Notícies més llegides




+ Notícies


Girona

Només el 3% dels gironins consumeix medicació hipnòtica per dormir

+ Notícies  -  15/03/2018  -  22:36

Aquest estudi s'elabora a partir del qüestionari clínic internacional de Pittsburgh, que analitza set components referents a la son




Continuem assistint a un increment de medicació per dormir. A Catalunya, l'any 2016 només el 7% dels enquestats va declarar prendre medicació hipnòtica per dormir 3 o més cops per setmana; l'any 2018, aquest percentatge ha incrementat fins el 9%.

A Girona, aquest percentatge és inferior, d'un 3%.

El 40% dels gironins se'n va a dormir passada la mitjanit i el 37,5% dorm més de 7 hores, d'acord amb la recomanació de la Dra. Romero de dormir com a mínim 7h.

La Dra. Romero alerta que la manca d'un bon descans augmenta el risc cardiovascular, depressió, i major propensió a diabetis i obesitat, entre d'altres.

Barcelona, a 15 de març de 2018. - Per cinquè any consecutiu i fidel al seu compromís de millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant el descans, l'empresa Dormity amb la col·laboració de la Dra. Odile Romero, cap de la Unitat del Son de l'Hospital de la Vall d'Hebron, ha portat a terme l'Estudi Dormity PSQI que permet conèixer la qualitat del son dels catalans.

Aquest estudi s'elabora a partir del qüestionari clínic internacional de Pittsburgh, que analitza set components referents a la son (qualitat subjectiva, latència, durada, pertorbació, eficiència, ús de medicació hipnòtica i disfunció diürna) per determinar l'Índex de Qualitat de Somni (PSQI ) de les persones.

Segons la Dra. Romero, encara es percep una manca d'interès en la gent per adquirir hàbits de son saludables. Si bé ha augmentat la preocupació pel descans, perquè la mitja d'hores de permanència al llit és de 8h 10m, l'eficiència del son encara no és prou bona: les dones dormen de mitja 6h 19m i els homes 6h 39m.

La realitat mostra que seguim estant molt lluny dels estàndards europeus pel que fa a horaris. A Catalunya, l'hora habitual d'anar a dormir és entre les 23 i les 00:59h, el 24,5% ho fa de 23h a 23:59h i el 43% dels catalans (40% dels gironins) se'n va a dormir passada la mitjanit.

Segons situació laboral, els grups poblacionals que dormen millor són els treballadors autònoms sense assalariats, els estudiants i els treballadors per compte aliena. Els professionals amb persones assalariades a càrrec seu és el segment poblacional que passa menys temps al llit i que dorm menys hores.

Un 42,5% dels gironins es lleva entre les 7 i les 7:59h del matí, un 25% entre les 6 i les 6:59; un 10% més ho fa entre les 6 i les 6:59h; i la resta es lleva més tard de les 8h.

Una altra conclusió de l'estudi és que en poblacions de més de 100.000 habitants, un 9% se'n va a dormir després de les 2 de la matinada, mentre en què a poblacions inferiors, aquest percentatge es redueix a l'1%.

Atenent, als 7 components de l'Estudi Dormity PSQI, s'observa que:

Sobre la latència, l'estudi indica que la mitjana de temps a adormir-se és de 20 minuts. El 85% dels gironins tarda menys de 30 minuts en adormir-se, segons la Dra. Romero, "aquesta dada està dins la normalitat; per sobre d'aquest temps cal revisar higienes del son o consultar amb un especialista."

En canvi, segueix augmentant l'ús de medicació hipnòtica: només el 3% dels gironins ha declarat prendre 3 o més cops per setmana algun tipus de tractament hipnòtic per dormir. "La medicació hipnòtica no pot substituir en cap cas uns bons hàbits de son saludables", emfatitza la Dra. Romero.

La qualitat subjectiva del son és bastant bona per a més de la meitat de la població (54%), molt bona pel 30% i dolenta i molt dolenta pel 16%.

Pel que fa a la durada de la son: el 37,5% dels gironins dorm més de 7 hores. Segons la Dra. Romero, "hem d'adaptar els nostres compromisos socials i rutines diàries a uns bons hàbits d'higiene del son, i no a l'inrevès."

L'eficiència del son està per sota de l'any passat: si la mitjana òptima d'eficiència és el 85%, aquest any el promig ha estat de 83%. En concret, un 64% de la població està en el 85%; només un 20% dels gironins està per sota de l'umbral favorable.

El 65% de la població ha afirmat que no veu afectades les seves facultats durant el dia a causa del son, i un 35% ha assenyalat tenir alguna disfunció diürna relacionada amb el son.

Per últim, el 83% dels gironins ha declarat tenir pertorbacions del son. Les raons principals de pertorbació segueix tenint nens petits), per estrès, fatiga o tensió nerviosa i per sorolls externs.

Com a conclusions generals del V Estudi Dormity PSQI, la Dra. Odile Romero insisteix en què "les persones descuidem molt la higiene del son, i preferim prendre un fàrmac abans que revisar els nostres hàbits i intentar millorar-los." Un cop més, la Dra. Romero ha alertat de la gran varietat de riscos per a la salut que suposa la manca d'un bon descans, tals com risc cardiovascular, tendència a la depressió, major propensió a la diabetis i l'obesitat, entre d'altres.

Referències de la Dra. Odile Romero, coordinadora i portaveu de l'Estudi

Cap de secció de Neurofisiologia a la Unitat del Son de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Secretària de la Junta Directiva de la Societat Espanyola del Son (SES).


Ficha Tècnica de l'Estudi

La qualitat del son es mesura mitjançant un qüestionari estàndard denominat Qüestionari de Qualitat del Son de Pittsburgh, dissenyat el 1988 per Daniel J. Buysse amb la finalitat de disposar d'un instrument per analitzar la qualitat del son que pogués ser utilitzat en assajos clínics. Aquest qüestionari consisteix en una sèrie de preguntes que permeten establir l'índex Pittsburgh de Qualitat del Son (PSQI, en les seves sigles en anglès), a partir d'uns components del mateix:

Component 1: Qualitat subjetiva del son

Component 2: Latència de son

Component 3: Durada del son

Component 4: Eficiència de son habitual

Component 5: Pertorbacions del son

Component 6: Ús de medicació hipnòtica

Component 7: Disfunció diürna

Aquest estudi ha estat encarregat per l'empresa Dormity.com a l'Institut Apolda, responsable de la seva elaboració mitjançant entrevistes telefòniques amb sistema CATI (amb ordinador).

Selecció de la mostra

Aleatòria, amb quotes de comunitat autònoma, sexe i grups d'edat. S'ha controlat també la distribució de la mostra per grandària de municipi en cada comunitat autònoma.

Mostra

La mostra total de l'estudi és de 400 entrevistes distribuïdes de forma proporcional a la població estudiada els estrats de la comunitat autònoma / sexe / grup d'edat.

Treball de camp

Ha estat portat a terme per Institut Apolda S.L., amb la col·laboració de la Dra. Odile Romero, cap de la Unitat del Son de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Dates: del 19 de febrer al 12 de març de 2018.


Autor: Redacció


#son


#son





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...