Notícies més llegides



La Selva


Vidreres

Vidreres serveix més de 2.800 litres del tradicional Ranxo

La Selva  -  13/02/2018  -  17:25

S'han cuinat 28 perols d'escudella, una més del que és habitual, i abans de la cocció s'ha beneït el nou recipient


© Albert Busquets - Vicens Esteva / GN

© Albert Busquets - Vicens Esteva / GN



Vidreres ha celebrat un any més el seu tradicional Ranxo, una de les cites més conegudes del Carnaval a les comarques gironines, sota un fred intens. Aquest àpat col·lectiu, que elabora uns 2.800 litres d'aquesta sopa entre els qui s'acosten a la plaça de l'Oliva cada dimarts de Carnestoltes, ha incorporat enguany una perola més. Així, en lloc de les 27 que es fan servir sempre, aquest any se n'hi ha afegit una altra, una mica més petita que les habituals, de més de cent. La petita té uns 65 litres de capacitat i servirà per a les trobades de la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya, explica en Salvi Jané, membre de l'organització del Ranxo de Vidreres, que detalla que "ho hem fet com a prova i ha quedat la mar de bé". Com ja és tradició, abans de cuinar-hi, la perola ha estat beneïda pel mossèn. "No es fa servir cap perol de ranxo que abans no hagi estat beneït", recorda.

L'organització de la festa, en què col·laboren una vintena de persones, és ben viva, remarca Jané. "Hi ha gent que fa molts anys que hi participa, cinquantenària, però també ha entrat molta gent jove, que cada cop fa més coses i manté viva la tradició i per tant, no hi ha risc que desaparegui", conclou. De fet, hi col·labora tot el poble, ja que en la vigília de la festa els membres de la comissió, els ranxers, pubilles i hereus i una cercavila popular recorren Vidreres recollint els ingredients que es couran l'endemà.

La cocció, que es fa amb foc de llenya, és lenta i comença de bon matí, a les 6. El secret que diferencia el ranxo de l'escudella, explica, és que porta un bon sofregit, amb ceba, alls, pebre vermell i negre i moscatell. Després s'hi afegeixen ingredients com els ossos, les patates, mongetes, cigrons o carn de porc.

Un cop cuinat, el Ranxo comença a repartir-se al migdia entre els qui s'adrecen a la plaça. Aquest any, a més, la comissió ha estrenat un nou invent per transportar perols, ja que cada recipient pot arribar a pesar uns 130 o 140 quilos. L'estructura, feta de ferro, permet transportar amb més comoditat les peroles entre quatre persones.


Autor: Redacció


#vidreres #ranxo


#vidreres #ranxo #laselva





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...