Notícies més llegides




Baix Empordà


Calonge

Comencen les activitats de l'Any Viladesau

Baix Empordà  -  19/03/2018  -  12:30

Ricard Viladesau, nascut a Calonge ara fa 100 anys, fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora i una fecunda producció com a compositor




Parlar de Ricard Viladesau és parlar de música. Per això divendres 16 de març va tenir lloc a la Biblioteca Pere Caner de Calonge el primer dels actes de commemoració d'aquest músic calongí. L'Any Viladesau va arrencar amb una taula rodona que van compartir Josep Bastons, músic i compositor, Lluís Brugués, músic i exdirector del Conservatori de Girona, Martí Camós, músic i director dels Montgrins, i Antoni Ros Marbà, compositor i director d'orquestra. La taula, moderada per Francesc Sánchez Carcassés, va permetre a la setantena d'assistents aprofundir en la música de Viladesau, en la seva manera de compondre i d'entendre la música i també en la personalitat del músic i compositor calongí.

Coincidint amb el centenari del seu naixement, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona, programa per aquest any un conjunt d'activitats per commemorar i difondre la figura i l'obra d'un dels personatges més importants del sardanisme modern. L'Any Viladesau presenta més d'una vintena d'activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a "Princep de la Tenora", virtuós d'aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tan populars i destacades com Girona m'enamora, Esperit Calongí o Sa Roncadora.

L'Any Viladesau ofereix durant tot aquest any i fins al febrer del 2019 una programació que inclou concerts i ballades de sardanes que tindran com a eix central les peces del compositor calongí, així com també taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s'han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí.

Ricard Viladesau Caner (1918 – 2005) va néixer a Calonge el 18 de gener de l'any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l'instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el "Princep de la tenora". La producció sardanista de Viladesau amb 212 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m'enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre, Calongina o Sal i pebre, entre d'altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral i música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància.

L'any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, així com també fou reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge.


Autor: Redacció


#calonge


#calonge





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...