Notícies més llegides



Opinió


Jordi Xuclà

139 milions per gastar a les comarques gironines!

Opinió  -  09/12/2018  -  17:56

La bona notícia és que el tram Sils-Maçanet s'ha acabat aquest any, després d'un impuls que té molt a veure amb les negociacions de la moció de censura


Jordi Xuclà / diputat al Congrés dels Diputats

Jordi Xuclà / diputat al Congrés dels Diputats



Sempre que es presenta un projecte de pressupostos s'enceta un gran debat sobre si s'incrementa o es redueixen determinades partides respecte a l'any anterior. Però molt pocs cops es fa el balanç a final de l'exercici pressupostari per valorar el grau d'execució de les partides. Aquesta és una feina indispensable a fer per part del parlament que ha aprovat els comptes. En el cas dels pressupostos de l'Estat per 2018 es reuneixen unes quantes peculiaritats: no van ser aprovats fins el mes de maig d'enguany i deu dies després una moció de censura -la primera exitosa en aquest període democràtic- portava els socialistes al poder. Ha correspost als socialistes, doncs, gastar allò pressupostat. En el referent a les partides destinades a les comarques gironines, l'impuls ha estat molt millor que en els últims anys dels governs del PP -on es practicava una asfíxia premeditada, però convé repassar les principals inversions. Per fer-ho, res millor que recuperar les cròniques periodístiques de fa més de mig quan es discutien els comptes a les Corts Generals.

Agafo alguns paràgrafs i els comento:

"Del total de les inversions, un 29% van a l'N-II: 39.757.910 euros però la majoria són per als trams del sud i obres ja iniciades. Al nord són partides testimonials d'entre 500.000 i 1 milió d'euros que servirien per redactar projectes i estudis, però no fer-hi obra.

Així, hi ha 8,02 milions per a l'A-2 entre Maçanet de la Selva i Sils, els famosos 4,7 km d'obres que l'Estat va iniciar fa 15 anys i que han d'acabar el 2019 amb 2,1 milions restants. Altres 10,2 milions repartits entre Foment i la societat estatal Seittsa van a l'enllaç de Vidreres i també preveuen 8 milions per condicionar el tram Tordera-Maçanet, que no es desdobla"

La bona notícia és que el tram Sils-Maçanet s'ha acabat aquest any, després d'un impuls que té molt a veure amb les negociacions de la moció de censura. Això demostra que els ritmes del govern del PP eren una veritable presa de pèl. També s'accelerarà el tram Medinyà-Orriols, que pot estar en funcionament el març de l'any que ve. I en poques setmanes, en quinze dies, es licitaran les obres de millora del tram Maçanet-Tordera. Cert que no amb el seu desdoblament però desgraciadament aquest és un error decidit des del maig de 2012 pel ministeri de Foment. Les obres de millora són rellevants i poden anar a bon ritme.

"Al nord de l'N-II, l'Estat destina 4,28 milions per acabar el tram en obres Medinyà-Orriols. També 4,25 milions per a la reordenació dels accessos a Pontós i Garrigàs, que preveuen acabar l'any 2020.
A partir d'aquí, partides testimonials a l'N-II a l'Alt Empordà que només permeten redactar projectes i estudis. Són Pont de Molins-La Jonquera; Figueres-Pont de Molins; Bàscara-Variant de Figueres i Orriols Bàscara (1 milió cadascun) i 500.000 euros respectivament per a les variants de Bàscara i Pont de Molins. En aquests casos, el gruix d'inversió que permetria fer obra s'ajorna per al 2019 i almenys fins al 2021".

El que convé, doncs, és estar vigilants si el 2018 s'han fet els tràmits i projectes per començar el 2019

"Als 19 km de l'A-26 Figueres-Besalú hi destinen 403.500 euros i a l'enllaç Cabanelles-Besalú 3,7 milions (el gruix es deixa per al 2019 i 2020)"

Per mi, aquest és el gran repte dels dos propers anys. El tram Besalú-Cabanelles està administrativament a punt per ser licitat en els propers mesos. Convé acabar l'A-26 Olot-Figueres i, a més, no presenta una gran complexitat orogràfica i l'obra es pot fer amb un cost inferior, per quilòmetre, al que està costat el desdoblament de l'N-II, per exemple.

S'ha desencallat la construcció de l'Arxiu Provincial, 120 m euros pressupostats, i s'han gastat escrupolosament els 2 milions d'euros destinats a les profundes reformes del Parador d'Aiguablava. Hom es pregunta que fa el poder públic dedicant diners a reformar un hotel en una zona turística madura i amb tanta oferta. El millor seria la privatització, però aquesta és una vella discrepància amb la dreta estatista del PP i el socialisme espanyol.

Aquest és un petit balanç d'uns pressupostos que sempre s'han de mirar amb lupa quan s'acaba l'any i quan es fan les liquidacions. Aquesta és una de les feines més importants d'un parlamentari, també en l'època de la política plena de soroll ambiental.


Autor: Jordi Xuclà / GN


#jordixucla #girona #comarquesgironines


#jordixucla #girona #comarquesgironines





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...