Notícies més llegides





Baix Empordà


Palamós

Palamós commemora aquest cap de setmana, els 475 anys de l'atac dels corsaris de Barba-rossa al municipi

Baix Empordà  -  03/10/2018  -  07:57

Amb aquests actes es tancarà el programa commemoratiu realitzat aquest any a la vila, i en aquest cas inclourà diverses activitats gratuïtes, per rememorar, contextualitzar i recordar les conseqüències d'aquell terrible assalt ocorregut la tardor del 1543




Palamós commemorarà, aquest cap de setmana, el 475è aniversari de l'atac dels corsaris de Barba-rossa contra la vila, ocorregut el 7 d'octubre de 1543. Tot coincidint amb l'efemèride, l'Àrea de Cultura, Patrimoni i Arxiu de l'Ajuntament de Palamós ha programat un seguit d'actes, totalment gratuïts, per rememorar, contextualitzar i recordar les conseqüències d'aquell terrible assalt que es va produir la tardor del 1543.

Aquest serà el punt àlgid d'un programa d'activitats iniciat el passat mes de maig i concebut per donar a conèixer la figura de Barba-rossa, explicar la pirateria i el corsarisme, i emmarcar l'atac en la història de la Catalunya moderna.

Els actes de commemoració d'aquest cap de setmana començaran el dissabte 6, a les 17 h, amb una visita comentada a l'exposició "Barba-rossa", ubicada al Museu de la Pesca i dirigida a tots els públics.

Posteriorment, a les 18:30 h, a la Capella del Carme, el professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona, Agustí Alcoberro, farà una conferència que amb títol "Lo gran cas de la presa, saco i crema de Palamós, 7 i 8 d'octubre de 1543. L'amenaça corsària a la Catalunya moderna", tractarà els fets de Palamós posant el focus també en el que va suposar l'ofensiva corsària a l'Empordà i a Catalunya.

La crònica del notari Antic Brugarol Codina
En el marc de la conferència el Servei d'Arxiu Municipal de Palamós presentarà l'edició facsímil de la còpia de 1730 de la crònica del notari Antic Brugarol Codina -l'original de la qual està perduda- sobre el saqueig i l'incendi de Palamós ocorreguts el 1543.

Amb aquesta edició, elaborada per Sílvia Mancebo, especialista en paleografia i diplomàtica, el Servei d'Arxiu Municipal vol posar en relleu i difondre un dels documents singulars que es conserven dins del fons de l'Ajuntament de Palamós, així com fer un reconeixement als autors dels segles XVI i XVIII que van recollir la notícia detallada dels fets succeïts a Palamós i Sant Joan.

El diumenge 7 d'octubre, a les 12 h, el Museu de la Pesca organitzarà una ruta guiada pel nucli antic de Palamós per explicar sobre el terreny els principals esdeveniments de l'atac i els espais que es van veure més afectats, com ara l'església parroquial – que va ser totalment destruïda, o les escales del perill, per on els corsaris van entrar al nucli fortificat.

Commemoració del 475è aniversari de l'atac de Barba-rossa
Les propostes commemoratives que s'han realitzat enguany a Palamós al voltant del 475è aniversari de l'atac dels corsaris de Barba-rossa contra la vila, es van iniciar el dia 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, amb la inauguració de l'exposició "Barba-rossa, Palamós 7 d'octubre de 1543. 475 anys de l'atac corsari", una mostra que explica, a partir del testimoni del notari Antic Brugarol i amb il·lustracions del palamosí Ferran Casellas, l'assalt i la destrucció de la vila a mans dels pirates.

Aquesta exposició, que es pot visitar al Museu de la Pesca fins a inicis de 2019, va servir com a referent per contextualitzar el festival mariner Palamós, Terra de Mar, que enguany es va dedicar a la temàtica de la pirateria i al corsarisme, i també per organitzar diferents activitats i visites guiades durant el passat estiu, tant a l'exposició com al nucli antic de Palamós, mitjançant les quals s'ha donat a conèixer els principals escenaris de l'atac.


Autor: Redacció


#palamos


#palamos






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...