Notícies més llegides




Tarragona


Madrid

MicroBank supera els 4.000 milions d'euros en microcrèdits concedits durant l'última dècada

Tarragona  -  20/06/2018  -  14:11

A la demarcació de Tarragona, el balanç d’aquests deu anys és de 4.800 microcrèdits concedits i més de 7.600 llocs de treball creats




Durant la dècada marcada per la profunda crisi econòmica i financera a Espanya (2007-2017), MicroBank, el banc social participat íntegrament per CaixaBank, ha concedit 4.083 milions d'euros per finançar 744.374 microcrèdits a col·lectius amb dificultats d'accés al crèdit (emprenedors i famílies).

En un acte presidit per Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Antoni Vila, president de MicroBank, CaixaBank ha explicat que aquesta activitat, que es realitza a través de MicroBank, és un dels pilars del seu nou Pla Director de Responsabilitat Corporativa, mitjançant el qual aspira a convertir-se en referent de la banca socialment responsable a Espanya.

A la presentació també hi han participat María Leander, secretària general del Fons Europeu d'Inversions (FEI), i Eugenia Bieto, directora general de l'escola de negocis Esade.

Per Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, “la nostra herència centenària ens converteix en una entitat amb una gran implicació amb la societat en la qual vivim. Treballem per mantenir un posicionament diferencial en aquells aspectes que puguin contribuir a la millora de les condicions de vida de les persones, especialment d'aquelles amb majors dificultats o en risc d'exclusió financera i social”.

Gortázar ha assegurat que “la recuperació reputacional de la banca i de la confiança dels clients són dues qüestions essencials per a la recuperació del sistema financer, i des de CaixaBank volem liderar aquest procés”.

Nou Pla Director de Responsabilitat Corporativa

Amb l'objectiu d'articular aquest compromís amb la societat, CaixaBank ha posat en marxa un Pla Director de Responsabilitat Corporativa, ja aprovat pel Consell d'Administració, que defineix el seu model de banca socialment responsable en tres pilars sota els criteris d’ESG (Environmental, Social and Governance) i que desenvolupa en cinc grans eixos les seves línies d'actuació:

 

  1. Integritat, transparència i diversitat per a reforçar l'actuació responsable i assegurar una conducta exemplar que enforteixi la confiança incentivant la diversitat;

 

  1. governança, per incorporar les millors pràctiques de govern corporatiu i reforçar les polítiques responsables i la gestió del risc reputacional;

 

  1. la inclusió financera, la inspiració fundacional de l'entitat que manté tota la vigència en contribuir a donar resposta als reptes i les preocupacions socials més rellevants;

 

  1. l’acció social i el voluntariat, que permeten impulsar i canalitzar la solidaritat i la filantropia entre empleats i clients amb programes i activitats per convertir-les en benestar social i reforçar el compromís social del banc i, finalment,

 

  1. el medi ambient, per col·laborar en el que sigui possible en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la gestió del risc climàtic, la integració progressiva de criteris ambientals en la cartera i la reducció de la petjada de carboni.

 

Per al conseller delegat de CaixaBank és “imprescindible unir la rendibilitat econòmica del banc, que garanteix la seva sostenibilitat i la confiança dels seus accionistes, amb un comportament responsable i compromès amb els nostres clients i amb el conjunt de la societat”.

Per reforçar el seu compromís amb la inclusió financera, a més dels microcrèdits a persones desfavorides, el banc manté oficines en el 94% de les poblacions de més de cinc mil habitants i ha concedit més de mig milió d'ajudes a famílies amb préstecs hipotecaris i dificultats econòmiques.

Inclusió financera: MicroBank, un cas d’èxit

Un dels pilars del Pla Director en Responsabilitat Corporativa de CaixaBank és MicroBank, únic banc a Espanya dedicat exclusivament a la concessió de microcrèdits i referent europeu en microfinances.

El president de MicroBank, Antoni Vila, ha explicat que "la missió de MicroBank és la de contribuir a la promoció de l'activitat productiva, a la creació d'ocupació i al desenvolupament personal i familiar. A través del nostre banc, ens dirigim principalment a aquells col·lectius amb majors dificultats d'accés al crèdit a causa de, principalment, la falta de garanties i la falta d'historial creditici, especialment quan es tracta d'iniciar un nou projecte empresarial”.

Vila ha insistit que “el microcrèdit és una eina financera que contribueix a la millora de la cohesió social facilitant la reducció de les desigualtats en l'accés al crèdit, signe d'identitat que ha distingit a la nostra entitat des del seu naixement i que seguirà definint la nostra actuació en el futur".

El banc social, filial 100% de CaixaBank, s'ha especialitzat a facilitar serveis financers a col·lectius desfavorits, tant per a emprenedors i negocis com per a persones i famílies. En els seus deu primers exercicis, el banc ha concedit 135.547 microcrèdits a emprenedors i negocis per valor de 1.469 milions d’euros, i 608.827 microcrèdits a persones i famílies, amb dificultats d’accés a finançament en el sistema bancari tradicional, per valor de 2.614 milions d’euros per atendre dificultats temporals.

Segons un informe elaborat per l'Institut d'Innovació Social d’Esade, entre els anys 2007 i 2016, MicroBank ha contribuït decisivament a la creació de més de 181.000 llocs de treball. L'Informe conclou que aquest tipus de finançament dirigit a la creació o ampliació de projectes de negoci té un impacte directe en la situació laboral i econòmica no només dels emprenedors que els sol·liciten sinó també d'altres persones. En aquest sentit, la majoria dels emprenedors consideren que el microcrèdit ha estat clau perquè poguessin tirar endavant les seves iniciatives empresarials, el 56% dels enquestats afirma que no hauria pogut obrir o ampliar el seu negoci sense comptar amb el microcrèdit.

Així mateix, la major part dels emprenedors treballava com a autònom abans d'accedir al microcrèdit. D'altra banda, un 20% estava en atur abans de la concessió del finançament. Per a aquest grup, el préstec ha estat la palanca que els ha permès accedir a un lloc de treball. Entre els emprenedors que procedien d'una situació prèvia de desocupació, un 44% portava més d'un any sense feina.

Suport i impuls de les institucions europees

La filial de CaixaBank, que lidera el rànquing de microcrèdits concedits a Europa, rep el suport de les principals institucions financeres europees i ha signat acords de col·laboració amb el Fons Europeu d'Inversions (FEI), el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa.

Des del 2008, el FEI facilita garanties a MicroBank per cobrir una part del risc assumit en la concessió de microcrèdits per a emprenedors i negocis. El banc social de CaixaBank es va convertir el 2014 en la primera entitat financera de la Unió Europea a aconseguir l'adhesió al programa europeu de Competitivitat de les Empreses i les Pimes (COSME), impulsat per la Comissió Europea i gestionat pel FEI.

A més, MicroBank compta amb la col·laboració de més de 500 entitats col·laboradores a Espanya entre ajuntaments, altres administracions públiques, Cambres de Comerç, organitzacions no lucratives, universitats i escoles de negocis per promoure l'autoocupació, facilitant l'accés al finançament especialment a aquells col·lectius en risc d'exclusió financera.


Autor: Redacció


#caixabank


#caixabank #microbank





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...