Notícies més llegides



+ Notícies


Girona

El projecte 'Sempre Acompanyats' ha atès 85 persones grans des de la seva posada en marxa a Girona

+ Notícies  -  07/03/2019  -  16:49

"la Caixa", l'Ajuntament de Girona i Creu Roja han format un equip de treball amb 15 entitats, associacions i establiments per pal·liar aquestes situacions en el marc del projecte Sempre acompanyats, que es desplega als barris de Mercadal, Barri Vell i Sant Narcís




La regidora delegada d'Igualtat, Drets Socials i Habitatge de l'Àrea de Cultura, Eva Palau, el sotsdirector general de la Fundació Bancària "la Caixa", Marc Simón, i el vicepresident del Comitè Provincial de la Creu Roja a Girona, Pere Company, han signat avui a EspaiCaixa Girona un acord per reconèixer el paper actiu i el compromís de les 15 d'entitats socials i associacions i 13 ens col·laboradors que treballaran conjuntament en el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans. El projecte es desenvolupa als barris de Mercadal, Barri Vell i, més recentment, Sant Narcís.

Els signants formalitzen, amb aquest acord, la renovació d'un grup de treball que doni una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup organitza la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d'activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.

Com a resultat de la seva feina, el grup ha participat en activitats que han arribat a més de 8.000 persones i que estan centrades en la prevenció, la informació i la sensibilització. Així mateix, s'han impartit xerrades informatives adreçades a centres educatius, s'han realitzat accions a comerços i s'han creat punts informatius.

Des de la seva posada en marxa el 2015, Sempre Acompanyats ha detectat 147 persones grans soles a Girona i d'elles 85 han estat beneficiàries del projecte, que parteix de les seves necessitats i interessos, ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper a través de la participació en les activitats del barri, i amb l'objectiu de contribuir a millorar el seu benestar en el dia a dia. El programa compta ja amb 23 voluntaris.

A Girona, les persones de més de 65 anys representen el 15,5% de la població (una xifra que ascendeix al 16,8 % a Sant Narcís i a 16,25 % a Barri Vell i Mercadal). A més, el 23% de les persones grans de Girona viuen soles i, d'aquestes, el 47% té més de 80 anys.

Sempre Acompanyats, impulsat pel programa de Gent Gran de "la Caixa", es desenvolupa actualment a Terrassa, Girona, Tortosa, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Jerez de la Frontera, Logronyo, Palma i, des d'aquest any, a Lleida. A tots els territoris, el projecte compta amb la col·laboració de més d'un centenar d'entitats i associacions que treballen amb el mateix objectiu: sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

Una soledat que s'agreuja per la pèrdua de xarxa social d'amics

Durant el passat any, el projecte Sempre acompanyats va realitzar una enquesta per estudiar la xarxa social de la gent gran i aprofundir en el fenomen de la soledat als 8 municipis on es desplega el programa, amb una mostra de 1.688 individus.

Un dels resultats més rellevants és que hi ha un alt risc d'aïllament a totes les edats, però és especialment evident en la gent gran (de 65 a 79 anys) i molt gran (més de 80 anys) per la disminució de la xarxa social d'amics. Aquest risc és tres vegades superior al risc d'aïllament per manca de xarxa familiar, que continua aportant suport als individus.

Així mateix, l'enquesta indica que el risc d'aïllament social és més alt en homes (on augmenta des dels 40 anys) que en dones (on creix més a partir dels 65 anys) i incideix més en les persones amb un nivell educatiu més baix.

La soledat es mesura a partir de dos conceptes: la soledat social, que fa referència al sentiment de pertinença a un grup, i la soledat emocional, que explora els sentiments de desolació. La intensitat dels sentiments de soledat emocional augmenta amb l'edat, especialment en les persones molt grans. La soledat social, en canvi, es manté més constant al llarg del cicle vital, amb variacions molt reduïdes que empitjoren al final de la vida.

Annex d'entitats i projectes col·laboradors amb Sempre Acompanyats

"la Caixa" (impulsor)
Ajuntament de Girona (impulsor)
Generalitat de Catalunya
Hospital Sociosanitari Mutuam Girona
Càritas Interparroquial Diocesana
Creu Roja Girona
EspaiCaixa Girona
Fundació Amics de la Gent Gran
Parròquia Mercadal
Parròquia del Carme
Associació de la Gent Gran del Barri Vell/Mercadal
Associació Veïns Mercadal
Col·legi de Farmacèutics de Girona
Girona Eix Comercial
Col·lectiu de Dones Sant Narcís
Associació de Veïns Sant Narcís

Entitats col·laboradores

Escola Eiximenis
Escola FEDAC Sant Narcís, Associació de Veïns Sant Narcís Sud
Associació de Gent Gran Sant Narcís
Iaioflautes
Facultat de Publicitat i Relacions Públiques de la UdG
Associació de Voluntaris Bombers de Girona
Centre de Dia Onyar
Consell Municipal de la Gent Gran
Metderband
Amics de l'Havanera


Autor: Redacció


#sempreacompanyats


#sempreacompanyats #girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...