Notícies més llegides




La Selva


Santa Coloma de Farners

El Consell de la Selva afronta el 2018 amb optimisme

La Selva  -  19/01/2018  -  17:45

L'ens, que gestionarà un pressupost rècord de més de 36 milions d'euros, inaugurarà enguany una nova seu complementària a l'actual


Salvador Balliu

Salvador Balliu



Salvador Balliu




El Consell Comarcal de la Selva afronta aquest 2018 amb un pressupost de 36.617.332,21 euros, una xifra que no només suposa un rècord absolut a la història pressupostària de l'ens, sinó que també el situa al capdavant dels organismes comarcals arreu del territori català.

Segons el president del Consell selvatà, Salvador Balliu, aquesta quantitat posa damunt la taula la bona gestió duta a terme durant els darrers exercicis, però també la comunió que existeix entre l'ens i els municipis de la comarca: "Aquest pressupost és un símptoma que oferim molts serveis i que els Ajuntaments hi creuen".

Molts d'aquests serveis focalitzen el seu interès en l'ocupació, "la gran prioritat" del Consell Comarcal de la Selva segons Balliu. L'any passat, l'organisme es va acollir a tots els plans d'ocupació impulsats pel Servei d'Ocupació de Catalunya, una tasca que va donar com a resultat diverses mesures: formacions per a 64 joves menors de 30 anys; per a 54 majors de 30 anys i per a 48 majors de 45 anys aturats de llarga durada; 5 joves en pràctiques; la contractació de 8 persones en el programa Salut i Crisis o la participació de les empreses del territori en la contractació de joves i aturats selvatans, una eina que l'any passat es va dur gràcies als 280.000 euros provinents de la Generalitat de Catalunya.

Els resultats assolits han estat tan satisfactoris que de cara al 2018 s'ha tornat a apostar fermament per aquests plans de formació, tot i que en aquest cas la xifra d'eines encara serà més gran: a part dels ja mencionats, que ja han estat aprovats, l'ens també s'ha adherit als programes 'Fem Ocupació per a Joves' o '30 Plus'. "Hem de donar feina, això és molt important i un objectiu fonamental", assenyala Balliu.

Lligat amb l'ocupació, precisament, hi trobem l'emprenedoria, un concepte que en el cas de la comarca selvatana es personifica, en gran part, en la figura d'El Centre-Eix de Negocis ubicat a Santa Coloma de Farners. De moment, els resultats són d'allò més positius: s'han assessorat més de 300 persones; s'han creat 70 empreses i ha permès l'aflorament de 85 nous llocs de treball.

Mesures durant el 2017

El treball en el sector ocupacional ha suposat una part important de la feina feta per l'ens durant el 2017, però l'àmbit d'actuació ha estat molt més ampli. En aquest sentit, l'any passat també va ser el de la consolidació dels punts d'assessorament destinats a cobrir les demandes, dubtes o necessitats dels comerços o de les empreses del territori, una eina que ja compta amb una desena de punts repartits per la comarca.

En la branca d'Ensenyament, per la seva banda, l'exercici del 2017 va contextualitzar un creixement del 25% de les subvencions en els ajuts individuals de menjadors escolars, el que va suposar atendre un total de 2.495 alumnes. Aquesta mesura va compartir protagonisme amb els 120.000 euros destinats en els diversos projectes de les AMPA o amb la partida que va servir perquè el Centre Ventijol de Blanes, una escola d'educació especial, pogués desenvolupar un casal durant els mesos estiuencs.

A més, el Consell Comarcal de la Selva també va ampliar de 13 a 16 la xifra de tècnics compartits en l'àmbit de Joventut, un sector en el qual l'Oficina Jove de la Selva va continuar informant, assessorant i impulsant activitats i propostes pels joves de la comarca.

On també hi va haver activitat de valent va ser en el camp esportiu. En aquest sentit, el territori va albergar un total de 144 activitats, essent el Circuit Gironí de Cros una de les més destacades. A més, l'ens, de la mà del Consell Esportiu de la Selva, també va donar suport tècnic i econòmic a esdeveniments vinculats amb esports com el futbol, el bàsquet, la gimnàstica rítmica, el judo o el hip-hop, entre d'altres.

Altrament, també han estat rellevants les actuacions efectuades en el camp de Benestar Social, on es van obrir 6.200 expedients que equivalen, aproximadament, a un total de 29.000 intervencions. Paral·lelament, l'ens ha desenvolupat comissions en matèria d'infància, gènere o pobresa energètica, entre d'altres, i també va impulsar un programa informàtic pioner per fer el seguiment en temes de Benestar Social que ha esdevingut, amb el temps, una eina molt habitual en els consells comarcals de la resta de Catalunya.

Un altre punt del 2017 a destacar ha estat la tasca realitzada en Habitatge. En aquest sentit, durant l'any passat es van atendre 1.165 consultes i es van tramitar 532 expedients de lloguer, la majoria dels quals a famílies amb dificultats.

Nova seu per al 2018

Un dels grans reptes previst per a l'exercici d'enguany és l'ampliació infraestructural de l'ens, que amb més de 300 treballadors és l'organisme d'aquesta índole més gran de Catalunya. "Tenint en compte que hem crescut tant ara no hi cabem", explica Balliu. Segons el càlcul de l'ens, es necessiten uns 3.000m2 d'oficines, una quantitat que no està disponible a Santa Coloma de Farners. Amb aquest context, la solució del Consell és la de mantenir la seu actual i derivar les tasques administratives i els serveis que ara estan dispersos a un nou local complementari en règim de lloguer. En aquests moments s'està preparant la licitació, però Balliu apunta que es vol tenir preparat abans de final d'any.

Novetats i objectius

El pressupost d'enguany contempla diverses novetats destacades. Una de les quals és l'aposta per la 'Ruta del Tordera', un itinerari de senderisme i cicloturisme de 200 quilòmetres senyalitzats que uneix la Costa Brava amb el Montseny. El recorregut, que inclou la província de Barcelona i la de Girona, ressegueix un total de 18 municipis, 7 dels quals selvatans. Tal com comenta Balliu, la intenció és que la xarxa estigui plenament operativa a l'acabament d'aquest 2018. "Vam treballar-hi durant el 2017, ja ho tenim bastant avançat", diu el president.

Aquesta ruta compartirà protagonisme amb un dels baluards turístics de la comarca, el Castell de Montsoriu, que juntament amb la resta de l'enorme territori< del Vescomtat de Cabrera disposa d'un fons europeu Feder d'un milió i mig d'euros. "Cada any hem superat els visitants i volem continuar augmentant aquesta xifra, aquesta és la nostra fita", detalla Balliu. L'any passat, la fortalesa gòtica més important de Catalunya va rebre un total de 16.283 persones.

Una de les altres aportacions de la partida d'enguany serà l'impuls d'un nou servei integral de prevenció d'incendis, l'objectiu del qual serà agilitzar els tràmits que permeten netejar les parcel·les de propietat privada que tenen excés de vegetació. Amb aquesta eina, l'ens podrà aprofitar dades que ja gestiona (com la propietat i el pagament d'impostos) per fer més ràpids els tràmits.

A nivell cultural, d'altra banda, es vol seguir reforçant l'agenda web Selvacultura.cat, un espai que congrega tots els esdeveniments i activitats que es van desenvolupant al territori. Pel que fa als serveis tècnics, l'ens dona serveis a 13 municipis en temes d'arquitectura o enginyeria i en aquests moments té encarregats 5 POUMS: Brunyola, Osor, la Cellera, Vilobí i Sant Hilari.

Finalment, el Consell selvatà també buscarà mantenir els bons resultats obtinguts fins ara en la recollida d'animals. Durant l'exercici passat, el Centre d'Animals de Tossa de Mar va recollir un total de 1.180 animals, bàsicament gossos; 532 dels quals es van poder retornar a les seves famílies, mentre que 590 es van donar en adopció.

"El Consell s'ha tret l'etiqueta negra que tenia"

El Consell té enguany un pressupost de rècord. Ha costat molt arribar fins aquí?

Salvador Balliu. Ha costat molt, nosaltres veníem de baix de tot. El 'Cas Manga' ens va colpir i va suposar que, encara que hi hagués un canvi de model, aquest canvi s'havia de demostrar. El Consell tenia una etiqueta negra, i ara no tan sols ens l'hem pogut treure de sobre, sinó que hem passat al davant de tot. Era una càrrega que havíem de suportar, però amb els números i la feina ben feta amb aconseguit fer un gir a la situació.

I també heu aconseguit recuperar la confiança dels ajuntaments.

S.B. Sí, exacte, això és la base, és el més important de tot.

I també heu aconseguit recuperar la confiança dels ajuntaments.

S.B. Jo crec que sí. El Consell va treballant amb diversos projectes previstos per aquest any i l'objectiu és anar a més, la tendència és positiva.


Autor: J.N/ GN


#selva #ccselva


#selva #ccselva #balliu





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...