Notícies més llegides



La Garrotxa


Sant Joan les Fonts

Joan Espona: 'L'associacionisme em fa sentir orgullós de ser alcalde de Sant Joan'

La Garrotxa  -  27/06/2018  -  17:24

El batlle de la localitat garrotxina passa balanç de les últimes actuacions fetes per l'Ajuntament


Joan Espona

Joan Espona



Joan Espona afronta el tram final del seu últim mandat al capdavant de l'alcaldia de Sant Joan les Fonts. En total, haurà ocupat el càrrec de batlle durant 6 legislatures, temps més que suficient per tenir una concepció transversal del municipi on ha nascut, viscut i treballat fins a dia d'avui. "Des de l'Ajuntament sempre hem procurat treballar en diferents línies, aquesta ha estat la nostra filosofia del dia a dia", subratlla el santjoanenc.

Ens trobem a l'equador de l'any i a la recta final del mandat abans de les municipals de 2019. Quines accions es marca com a prioritàries Sant Joan durant aquest tram de calendari?

Joan Espona. Queden molts reptes per fer. És ben sabut que aquest és el meu últim any de mandat, l'any vinent ja no em presento a l'alcaldia, i per tant hi haurà coses que podrem aconseguir i d'altres que no. Avui mateix, per exemple, hem escripturat el projecte de la Torre de Canadell i els terrenys del seu entorn, un tema pendent des de fa força anys, i espero i desitjo que a finals d'aquesta setmana o la vinent també escripturem la compra de la fàbrica de Can Lics. Aquesa última operació no estava prevista per a aquest any, es trobava al damunt la taula des de fa temps, però és ara quan hem pogut arribar a un acord amb la propietat per tirar endavant la seva compra. Això significa que des de l'Ajuntament hem hagut de fer modificacions en el pressupost per poder fer l'adquisició, que té un cost de 650.000 euros que pagarem en 4 anys: aquest 2018 hem hagut de treure 165.000 euros que no estaven pressupostats, la qual cosa significa que hem hagut de readaptar el pressupost.

Què suposen aquestes adquisicions?

J. E. La Torre de Canadell és un símbol per als santjoanencs i per Sant Joan, i que pugui ser de l'Ajuntament és molt interessant. És un espai que de cara al futur ens permetrà fer-hi alguna actuació, ja que es tracta d'un indret de més bon arribar que, per exemple, l'espai del Castell de Mont-Ros i tot el seu entorn, patrimoni que també és propietat nostra.

En relació a la fàbrica de Can Lics, nosaltres tenim un Pla Especial del Nucli Antic que el vam haver de deixar parat per la situació econòmica que va viure el país. Ara hi tornem a treballar, i l'adquisició d'aquest espai, situat al cor del nucli antic, representa molt per al municipi. És un espai que permet moltes actuacions diverses, però el que ara no voldria és tirar endavant alguna cosa i que això pogués hipotecar-nos. El més important és que hem pogut adquirir-ne la propietat, i a partir d'aquí el que cal és mirar les necessitats que tenim com a Ajuntament per determinar el camí a seguir.

Potenciar els accessos al nucli és una de les prioritats d'aquest any?

J. E. Estem treballant en diferents línies, com no pot ser d'altra manera. I en aquest cas, un dels itineraris de treball ens porta cap aquí, cap a la millora dels accessos. En aquest sentit, ja tenim la documentació damunt la taula que concreta que a l'entrada nord del municipi hi ha d'haver una rotonda, una obra que ja està parlada amb la Generalitat i que, si no és una realitat a finals d'aquest any, ho serà a principis del vinent. Aquesta rotonda ens permetrà frenar tot el trànsit que ve, generalment ràpid, de Castellfollit de la Roca. Tenint en compte que en allà hi tenim la zona esportiva, la rotonda és un element molt necessari i important per reduir les velocitats dels vehicles.

D'altra banda, avui començarem també un carril bici -també apte per a vianants- que servirà per connectar el sector de la Roureda, a la Canya, amb Llocalou, a la Vall de Bianya. En aquest moment Foment està fent una passarel·la al pont de Llocalou, i el que farem nosaltres de manera immediata és fer una zona de vianants a la zona de la Roureda, on molta gent hi va a passejar, perquè la gent pugui connectar amb el carril bici.

Parlava de la zona esportiva, un espai on recentment hi ha hagut millores notòries.

J. E. És la gran inversió que hem fet durant el 2017 i 2018, ens hi hem gastat cap a 750.000 euros. Amb aquests treballs hem posat en normativa el pavelló i la piscina municipal, a més de cobrir tot un espai que ens serveix de pista polivalent i, en un futur, de gimnàs. A Sant Joan tenim una zona esportiva molt potent i oberta a tot tipus d'esports.

On també es contemplen millores és a la zona de Molí Fondo.

J. E. La setmana vinent, amb l'ajuda econòmica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, iniciarem uns accessos per a minusvàlids per anar a sobre la resclosa del Molí Fondo, una actuació que ronda els 50.000 euros. El que volem és arreglar tot aquell sector de la resclosa i del Pedreguet, després que l'any passat, amb recursos propis de l'Ajuntament, haguéssim millorat els accessos de la part del Boscarró, on hi ha les tres colades basàltiques i els blísters.

Estem parlant d'un dels centres neuràlgics de la zona volcànica garrotxina.

J. E. Exacte. A Sant Joan les Fonts tenim un eix molt important: el Castell de Juvinyà, el pont medieval, el Molí Fondo i el monestir. Uns elements que els ha creat l'ésser humà i que comparteixen protagonisme amb altres atractius nascuts de la natura, com ara les colades basàltiques o els blísters. Sant Joan és Sant Joan gràcies al riu i al vulcanisme, i la nostra feina ha de ser la de potenciar tot això. No hi ha cap altre lloc que tingui tres colades basàltiques com les que tenim aquí, de la mateixa manera que aquí hi ha els únics blísters de l'Europa continental. A tot això hi hem d'afegir altres valors com el pont, el monestir o el poblat ibèric, elements que fan de Sant Joan un municipi molt especial i potent en aquest sentit.

Tots aquests atractius repercuteixen en el turisme.

J. E. L'evolució del turisme és molt positiva, cada vegada notem més increment de visitants, tot i que tampoc volem una massificació. Per exemple, la zona del Boscarró i del Molí Fondo rep constantment les visites d'escolars de tot Catalunya, ja que els alumnes poden palpar la vulcanologia, la tenen a l'abast de la mà. A partir d'aquí, el que fem des de l'Ajuntament és anar millorant tot aquest territori perquè sigui el màxim visitable possible.

Estem parlant d'un turisme familiar, sobretot?

J. E. Treballem molt amb el turisme familiar, sí. Hem de tenir en compte que Sant Joan les Fonts és una vila florida i també forma part del projecte Parc de les Olors, amb el qual hem intentat fer un 'Poble de les Olors'. A més, aquest any hem posat en marxa la ruta Ronda Croquis, un recorregut format per diferents espais del poble que potencia el patrimoni artístic i natural del municipi. En aquest cas, els visitants poden dibuixar diferents elements de Sant Joan sobre el terreny amb material que es pot comprar a l'Oficina de Turisme o que la gent pot portar de casa. Es tracta d'una iniciativa única a Catalunya i l'hem fet pensant en les famílies, i de moment té molta acceptació.

La nostra filosofia és treballar amb aspectes que no fa tothom. Apostar per esdeveniments o activitats que, almenys en l'àmbit de la Garrotxa, no es facin. La Fira de la Bruixeria n'és un exemple, i la veritat és que el seu èxit és molt gran. Com també ho és Sant Joan les Flors o les Dones d'Aigua. Aquí no es tracta tant de vendre productes, sinó d'apostar per la imatge, pel vulcanisme o per les tradicions.

I d'apostar, també, pel civisme. Com s'està desenvolupant la campanya de detecció de femtes de gossos?

J. E. Va molt bé. De fet, gairebé hem doblat la xifra de gossos censats, és a dir, com a mínim hi havia un 40% de gossos no censats al municipi. Cada setmana hi ha un degoteig de persones que censen els gossos, i això suposa que ja hem reduït de manera substancial totes les femtes que es poden trobar al carrer. A més, si a tot això hi afegim que tenim un agent cívic que volta pel poble i que va conscienciant a la gent, entre una cosa i l'altra estem reforçant molt el vessant cívic del municipi. I això la gent ho agraeix.

A partir del mes vinent començarem a posar les sancions. El que voldria és que la inversió que hem fet per tirar endavant la campanya no la recuperéssim amb les sancions, però em fa l'efecte que malauradament serà així. La finalitat, no obstant això, no és recaptatòria, el que busquem és fer una inversió a favor de la millora dels nostres espais, que quedin nets. Val la pena millorar la imatge del nostre municipi entre tots.

L'any vinent acaba la seva etapa d'alcalde després de 6 mandats. Nota la nostàlgia, ja?

J. E. Encara no, suposo que ja vindrà (riu). A part de l'alcaldia a Sant Joan les Fonts també sóc president del Consell Comarcal de la Garrotxa, la qual cosa significa que el meu telèfon està en marxa les 24 hores del dia dels 365 dies a l'any. Quan aquesta activitat es talla en un moment determinat s'ha de notar, però alguna cosa farem per fer-ho més lleuger.

Quan vostè va accedir a l'alcaldia per primera vegada volia deixar el municipi tal com es troba ara mateix?

J. E. Jo no tenia ni idea del què era un ajuntament ni de com funcionava, no era el meu món. En aquells temps a Sant Joan hi havia molts problemes de convivència i em van proposar ser alcalde perquè em veien capaç de posar pau i tranquil·litat al municipi. I aquesta és una de les grans coses que s'han fet durant aquests anys, una feina col·lectiva que s'ha tirat endavant amb la voluntat de tot el poble. De fet, no solament vam revertir la situació, sinó que ara, en aquests moments, tenim moltes associacions i entitats al poble. L'associacionisme em fa sentir orgullós de ser alcalde de Sant Joan: hi ha molta força de les persones per tirar endavant idees i projectes. I això és molt important, molt.

Què ha après dels santjoanencs durant aquest temps?

J. E. Que quan tu hi ets, ells també hi són. Pots comptar amb els santjoanencs, i això és bàsic en un poble.

Un poble que, com la resta, ha hagut de conviure amb una situació política molt tensa a Catalunya. Com ha viscut el procés sobiranista?

J. E. Com alcalde estaré al costat del Govern i del meu president, que en aquests moments es troba a l'exili. Cal lluitar perquè la gent que està a la presó i a l'exili puguin estar entre nosaltres, aquesta situació és una vergonya. Ens diuen que ens trobem en un estat de dret, però val més que ens ho fem mirar.


Autor: Redacció


#santjoanlesfonts


#santjoanlesfonts #lagarrotxa





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...