Notícies més llegides



La Selva


Blanes

Visita professional al port pesquer de Blanes

La Selva  -  10/05/2018  -  17:33

A l'activitat, que es va celebrar aquest dilluns, 7 de maig, hi van participar una cinquantena de persones




El Consell Comarcal de la Selva i la Confraria de Pescadors de Blanes van organitzar una visita al port pesquer i la llotja del peix de Blanes per a professionals del sector de la restauració, el comerç i el turisme aquest dilluns, 7 de maig. L'activitat s'emmarca dins del projecte que el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar han presentat a la convocatòria d'ajuts del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) dins del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava i que té per objectiu dinamitzar el sector pesquer i marítim en l'àmbit de la Costa Brava Sud/Selva marítima.

L'acte es va iniciar amb la benvinguda del regidor de Promoció de la Ciutat de Blanes, Jordi Blai Vinaixa, que va remarcar la necessitat que el sector públic i elprivat treballin conjuntament en la dinamització del port pesquer de Blanes. També va destacar l'aposta de l'Ajuntament de Blanes per la gastronomia pesquera amb activitats com el mes del peix blau o el mes de la gamba (que se celebra aquest mes de maig)

Seguidament el tècnic de promoció del territori del Consell Comarcal de la Selva, Moisès Pinatella, va afirmar que el port pesquer i la llotja del peix de Blanes són un recurs molt important per a Blanes, la Costa Brava Sud i el conjunt de la Selva perquè formen part de la cultura local, proveeixen de producte fresc els restaurants i comerços dels municipis de l'entorn i són un possible pol d'atracció de turisme de qualitat. En aquest sentit va subratllar que es tracta d'un espai amb un gran potencial alimentari, gastronòmic, turístic i cultural que cal obrir al territori.
La blanenca Roser Vall-llosada, de Grenyal-Aula Gastronòmica de la Costa Brava Sud, va explicar una proposta concreta de producte turístic al voltant del sector pesquer de Blanes amb visites a la llotja i un taller de cuina marinera al seu local situat a escassos metres del port.

Per la seva banda, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, va explicar la importància del port pesquer de Blanes (el tercer amb major nombre de captures a Catalunya) i va reivindicar la necessitat de promoure el consum de peix fresc de llotja. També va explicar que la Confraria de Pescadors de Blanes disposarà, en els propers mesos, d'una web (que opta també al finançament a través dels ajuts del FEMP) amb informació sobre la història de la Confraria, la flota pesquera, les arts de pesca, les espècies capturades i el sistema de comercialització, entre d'altres aspectes.

El gerent del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava, Anna Masdéu, va cloure la presentació explicant que els GALP són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) que ofereixen suport als agents socials i econòmics que impulsin mesures que potenciïn l'activitat pesquera i el desenvolupament dels municipis.

La visita guiada es va centrar en dos espais: el moll de pescadors i la llotja del peix. En el moll de pescadors el patró major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, i el gerent, Xavi Domènech, van detallar les característiques de la flota pesquera de Blanes mentre els vaixells arribaven a port i descarregaven el peix. La flota pesquera de Blanes estava formada el desembre de 2017 per 17 embarcacions d'arrossegament, 23 d'arts menors, 6 d'encerclament, 2 de palangre de fons i 3 de palangre de superfície per bé que algunes d'aquestes no estan actives. El port de Blanes destaca per la diversitat d'espècies capturades: algunes de les que acumulen més volum de captures i major valor econòmic són el seitó, la sardina, el sonso o la gamba.

A la llotja els representants de la Confraria de Pescadors van explicar el funcionament de la subhasta del peix des d'unes instal·lacions elevades que permeten observar l'activitat sense interferències. A la subhasta, restaurants, comerciants i distribuïdors poden adquirir el peix a l'engròs acabat de pescar. El funcionament de la subhasta s'inicia quan un treballador de la Confraria fixa el preu d'entrada, que apareix en una pantalla, mentre els compradors disposen de comandaments a distància per comprar el peix. El preu va baixant i el primer que pitja el botó s'emporta el peix.

Per finalitzar l'acte, els organitzadors van destacar la necessitat de seguir treballant amb els projectes que els diversos agents públics i privats de la Selva marítima han plantejat en el marc del FEMP, en especial la nova web, les visites a la llotja amb taller de cuina marinera, el suport a la comercialització i la promoció dels establiments que incorporen peix de Blanes. Tot plegat ha de permetre que el port de Blanes es consolidi com el port de referència del seu entorn territorial en proveïment de producte pesquer fresc i en el coneixement de la cultura de la pesca i el peix.


Autor: Redacció


#blanes


#blanes





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...