Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

El web de l’Arxiu Municipal de Girona ja compta amb més de tres milions de pàgines de premsa digitalizades

Actualitat Girona  -  15/02/2019  -  11:57

La xifra ha augmentat gràcies a la incorporació dels exemplars de les publicacions periòdiques de la ciutat corresponents al 2017




El web de l’Arxiu Municipal de Girona ja compta amb més de tres milions de pàgines de premsa digitalitzades. Any rere any el nombre d’exemplars consultables augmenta amb la incorporació de noves digitalitzacions i les versions digitals de les capçaleres que avui dia es publiquen a la ciutat. Enguany el nombre de pàgines afegides ha estat 102.927.

Aquest nombre correspon als exemplars del 2017 de les capçaleres Diari de Girona, El Punt Avui i El Punt Avui Comarques Gironines, El 9 Esportiu i El 9 Esportiu. Comarques de Girona, Presència, L’Econòmic i Catalonia Today. A tot això cal sumar-hi la incorporació del Butlletí del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (1920-2016) amb 19.437 pàgines, coincidint amb el centenari d’aquesta entitat.

Aquest recurs és, sens dubte, una font imprescindible per a la recerca històrica, en el qual s’hi poden trobar tant la crònica dels esdeveniments més rellevants dels darrers dos segles com els diferents corrents de pensament polític i social que emmarquen la línia editorial dels diaris. Una prova de la seva utilitat són les més de 75.000 pàgines consultades durant el 2018, segons dades de Google Analytics.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que “l’alta valoració d’aquest servei i la seva utilització per una part important de la ciutadania l’han convertit en una eina imprescindible per accedir al coneixement de la societat gironina des d’inicis del segle XIX fins a l’actualitat”.

Gràcies al programa de reconeixement òptic de caràcters i a les eines d’ajuda a la recerca que incorpora el programa Pandora, es pot trobar la informació desitjada a partir d’una paraula clau o de la combinació de diverses paraules, d’una data concreta o d’un període entre dues dates; i ordenar la presentació d’aquesta informació cronològicament o segons el volum de resultats trobats. També és possible descarregar-se la pàgina o el diari sencer en format PDF.

El projecte per digitalitzar tota la premsa gironina i fer-la accessible als ciutadans es va posar en marxa l’any 2000 i es va presentar oficialment el 20 de desembre de 2006. Des de llavors, el nombre de pàgines que s’ofereixen s’ha anat incrementant any rere any, passant de les 433.116 pàgines inicials, corresponents a 16 capçaleres, a un total de 3.046.086 pàgines i 87.085 exemplars corresponents a 32 capçaleres, que abracen 226 anys d’història de les nostres contrades, des de l’any 1793 fins a 2017.

Les capçaleres amb més pàgines publicades són el Diari de Girona (1984-2017), amb 690.120 pàgines, l’Avui (1976-2011) amb 685.168 pàgines i El Punt (1978-2011) amb 602.985 pàgines. Cal recordar que a partir de 2011 les capçaleres del Punt i l’Avui s’ajunten donant lloc a El Punt Avui, del qual s’han publicat 126.366 pàgines.

Per situar aquestes xifres en el seu context, les podem comparar amb altres projectes similars a Catalunya, com l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA) amb 374 títols i 2.402.710 pàgines, o el projecte de premsa digitalitzada de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya que inclou més de 400.000 pàgines de premsa local i comarcal, des de 1808 a 2017.

Les diferents capçaleres de premsa gironines es poden consultar en línia al web https://www.girona.cat/sgdap/cat/premsa.php


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...