Notícies més llegides




Baix Empordà


Palamós

Tot a punt per a la nova edició del festival mariner Palamós Terra de Mar que enguany fa protagonista el comerç marítim

Baix Empordà  -  07/05/2019  -  14:53

L'activitat tindrà lloc aquest cap de setmana, dissabte 11 i diumenge 12 de maig al port de Palamós. Una àmplia mostra de maquinària portuària, i les visites al remolcador del port o a antics vaixells de transport formaran part de l'ampli programa d'activitats




L'organització del Palamós Terra de Mar ja ho té tot a punt per a la realització d'aquest festival mariner de la Costa Brava, que tindrà lloc durant el proper cap de setmana, 11 i 12 de maig, al port de Palamós, i que enguany serà dedica al cabotatge i al comerç marítim del port.

Des del segle XIII, el port de Palamós ha estat un enclavament d'intercanvi de mercaderies procedents de l'àmbit mediterrani i d'arreu del món. A partir del segle XIX va viure un gran creixement gràcies a la importació i l'exportació per mar de productes derivats del suro fabricats a la comarca. L'evolució del port ha estat molt destacable i actualment se situa en el tercer en importància a Catalunya després del de Barcelona i Tarragona.

Veure i pujar a la maquinària portuària i als vaixells participants
El festival Palamós Terra de Mar vol donar a conèixer al públic en general aquesta activitat comercial del port palamosí i la seva història, i per això, amb la col·laboració de les empreses consignatàries del municipi, Félix Ribera i Fills, i Matas S.A; presentarà una àmplia exposició de maquinària portuària que en l'actualitat s'utilitza per a la càrrega i descàrrega de vaixells.
Carretons elevadors "toro" dedicats principalment al moviment de contenidors i amb capacitat per a la càrrega de fins a 30 tones, camions-tractores amb remolc per al trasllat de mercaderies dins l'àmbit del port, o pales mecanitzades de 5 m3 per a la càrrega de granels, entre altres.

Tota aquesta maquinària restarà exposada al port i el públic interessat podrà veure-la de prop i fins i tot pujar-hi, per comprovar en primera persona com es treballa amb aquest equipament des de la perspectiva dels portuaris que la utilitzen.

A banda el públic també podrà visitar el remolcador París del port de Palamós, necessari per al suport a les maniobres que permeten atracar i desatracar els vaixells al port, i l'embarcació Sirius, propietat de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat.

El públic també podrà pujar a bord del pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, construït l'any 1918 a Alacant. Es tracta d'un vaixell totalment de fusta, de 34 metres d'eslora, tres pals i aparellat a vela, amb un total d'11 veles, que al llarg de la seva trajectòria va fer transport de mercaderies. Al seu costat també hi haurà el quetx Ciutat Badalona, on els visitants descobriran un veler, de 24 metres d'eslora i dos pals, construït l'any 1929 amb la funció de cabotatge que aquest vaixell va realitzar durant molts anys pel Bàltic i també per les Antilles.

Les barques de pesca, Estrella Polar i La Gacela, que formen part de l'exposició flotant del Museu de la Pesca, també seran visitables.

Recorreguts marítims amb creuers turístics
A banda d'aquestes propostes el Palamós Terra de Mar també permetrà realitzar altres activitats com els recorreguts marítims pel litoral de Palamós, que es duran a terme mitjançant dos creuers turístics amb cabuda per a 250 persones cadascun.

Els itineraris litorals d'uns 45 minuts permetran descobrir espais litorals emblemàtics que arribaran pel nord fins a la platja de Castell i les illes Formigues; i pel sud, recorrerà la badia de Palamós, Roques Planes i arribant fins a la platja de Cala Rovira.

L'activitat del Palamós Terra de Mar es complementarà amb la possibilitat de participar en la iniciació a la navegació a vela, amb caiac i paddle surf; poder fer el tast de cuina marinera, participar en els jocs i tallers infantils o gaudir de regates de llaguts. També es realitzaran visites guiades a l'Espai del Peix o a l'exposició "Navegants d'Aiguamolls", del Museu; i un any més s'organitzarà el mercat d'artesans ubicat al port. El diumenge dia 12 al matí es durà a terme la travessa popular de natació a la badia de Palamós.

Jugar per a poder "escapar de l'atac dels pirates"
Enguany es torna a organitzar un joc de pistes adreçat principalment al públic juvenil d'entre 12 i 18 anys, i que té com a objectiu descobrir els diversos senyals i paranys que s'hauran amagat prèviament. Aquesta proposta s'inclou dins el projecte Palamós Ciutat Educadora i respon a la idea del municipi com espai lúdic i social, d'aprenentatge actiu. Aquest "Palamós Escape" es desenvoluparà principalment pels carrers del barri vell de Palamós, seguint una línia narrativa de l'atac a Palamós del pirata Barba-rossa, a través d'enigmes i trencaclosques lògics i vehiculat per una aplicació mòbil molt intuïtiva.


Autor: Redacció


#palamos


#palamos





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...