Notícies més llegides




Lleida


Lleida

Lleida honora el seu patró Sant Anastasi

Lleida  -  11/05/2018  -  21:59

La cultura popular llueix en el seguici per l’Eix, tot acompanyant les autoritats fins a la plaça Sant Joan, on milers de lleidatans i lleidatanes participen en l’ofrena floral


© Jordi i Albert Busquets / GN

© Jordi i Albert Busquets / GN



Lleida s’ha bolcat aquest divendres en la celebració dels actes en honor a Sant Anastasi, patró de la ciutat. Milers de lleidatans i lleidatanes han sortit al carrer per veure el seguici de cultura popular, que ha acompanyat la imatge del sant fins a plaça de Sant Joan, on s’ha fet l’ofrena floral. A la tarda, el protagonisme se l’ha endut la Batalla de Flors, que ha cobert amb una pluja de confeti la Rambla Ferran.

El paer en cap, Àngel Ros, i la Corporació Municipal han assistit als actes, que han començat amb el seguici d’anada a ofici, des de la plaça de la Paeria fins a la Catedral, acompanyats pels gegants de la ciutat, els Macers, la Bandera, les pubilles, els Heralds i Signífers amb el Penó i les Trampes i, finalment, la Banda Municipal.

Però abans de l’anada a ofici, els ciutadans s’han despertat amb la música de les matinades amb què l’Escola de Grallers i dels Grallers de Lleida els hi han desitjat una bona festa major en la seva cercavila particular pels carrers de la ciutat.

El seguici ha donat pas a la Missa solemne en honor al patró, que ha presidit el bisbe de la Diòcesi, Mons. Salvador Giménez. Abans d’iniciar-se la cerimònia religiosa, l’alcalde Àngel Ros i la regidora de Cultura, Montse Parra, han dipositat un ram de flor als peus de l’estàtua de Sant Anastasi. Per la seva part, el Petit Cor de la Catedral de Lleida, dirigit per Mn. Joaquim Mesalles, han cantat els antics goigs en lloança al patró.

En finalitzar la missa, s’ha iniciat la processó des de la Catedral fins a la plaça Sant Joan, essent enguany els membres dels Armats de la Congregació dels Dolors qui han tingut l’honor de dur a les seves espatlles la imatge del sant. Una esquadra dels armats que participen en la processó del Diumenge de Rams han custodiat Sant Anastasi durant el seu recorregut.

Amb la Banda Municipal i la Cobla de Ministrers, que han acompanyat les autoritats, s’ha iniciat la desfilada per l’Eix, amb l’Esbat Sícoris obrint pas. Li han seguit el Ball de Moros i Cristians, els Bastoners del Pla de l’Aigua, el Ball de Cavallets, els Capgrossos i els Gegants de la Paeria, els Signífers i Penó, les Trampes, les Pubilles, la Cobla de Ministrers, la imatge del sant, el bisbe i les autoritats eclesiàstiques, els Macers, la Corporació Municipal, la Banda Municipal, l’Àliga del Grup Cultural Garrigues, els Castellers de Lleida, la Festa de Moros i Cristians, la FAV, diverses entitats de Cultura Popular i les Cases Regionals.

A la plaça de Sant Joan, s’ha fet una ballada conjunta de tots els elements festius. El bisbe de Lleida, acompanyat de l’alcalde i la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, han saludat la ciutadania i l’han convidada a gaudir de la festa, fent al·lusió a la convivència i l’harmonia.

Tot seguit, han lliurat al representant de la Confraria dels Armats dels Dolors una reproducció de la imatge de Sant Anastasi, abans que aquests procedissin a traslladar l’estàtua del patró a l’interior de l’església de Sant Joan, acció que s’ha realitzat un cop finalitzades les ofrenes dels lleidatans.

La ‘guerra del confeti’

A la tarda, la Batalla de Flors ha pres el relleu dels actes festius més populars. Moments abans d’iniciar-se la desfilada, l’alcalde Àngel Ros ha destacat el bon desenvolupament de totes les activitats programades i la participació massiva dels lleidatans sobretot en els actes tradicionals i representacions a la ciutat.

La Batalla de Flors ha estat un dels actes de participació massiva dels lleidatans. Més de mig miler, vinculats a entitats de cultura popular, associacions culturals, de veïns o agrupacions musicals, han acompanyat les 13 carrosses, que anaven precedides per quina duia les pubilles de la ciutat, la del Banyetes i la del confeti, que transportava ‘l’arsenal’ de la batalla, 3 tones de confeti i tires de paper. La batalla també ha comptat amb la participació musical de 6 grups, entre bandes i batucades

El paer en cap i els membres de la Corporació Municipal han participat en aquest combat festiu, que ha fet una primera volta de reconeixement, com és normatiu, i una altra volta i mitja més, obrint el foc al llançament dels paperets de colors, fent el recorregut des de la plaça de Ramon Berenguer IV fins a Francesc Macià.

La Batalla de Flors se celebra per la Festa Major de Maig de Lleida des que es va recuperar el 1957, com a concurs de carrosses. Ara té lloc a la rambla Ferran, però amb anterioritat s'havia organitzat a l'avinguda de Madrid, als Camps Elisis i, fins i tot, a plaça de Sant Joan.

Dansa i música també prenen protagonisme

La diversitat musical i de danses també són una part essencial de la programació de la Festa Major, omplint els espais i carrers de la ciutat de diversió per a grans i petits.

Els balls folklòrics van reivindicar el seu protagonisme ahir al vespre a la plaça Sant Joan. La Casa de Andalucía i la Casa de Aragón van oferir una mostra de les seves tradicionals danses. Però dissabte, a les 6 de la tarda, aquests balls folklòrics es traslladaran a la plaça de Ricard Viñes de la mà del Centro Galego, el Centro Extremeño i la Casa de Castilla y León.

També el dissabte, a les 7 de la tarda, però a la plaça Sant Joan, el Ballet Ciutat de Lleida de l’Esbart Dansaire Sícoris i el grup folklòric El Pont d’Arcalís actuaran plegats en el 34è Festival Folklòric de Lleida. I és que l’endemà, diumenge el mateix escenari hi haurà la Roda d’Esbarts Catalònia, un espectacle familiar on nens i nenes de diferents indrets del país ballaran danses populars i de nova creació. L’Esbart Arrels de Lleida en serà l’amfitrió i ballarà al costat del Casal Cultural de Dansaires Manresans, l’Esbart Dansaire de l’Hospitalet i el Ball de Gitanes de Santa Perpètua de Mogoda.

També dins de la Festa Major, els col·lectius migrants de la ciutat, provinents de diferents indrets del món, donaran a conèixer la seva cultura a través de la dansa en el festival Danses Tradicionals dels Col·lectius Migrants dels Foccs. Serà el diumenge, a les 7 de la tarda, a la plaça Ricard Viñes.

Concerts i revetlles

En l’àmbit de concerts i revetlles, assenyalar l’actuació d’aquest vespre de la Cobla la Mediterrània, a l’Auditori Municipal Enric Granados. Un concert què fa un passeig musical pels diferents estils del repertori per a cobla, des dels clàssics fins als més actuals.

Els Camps Elisis tornen a acollir un any més les revetlles de Festa Major. Els escenaris Central, la Glorieta, #FESTESLLEIDA i Pavelló es converteixen en l’aparador fins a altes hores de la matinada de les nits de revetlles, on tenen lloc els concerts de diferents estils de música, entre els quals destaquen els gèneres de rock i música electrònica. Artistes com La M.O.D.A, The Chain Smokers, Koers, Xavi Sarrià, Ramón Mirabet, Dr. Calypso, dj Neus Gonzàlez, Cruz Cafuné, Bad Gyal, entre altres, hi són presents als diferents escenaris.

Per altra part, les sardanes també esdevenen un dels elements de tradició popular de les Festes de Maig a la ciutat. El diumenge al matí, la plaça de la Llotja acollirà el 70è concurs de Lleida. Campionat Sardanista de Catalunya i Campionat de la Terra Ferma amb la Cobla Contemporània, organitzat pel grup sardanista Montserrat. Al vespre, la plaça de la Paeria prendrà el relleu i acollirà la ballada de sardanes amb la cobla juvenil Ciutat de Solsona.

Les havaneres han estat la nota musical d’aquesta tarda la plaça Sant Joan amb la tradicional Cantada de la Festa Major, que enguany va a càrrec dels grups Arrels de Menorca, Arrels de Terra Ferma i Boira.

I com a tota Festa Major no hi mancarà el ball. L’Orquestra Maravella ens convida, aquest diumenge a les 7 de la tarda, a unir-nos al tradicional Ball de Festa Major, a la plaça de Sant Joan, amb un repertori que consta d’orquestra de concert, de ball i de cobla.


Autor: Albert Busquets/GN


#lleida


#lleida #santanastasi





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...