Notícies més llegides



Baix Empordà


Torroella de Montgrí

Sánchez, Torra, Torrent, els presos i jutges noves figures del Caganer d'aquest any

Baix Empordà  -  06/11/2018  -  13:24

L'empresa Caganer.com presenta prop de mig centenar de novetats amb personatges del món de la política, de ficció i els tradicionals


Caganer.com

Caganer.com



Els presidents Pedro Sánchez (Govern d’Espanya), Quim Torra (Generalitat de Catalunya) i Roger Torrent (Parlament de Catalunya); els presos polítics, els jutges i el llaç groc són algunes de les novetats que Caganer.com ha elaborat per aquest Nadal. L’empresa gironina, situada a Torroella de Montgrí i amb 26 anys d’experiència, ha donat a conèixer prop d’una cinquantena de noves figures que un cop més converteixen personatges famosos del món de la política, artístics o de la ficció, en caganers del pessebre. Figures musicals com Montserrat Caballé i David Bowie o de ciència-ficció com E.T. també han estat inclosos en el catàleg d’enguany.

Els creadors de Caganer.com continuen seguint de ben a prop l’actualitat de la política catalana i estatal, amb la presència aquest cop de Sánchez, Torra i Torrent. Després de comptar l’any passat amb les figures de la dels Jordis, ara també han tingut en compte més presos, com Dolors Bassa, interna des del juliol en el Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres, els usuaris del qual contribueixen en el pintat a mà de les figures; Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Josep Rull. En aquest sentit, el reivindicatiu símbol del llaç groc també disposa de la seva pròpia figura. A més, també tenen la seva peça Joan Tardà, Inés Arrimadas, Miquel Iceta i altres polítics d’àmbit internacional com la primera ministra britànica Theresa May, el president xinès Xi Jinping i el primer ministre japonès Shinz? Abe.

En l’àmbit musical han volgut dedicar una figura a la cantant lírica Montserrat Caballé, que va morir el mes passat, i al músic britànic David Bowie. D’altra banda, en ficció destaquen els personatges de cinema com Scream, E.T., Jack Sparrow i, seguint la nissaga d’Star Wars, Hans Solo, que acompanyarà el ja existent Chewbacca. Peces de museu com la Mona Lisa o la Venus de Milo també han cridat l’atenció de Caganer.com, que ha ampliat les figures de còmic amb el superheroi Thor, Sirenita, Mike de Monstruos S.A., Lisa i Marge Simpson.

Per aquesta temporada s’han afegit més perfils dedicats al món de les professions, com les de jutge, pintor, jardiner, bomber i agent cívic/a, a més de figures de pessebre com un pescador i una dona que renta.

En total, són prop d’una cinquantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí. Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions de l’empresa del Baix Empordà com a figures artesanes “elaborades de forma manual, individual o en petites sèries”.

Puigdemont, Obama, Trump i Messi, els més venuts

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-l’hi portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 26 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut.

Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes. Així és com Caganer.com travessa fronteres i porta la cultura i tradició catalanes a les llars d’arreu del món i durant tot l’any. Entre les figures més venudes, del clàssic caganer amb barretina, dels inicis, han passat a encapçalar el rànquing Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització any rere any. Des de la seva web distribueix caganers a tot el món i va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online: ja l’any 2000 es van convertir en pioners del comerç en línia. Actualment, i després de més d’un quart de segle elaborant representacions de fang, el catàleg de Caganer.com compta a dia d’avui amb prop de 500 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella.

Després d’uns inicis complicats, l’escultor de Caganer.com, Marc Alós, reconeix que al llarg d’aquest quart de segle “el caganer s’ha globalitzat i se n’està fent una gran difusió en l’àmbit mundial” i el fet de crear “figures d’actualitat genera un ressò mediàtic evident”. La col·lecció de Caganer.com es pot veure a la seva pàgina web www.caganer.com, on també s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures o consultar els punts de venda.

Aquesta temporada els caganers de la família Alós-Pla, com ja és habitual, es podran comprar a la Fira de Santa Llúcia i de Nadal de Barcelona, i a la Fira de la Sagrada Família i la Fira de Nadal de Sabadell. Caganer.com també estarà present a la Fira de l’Avet d’Espinelves, i a la de Sant Andreu de Torroella de Montgrí.


Autor: Redacció


#caganer


#caganer





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...