Notícies més llegides





Baix Empordà


Platja d'Aro

36a Cantada d'Havaneres a Cavall Bernat (dissabte 14 juliol '18)

Baix Empordà  -  12/07/2018  -  17:55

Enguany la Cantada torna a ser retransmesa en directe per Televisió Costa Brava


Cantada d'Havaneres a Cavall Bernat

Cantada d'Havaneres a Cavall Bernat



La Cantada d'Havaneres i Cançons de Taverna de Platja d'Aro arriba el proper dissabte 14 de juliol (22.30 h) a la seva 36a edició. Manté el seu escenari a la Platja Gran (Cavall Bernat), i té com a protagonistes Havàname, Els Cremats i Port-Bo. La regidoria de Turisme i Dinamització Cultural de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro continua apostant per la seva gratuïtat, tant de l'accés al concert com del servei d'un miler cadires per al públic assistent. Es repeteix la fórmula d'actuació dels grups, que pugen a l'escenari dues vegades, cantant quatre peces en cada part. El punt final de la vetllada és l'actuació conjunta de les tres formacions per interpretar els clàssics populars La Bella Lola i El Meu Avi. Com a complement, a l'extrem nord del Passeig Marítim, a tocar de la zona de l'actuació, s'hi celebra el 12è Mercat d'Estiu (19-0.30 h) amb diverses parades de productes alimentaris i d'artesania.

La innovació a la Cantada d'enguany l'aporta la participació, per primer cop, de la formació Havàname, un projecte vocal de tres veus femenines acompanyades de guitarra, que barregen l'havanera i els cants de taverna amb la música tradicional de l'illa. Les tres cantants són graduades al Conservatorio Nacional de Música de l'Havana i canten en català, castellà i anglès. En el seu repertori hi figuren autors cubans i compositors catalans d'havaneres. Fidels en aquesta combinació dissabte cantaran peces com Negrito Congo o Los Palmares de Cuba, però també Mariner de terra endins o A cau d'orella.

Els Cremats acrediten més de 20 anys de trajectòria i s'han convertit i una formació clàssica de la Cantada de Platja d'Aro. La banda, formada el 1996 a l'entorn de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, ha trencat molts tòpics sobre el tractament d'aquest gènere, cercant nous registres, noves músiques d'arrel popular i innovant amb la fusió de la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cumbia. Han realitzat nou enregistraments i són una les poques formacions del gènere que han accedit sota l'etiqueta worldmusic a escenaris, auditoris, sales de concerts i festivals propis d'altres gèneres musicals (pop, jazz, folk, etc.). Fidels a aquests ingredients, el proper dissabte combinaran clàssics del gènere -Lola, la tavernera o La balada d'en Lucas- amb versions de temes contemporanis com La rumba de Barcelona (Gato Pérez) o Montevideo (T. Cardozo).

El grup Port-Bo va néixer l'any 1966 a Calella de Palafrugell i de llavors ençà sempre ha participat a la Cantada d'aquesta vila i a les més importants de Catalunya. Ha actuat arreu dels Països Catalans i d'Europa i també a Cuba, Israel, Turquia o al Japó. També ha trepitjat escenaris com l'Espai, el Palau de la Música Catalana i l'Auditori. Durant les diferents etapes el grup ha enregistrat 23 discs amb més de 220 temes diferents. El repertori, heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc. En l'actualitat el grup el formen, Josep Nadal (tenor), Irineo Ferrer (Mineu) baríton i Carles Casanovas (veu baixa, guitarra i direcció musical). A Platja d'Aro hi sonaran Nineta, Plora Guitarra o El barri antic, entre d'altres.

La Cantada es torna a retransmetre en directe per Televisió Costa Brava, i també per diversos canals de la Xarxa de Comunicació Local. Per a l'edició d'enguany s'han editat 6.000 programes de difusió, i que en record a Joaquim Muntañola, hi recullen una antiga imatge original de l'il·lustrador, que també es reprodueix en els mocadors commemoratius (es poden adquirir per 2 euros, conjuntament amb un got de cremat). També des de l'any 2012 un doble conjunt escultòric al giratori de la Travessera del Cavall Bernat -a pocs metres de l'escenari- esdevé homenatge del municipi al món de l'havanera en general, i en particular al mateix Muntañola, i al gran compositor del gènere, José Luís Ortega Monasterio.

La presentació de l'acte recau en el periodista Francesc Sánchez Carcassés, reconegut expert en el món de l'havanera que també en fa la coordinació musical. Amb més de tres dècades de celebració, la Cantada de Platja d'Aro es consolida com una de les més antigues, tradicionals i reconegudes de la Costa Brava, i confia aplegar a milers de seguidors d'aquest popular gènere musical. Al llarg de l'estiu es fan set cantades, en format més reduït, a diversos punts del municipi amb Barca de Mitjana (dissabte 7 de juliol · Castell d'Aro), Els Pescadors de L'Escala (dissabte 21 de juliol · S'Agaró), Boira (dissabte 4 d'agost · Castell d'Aro), L'Empordanet (dissabte 11 d'agost · S'Agaró), Les Anxovetes (dimecres 15 d'agost · Festa Major de Platja d'Aro), Llops de Mar (dissabte 25 d'agost · Urbanització Dalmau, Platja d'Aro) i Peix Fregit (dissabte 7 de setembre · Festa Major de Casell d'Aro).

El cicle d'estiu d'havaneres i audicions de sardanes forma part d'Estereofònics 2018, el Festival de festivals que aplega sota totes les propostes musicals d'estiu a Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró, i que enguany proposa 76 concerts en 113 dies de múltiples gèneres, majoritàriament gratuïts i a l'aire lliure (www.estereofonics.com). Enguany en formen part la primer edició del Festival Propers a Castell d'Aro (diumenges de juny), el 5è Festival Xalaro (15, 16 i 17 de juny), 21è Festival Nits de Jazz (29 juny-31 d'agost), Cicle de Sardanes i Havaneres (8 de juliol-25 d'agost), 6è Desemboca Rock'n'Roll Festival (20, 21 i 22 de juliol), 21è Festival de S'Agaró (21 de juliol-22 de setembre), 15è Festival de Guitarra de Girona Costa Brava (4, 14 i 16 d'agost), Festa Major de Platja d'Aro (15-19 d'agost), Festa Major de Castell d'Aro (7-11 de setembre) i 6è FestiSurf Costa Brava (dissabte 22 de setembre). L'activitat complementària d'enguany va ser la primera edició de l'INEDIT-On Tour, com a extensió al territori del festival barceloní de documentals musicals, amb la projecció de dos films.


Autor: Redacció


#havaneres #platjadaro


#havaneres #platjadaro






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...