Notícies més llegides




+ Notícies


Tossa

Jornades gastronòmiques 'La cuina del Cim i Tomba' a Tossa de Mar

+ Notícies  -  31/08/2018  -  15:44

La campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa durant tot el mes de setembre


'La cuina del Cim i Tomba' a Tossa de Mar

'La cuina del Cim i Tomba' a Tossa de Mar



 Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.
Per gentilesa de l'Ajuntament de Tossa, totes les persones que consumeixin aquest menú rebran una entrada gratuïta per poder visitar el Museu Municipal de Tossa.

L'origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s'emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. També hi carregaven un cistell amb patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i les espècies que tinguessin (sal, pebre, safrà, etc.).
Quan arribava l'hora de dinar, posaven dins l'olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades, i uns grans d'alls. Hi afegien el peix de rebuig de la pescada, aquell que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), un bon raig d'oli, i ho cobrien d'aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid.


Mentrestant, agafaven un morter, feien un allioli negat ben abundant que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit, i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja ho tenien llest per menjar.

Era un plat de peix i vegetals molt primari i molt senzill de fer, però molt bo.

En l'actualitat, la majoria dels restauradors preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina (rajada o escrita) però també hi ha cuiners que el fan amb escórpora o altres peixos de la nostra costa que tinguin la carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció. Tots els restaurants que participen en la campanya de La Cuina del Cim i Tomba segueixen la recepta original, per bé que cada cuiner se'l fa una mica seu aportant-hi el seu propi toc creatiu.

Els restaurants que participen a la campanya de La Cuina del Cim i Tomba 2018 són: Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L'Ajustada, Mestre d'Aixa, Minerva, Sa Barca, Tursia, Víctor i Victòria.


Autor: Redacció


#tossa


#tossa





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...