Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya omple l'Auditori de reivindicació

Actualitat Girona  -  25/11/2017  -  07:17

El SCCC ha presentat aquesta nit el seu novè disc, 'Cançó d'Amor i de Guerra', enmig d'un concert que ha demanat l'alliberament dels consellers del Govern català empresonats


© Jordi Busquets / GN

© Jordi Busquets / GN



'Cançó d'Amor i de Guerra', la sarsuela catalana més emblemàtica, ha tornat a sonar amb força aquesta nit a l'Auditori de Girona, indret que ha aixoplugat el novè treball de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), el projecte impulsat per la Fundació Metalquimia.

La d'avui ha estat una vetllada intensa, emotiva i també nostàlgica, tenint en compte que la joia de la corona de la lírica catalana havia restat a l'anonimat des del 1974, quan Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero, juntament amb l'Orfeó Gracienc com a acompanyant coral i Antoni Ros-Marbà com a director, van enregistrar una obra que ja ha passat a la història referencial de la música catalana.

El repte, doncs, era majúscul. Però això, tal com havia recordat el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, ja se sabia: "És el projecte més ambiciós de la SCCC, tant a nivell escenogràfic com d'inversió econòmica i de persones involucrades, amb més de 130 músics i cantants sobre l'escenari. El nou disc presenta un canvi de registre total respecte el darrer projecte "Tossudament Llach"".

I el canvi de registre s'ha fet palès de valent. Intens, contundent i, sobretot, molt reivindicatiu, amb mots com "revolució" i "república" que han ressonat unes quantes vegades amb precisa sincronia amb els temps polítics actuals. En aquest sentit, és bo recordar que 'Cançó d'Amor i de Guerra' va ser composta per Rafael Martínez Valls l'any 1926, abans de ser prohibida per la fèrria censura d'aquells anys personificada en les figures dels dictadors Primo de Rivera i Franco.

Amb les veus de primeres espases com la soprano Marta Mathéu -en el paper de Francina-, el baríton Toni Marsol -l'avi Castellet- i el tenor Roger Padullés -Eloi-, i amb el dolç acompanyament de l'excel·lent Polifònica de Puig-reig, s'han anat interpretant els temes davant l'entusiasta i respectuós públic assistent, que li ha faltat ulls per seguir la concisa batuta del director musical Francesc Cassú i la brodada execució dels joves músics de corda i vent que han lluït a l'escenari.

Així, amb el poble del Vallespir durant la Revolució Francesa com a context, han sonat composicions com 'Eloi-Francina!', 'Horaci-Salut i revolució!' o 'Recitaire-La farsa ha mort per un instant', que han vestit un recorregut melòdic que en tot moment ha lluït el seu 'leitmotiv' més intrínsec: el ferm anhel dels pobles i de les persones per la seva llibertat.

En aquest treball, la Fundació Metalquimia ha comptat amb el valuós assessorament de Joan Casas, productor artístic i estudiós de l'obra, que ja va fer-ne l'edició crítica l'any 2006. La seva col·laboració ha resultat cabdal perquè la popular sarsuela catalana hagi recuperat dos números inèdits que estaven escrits a les partitures originals, però que no s'havien enregistrat fins ara. Casas ha compartit projecte amb el director tècnic Jaume Lleixà, amb els directors escènics Francesca Masclans i David Cuspinera i amb l'actor Ferran Frauca. Tots ells, juntament amb els actors i tota la família que ha conformat l'espectacle, s'han acomiadat dels presents amb una profunda interpretació de 'Els Segadors', gest que ha estat correspost des de les butaques amb crits de "Llibertat" en al·lusió als consellers del Govern català empresonats.


Autor: J.N/ GN


#girona


#girona #auditori #musica #sccc





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...