Notícies més llegides




Entrevistes


Girona

Concepció Veray: 'Tenim un projecte sòlid, real i realista que està fet des de Girona i per a Girona'

Entrevistes  -  11/05/2019  -  16:06

L'alcaldable del Partit Popular per Girona destaca la importància de “relligar els barris de la ciutat entre ells”


Concepció Veray

Concepció Veray



L'actual regidora de l'Ajuntament de Girona Concepció Veray tornarà a liderar la llista del Partit Popular a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Edil del consistori gironí des del 2003 i també assessora de la formació a la Diputació de Barcelona, Veray lidera una llista “sense noms mediàtics”, però amb un objectiu comú, diu: “Tots ells comparteixen una cosa que ens uneix a tots, que és aquesta estima i aquestes ganes per treballar per la ciutat i per millorar-la, perquè al cap i a la fi és on vivim i on desenvolupem el nostre projecte vital”.


Quines sensacions té de cara a aquestes pròximes eleccions municipals?

Concepció Veray. Unes sensacions molt bones, perquè tenir la sort de liderar l'equip que lidero em dona molta empenta i molts ànims. Veig l'empenta i la il·lusió que tots ells hi posen per aportar el seu granet de sorra en la millora de Girona i ara, que venen les dues setmanes finals, haurem de fer un plus per treure les forces d'on puguem per seguir arribant a la gent. De totes maneres, són quatre anys de feina a l'Ajuntament, durant el dia a dia, i també són molts mesos de contacte amb les entitats, amb les associacions de veïns i amb els ciutadans per tal d'elaborar el programa electoral que presentem. És per això que dic que el nostre és un projecte sòlid, real i realista que està fet des de Girona i per a Girona, perquè recull moltíssimes de les inquietuds i de les idees que ens han traslladat els gironins i gironines al llarg d'aquests quatre anys.


A la presentació de la seva llista va dir que la candidatura estava formada per “gent normal”. A què es referia?

C V. Durant unes setmanes vam viure uns anuncis de fitxatges mediàtics a candidatures gironines. A la nostra llista potser no hi ha cap representant d'aquest tipus, però tots ells són gironins i gironines que viuen a la ciutat, alguns de tota la vida, alguns altres des de fa molt, altres des de fa poc i alguns han vingut de països molt llunyans per establir-se aquí. Tots ells comparteixen una cosa que ens uneix a tots, que és aquesta estima i aquestes ganes per treballar per la ciutat i per millorar-la, perquè al cap i a la fi és on vivim i on desenvolupem el nostre projecte vital.


Amb quina frase descriuria el darrer mandat a l'Ajuntament de Girona?

C V. Molt soroll per a res. S'han fet molts anuncis i molts estudis per fer plans, però al final se n'han aprovat molt pocs i els pocs que hem aprovat no s'han executat. Molt de soroll, res més.


Centrem-nos amb el 26-M. Amb quin objectiu partiu?

C V. Amb l'objectiu de consolidar la nostra posició a l'Ajuntament i de liderar el canvi que creiem que necessita Girona al capdavant del govern municipal. Considero que el dia 26 de maig els gironins i les gironines tenen a les seves mans el futur de la ciutat i les dues opcions són molt clares. Si volen un govern que segueixi centrat en temes nacionals, en regalar l'espai públic només a una part de la societat gironina i que per tant segueixi enrocat en la confrontació i en posar en risc la convivència en defensa de la independència ja saben quines opcions han de votar. D'altra banda, els qui vulguin tot el contrari, és a dir, un govern que governi per Girona i pensant només en la ciutat i la seva gent, que posi a les persones com a prioritat i que col·loqui els barris i els problemes reals de la gent al capdavant, tenen el millor projecte, el millor equip i les persones més preparades en la candidatura del Partit Popular. Que ningú oblidi que formacions com el PSC ja han governat a la ciutat, primer durant uns 25 anys en solitari, després amb tripartits i fa un any i mig amb Marta Madrenas. Ells han governat, sabem el que hi ha i sabem que els problemes segueixen existint amb el partit socialista al capdavant. Per tant, qui té el projecte més sòlid i amb una veu autoritzada des de fa 40 anys a l'Ajuntament de Girona defensant la democràcia, la llibertat, la Constitució i la ciutat de Girona és el Partit Popular.


Us poseu xifres electorals?

C V. No, no és moment per posar xifres de cara al 26 de maig. Considero que això és infravalorar el vot dels ciutadans, serà el dia 26 a la nit quan sabrem la confiança que han volgut atorgar els gironins i les gironines a cadascun dels projectes.


Les passades eleccions generals poden ser un mirall a les municipals de Girona?

C V. Per mi no tenen res a veure, però no ara, sinó des de sempre. A les autonòmiques es vota amb una clau, a les generals amb una altra i a les municipals encara és més diferent. En aquest sentit, les municipals signifiquen el dia a dia, la proximitat de les persones que ostenten responsabilitats polítiques i aquesta coneixença que et dona la proximitat. Estic convençuda que el dia 26 es votarà amb uns altres paràmetres i unes altres coordenades.


Per a Concepció Veray existeixen les línies vermelles a l'hora d'establir un pacte municipal?

C V. La meva línia vermella és el respecte a la legalitat vigent, a la democràcia i a la Constitució. Una altra cosa és que nosaltres, com hem fet sempre, posem per damunt de qualsevol ideologia les prioritats i necessitats de la ciutat de Girona. Per tant, sempre hi serem si del que es tracta és d'arribar a acords puntuals per tirar endavant projectes importants per a la ciutat, perquè el que volem és governar en positiu des de la convivència i des del diàleg. El que no farem és vendre'ns pel poder, d'entrar a un govern on no comparteixes el tema sobiranista, per exemple. Algunes forces polítiques que es consideren constitucionalistes ho han fet en aquesta legislatura, però nosaltres no ho farem perquè no només ens considerem constitucionalistes, sinó que també ho som i ho practiquem.


En el vostre programa es destaquen dues paraules: solidesa i realisme. Tocar de peus a terra, en definitiva?

C V. Sí, i també significa no perdre's en debats polítics d'altres nivells en els quals les competències municipals no existeixen. Girona té problemes, problemes greus, alguns dels quals s'han anat incrementant als últims anys, com ara la inseguretat: hem passat de parlar d'una sensació d'inseguretat al fet que Girona sigui insegura. I això és un problema, i no ho diu el Partit Popular o la seva cap de llista, ho diuen les dades de criminalitat dels últims 3 anys, no només del 2018. Es tracta d'una problemàtica que s'ha d'abordar i per fer-ho s'ha de ser valent, el primer que cal és reconèixer-ho.

I, com això, també cal actuar contra les ocupacions il·legals d'habitatges. Tolerància zero i fermesa deu en la lluita contra aquest tipus d'ocupacions, que darrere seu tenen unes màfies que s'aprofiten de les persones.

D'altra banda, el tema de l'accés a l'habitatge també ha de ser una prioritat. És un dels grans reptes que tenim al davant, portem tota la legislatura esperant aquest pla local d'habitatge que l'alcaldessa ens va prometre i que ha sigut incapaç de fer i de presentar-nos. Amb tota una legislatura només s'ha fet una diagnosi.


Com solucionaria aquesta problemàtica de l'habitatge?

C V. Només hi ha una manera per posar fi a això. Per què s'apuja el preu del lloguer? Perquè hi ha menys oferta que demanda de lloguer assequible. Per tant, només acabarem amb aquesta situació si hi ha una aposta valenta i clara de l'administració local en ampliar el parc públic d'habitatge amb lloguers assequibles per a joves, gent gran i famílies amb pocs recursos. Això es fa comprant pisos, és veritat, però també essent valents i fent promocions directes de construcció de pisos destinats a lloguer per aquests col·lectius i incentivant als petits propietaris que tenen el seu pis buit i tancat amb garanties i seguretat jurídica perquè el puguin rehabilitar i posar a punt. O ampliem això o no aconseguirem abaixar el preu del lloguer, perquè la demanda sempre serà més gran que l'oferta.


Parla de seguretat i habitatge. Són dos dels camps on cal actuar immediatament?

C V. Sí. Quan em pregunten què és el primer que faria si fos l'alcaldessa sempre detallo tres coses: la primera, un pla de xoc de seguretat per a revertir la situació actual, cal destinar molta més inversió econòmica però també de recursos humans i materials; la segona, garantir la neutralitat de l'espai públic, de l'Ajuntament i de la representativitat que té un alcalde o alcaldessa, no pot ser que hi hagi gironins que no se sentin còmodes passejant per la seva ciutat perquè s'ha deixat que se segrestés l'espai públic per part d'alguns, el que volem nosaltres és una Girona per a tots, pensin com pensin, votin el que votin i visquin on visquin; i la tercera, un pla de reequilibri dels barris, amb més vertebració, més connectivitat i més integració, però no només dels barris més allunyats del centre amb el centre, sinó que també s'ha de fer entre barris, s'han de relligar els barris perquè massa sovint s'ha governat d'esquena a ells.


Precisament durant la precampanya heu defensat la integració de barris com a concepte global. Com ho penseu fer?

C V. Efectivament, ho hem defensat com a ciutat general i global. Una manera de relligar-ho és a través del turisme, que és el sector més important que tenim a la ciutat i, per tant, l'hem de cuidar. Tampoc li hem de posar bastons a les rodes, però l'hem de gestionar millor i controlar-lo per aconseguir que les coses es facin bé. En aquest sentit, creiem que el turisme pot ajudar a vertebrar millor els barris perquè pot ampliar la foto de Girona, pot ampliar la imatge que potenciem. Estem molt d'acord en invertir diners en la promoció de la ciutat, però no en promocionar només una foto fixa, sinó un global de Girona. El que volem és integrar els elements que cadascun dels barris tenen com a característics: el nou Pont del Dimoni, les Torres d'Aigua o el Castell de Montjuïc, un espai que el tenim tancat i abandonat i que en qualsevol ciutat d'Espanya o d'Europa seria la joia de la corona. Hem d'invertir a rehabilitar i millorar la imatge d'aquests elements que hi ha a cada barri i incloure'ls en aquestes rutes que oferim els visitants quan venen a la ciutat. Així, quan marxin, hauran visitat realment Girona, perquè actualment només visiten una zona molt concreta, una zona que és molt important i que s'ha de seguir potenciant, però que no ha de sumar en detriment dels altres. Cal sumar tot allò important que tenim, aquesta és l'única manera d'equilibrar-nos.

Sobre això, un exemple és el trenet turístic. Estic d'acord que en el seu moment calia canviar-ho perquè massificava encara més el Barri Vell, però ara el podríem fer servir cap a l'altre costat. És a dir, hauríem d'idear noves rutes que surtin d'un punt concret i vagin cap a Germans Sàbat, Santa Eugènia, Sant Narcís, l'Eixample... Això no només ens permetria que els visitants veiessin tots aquests elements dels barris, també ens ajudaria a regular i ordenar els fluxos de visitants: tots passarien pel Barri Vell, i tant, només faltaria, però ho farien de manera ordenada i no tots a les mateixes hores.


La mobilitat també s'ha de relligar?

C V. S'ha de relligar, millorar, potenciar i, en definitiva, ha de canviar en termes generals. Aquest és un dels altres grans reptes que tenim. Hem de tendir cap a objectius de pacificació del trànsit a certes zones de la ciutat, però no podem dir que pacificarem el trànsit al centre, per posar un exemple, i no donar alternatives. O sigui, abans de posar-nos a decidir a quines parts de la ciutat cal pacificar el trànsit de manera total hem de millorar en rutes, freqüències i horaris de transport públic, que demana línies noves com ara el bus nocturn, no només per als moviments de nit per oci, sinó també per tota aquella gent que treballa en horaris nocturns, i també hem de millorar en l'adequació i construcció d'aparcaments dissuasoris que estiguin ben connectats amb el transport públic, perquè si no és així no té cap sentit. I a part de tot això, també hem de tenir en compte una cosa: com pot ser que una ciutat de la mida de Girona, que ja ha superat els 100.000 habitants, no tingui cap carril de bus? Si volem que els busos siguin puntuals i ofereixin realment el servei que haurien de donar als ciutadans per poder deixar el vehicle particular a casa, cal que puguin circular amb més lleugeresa, i això només s'aconsegueix amb un carril-bus. Hem construït carrils-bicis, i hi estic d'acord, però per què en paral·lel no hem fet cap carril-bus?


En relació al comerç, quin projecte defenseu?

C V. Com sempre, defensem el projecte del comerç tradicional i de proximitat, a qui s'ha d'ajudar en molts aspectes. N'hi ha un que és bàsic: la renovació digital ha sigut molt bona per a moltes coses, però hem de ser conscients que hi ha tota una franja d'edat que no ha tingut accés a aquesta formació, i molts d'ells són comerciants. La competitivitat que troben en plataformes digitals que es dediquen al comerç fa que ells cada vegada vagin reduint les seves vendes i acabin tancant. Així doncs, hem d'ajudar-los perquè tinguin accés a aquesta revolució digital i perquè sàpiguen com fer-ho, els hi hem de donar les eines necessàries perquè puguin estar al dia.

D'altra banda, també sabem que una de les preocupacions del comerç a Girona és la falta de relleu generacional, que suposa el tancament de molts negocis. En aquest sentit, nosaltres volem innovar i posar sobre la taula un programa nou que anomenem “Agafa el relleu”, a través del qual es posarien en contacte persones que estan a punt de jubilar-se i que no tenen relleu amb gent emprenedora que vol obrir un negoci a la ciutat.


Quin és el projecte urbanístic que considereu com a prioritari?

C V. N'hi ha molts, i molts dels quals pendents, però crec que la nova entrada a la ciutat per la carretera Barcelona, sumat a la reforma de la plaça Espanya, és el projecte més important que tenim per endavant pel que fa a extensió i cal que hi treballem tots junts. Tot i això, en paral·lel hi ha una cosa molt important i que se'n parla menys, el microurbanisme, és a dir, el manteniment del dia a dia de la ciutat i de tot allò que ja tenim. Podem anar fent coses noves, però si no mantenim i cuidem el que tenim la ciutat es deteriora.


Girona és una ciutat neta?

C V. No. I cada vegada que he fet aquesta pregunta a un gironí o gironina durant els últims quatre anys la seva resposta ha estat la mateixa. Està més bruta ara que fa uns anys, i per tant és evident que alguna cosa no funciona i que la neteja ha de millorar en tots els sentits i àmbits. La concessió està a punt de caducar, l'any vinent s'ha de renovar, i en el concurs i en la concessió del nou conveni de neteja i d'escombraries de la ciutat caldrà treballar-hi molt i ser molt amatents per poder posar unes bases per tal que l'empresa que s'hi posi tingui clar que aquest servei, que tots els ciutadans paguen, ha de ser d'una qualitat excel·lent.

Com li agradaria que fos la Girona d'aquí a quatre anys?

C V. Tinc una visió una mica més llarga. Per mi el més important, i de fet és una de les idees generals i un compromís que adquireixo, és que s'ha de redactar el pla estratègic de ciutat fins a l'any 2030. És l'única manera que puguem tenir una visió a mitjà termini sobre quina Girona volem, com la volem i què hem de fer durant aquests 10 anys per arribar-hi. Amb la planificació les coses surten, però si es va a batzegades i només vas reaccionant en funció d'allò que et vas trobant, la ciutat creix i s'amplia a tots els àmbits de manera desigual. Això, precisament, és el que hem patit per part de governs de diferents colors polítics. El pla estratègic ha de servir perquè definim la ciutat entre tots, no només els polítics, sinó també entitats, associacions de veïns, fundacions, patronals, sindicats i gironins i gironines en general que volen dir la seva.


Autor: Redacció


#girona #veray


#girona #veray





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...