ripollès


Ripoll

Ripoll recrearà el combat entre Nyerros i Cadells del 1610

El Ripollès  -  27/05/2019  -  21:06

Justificat en un fet real, els trabucaires i pedranyalers de Ripoll convertiran la vila en un espectacle de fum, soroll i foc el 9 de juny




Aquest migdia l’alcalde en funcions Jordi Munell acompanyat pel regidor de Cultura en funcions Ramon Santanach, i dos representants de la colla de Pedranyalers i Trabucaires de Ripoll, Federic Martínez i Jaume Vilalta, han presentat la recreació històrica del combat entre Nyerros i Cadells, que es viurà a Ripoll el diumenge 9 de juny.

L’acció se situa  el setembre de l’any 1610, quan els vilatans  de Ripoll, alineats amb el bàndol dels Cadells, varen iniciar un enfrontament armat amb el Monestir que era defensat per una petita guarnició pròpia. Ajudats per en Trucafort, personatge molt important en aquell moment, varen iniciar un atac que va durar uns quants dies. Quan el Monestir estava a punt de rendir-se, va aparèixer en Perot Rocaguinarda, personatge molt important dels Nyerros, i amic personal de l’abat, que venia amb l’encàrrec d’auxiliar els monjos. Després de negociacions i possibles estratègies tots van creure que el més oportú era fer una treva.

Segons paraules de Jordi Munell “aquest acte farà rememorar la llarga història de Ripoll” i “a la vegada serà un gran espectacle de fum, de soroll i de foc com s’escau en un acte lligat als trabucaires i pedranyalers, fent que Ripoll sigui per un dia la capital d’aquestes tradicions Catalanes”. Frederic Martínez, per la seva banda ha volgut destacar que amb aquest acte“ pretenem explicar a tot el país que Ripoll és el Bressol de Catalunya, que a vegades per tant sabut se’ns oblida”, també ha afegit que “les primeres històries importants del nostre país es van coure a aquí i que amb aquesta acció es vol representar la història de lluita per la democràcia i la llibertat”. També ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Ripoll pel suport a l’activitat, a l’Arxiu Comarcal per tota la tasca de recerca que ha fet per justificar els fets i a totes les colles que participaran de l’acte, que es preveu que seran unes 8.

La idea de recrear aquesta gesta respon a la necessitat de complir la normativa actual que regeix aquest tipus d’actes, que com ha explicat Vilalta “s’ha escollit aquesta batalla perquè està documentada i això ens permet justificar i demostrar que és un fet històric, i per tant poder realitzar un acte de trabucaires”. Ramon Santanach ha finalitzat “agraint a l’entitat el seu projecte per la recuperació històrica de la nostra vila” destacant “que a través del seu enginy han trobat un tema prou important per poder realitzar una festa per tots i totes”.


Autor: Redacció


#ripoll


#ripoll





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...