Notícies més llegides




+ Notícies


Girona

Prop de 1.000 gironins al final de la seva vida, han estat acompanyats pels equips d'atenció de l'Obra Social

+ Notícies  -  11/08/2017  -  21:44

A Girona, un EAP actua a quatre hospitals i a una unitat de suport domiciliari, i fins avui ha atès a 995 pacients i a 1.497 familiars


PROGRAMA ATENCIÓ INTEGRAL MALALTS AVANÇATS OS la Caixa

PROGRAMA ATENCIÓ INTEGRAL MALALTS AVANÇATS OS la Caixa




Després d'una trajectòria de vuit anys, l'Obra Social "la Caixa" ha fet créixer el seu Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades amb la intenció d'atendre un nombre més alt de persones que són al final de la seva vida i els seus familiars. Avui s'implementa a 123 hospitals a tot Espanya i a 130 unitats de suport domiciliari, a través de 42 Equips d'Atenció Psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.

A Girona desenvolupa el programa un EAP de Mutuam Girona que actua a l'Hospital Josep Trueta, l'Hospital Santa Caterina, el Centre Sociosanitari La República, el Centre Sociosanitari Mutuam, i a una unitat de suport domiciliari. Fins avui, l'EAP ha atès a 995 pacients i a 1.497 familiars

Amb aquest programa, emmarcat en l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, l'entitat vol completar el model actual d'atenció a persones amb malalties avançades amb la finalitat d'assolir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport social, emocional i espiritual al pacient i als seus familiars, com l'atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l'acompanyament a càrrec de voluntaris.

Des que es va posar en marxa el 2009, el programa ha atès 117.411 pacients i 168.023 familiars a tot l'Estat, amb una acollida i una valoració molt bones per part de pacients, familiars i comunitat mèdica.

Les dimensions que milloren en el pacient són la psicològica, la social i l'espiritual. La primera avaluació científica feta el 2014 conclou que l'atenció psicosocial que ofereix el programa, i que inclou aquestes tres dimensions, respon a les necessitats i millora en un 90 % els símptomes que provoca la malaltia i que perjudiquen l'estat anímic i psicològic dels malalts atesos. L'estudi conclou que el 92 % de les persones que estan malaltes qualifiquen d'excel·lent o molt bona l'atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la major part, de comunicació i de relació amb la família i el seu entorn) gràcies a aquest suport.

L'efectivitat de l'atenció espiritual

Tanmateix, la dimensió espiritual es considera un eix central d'atenció. Per això, i per primera vegada des que es va posar en marxa, el Programa de l'Obra Social "la Caixa" ha impulsat una avaluació del dolor espiritual basada en entrevistes que els professionals fan als pacients. En aquestes converses sorgeixen qüestions de caràcter transcendent, com la necessitat de ser reconegut com a persona; la necessitat de fer una lectura del passat i trobar sentit a l'existència; la necessitat d'alliberar-se de la culpabilitat, de reconciliar-se i sentir-se perdonat; la necessitat d'un més enllà i d'una autèntica esperança; la necessitat d'expressar emocions i vivències religioses, i la necessitat d'estimar i ser estimat.

Les anàlisis fetes mostren que aquestes necessitats essencials milloren de manera significativa en el 94% de les persones ateses després de la intervenció dels EAPS. A més, els resultats mostren que com més alt és el nivell de patiment dels pacients, més gran és l'efectivitat de la intervenció de l'atenció psicosocial. Tot i que es parteix d'una situació més severa, després de la intervenció de l'equip, la millora assoleix els mateixos nivells que en el cas de pacients que partien d'una situació millor.

En abordar les necessitats essencials, les situacions d'ansietat també es redueixen considerablement, i passa més o menys el mateix amb el malestar general derivat del procés evolutiu de la malaltia, ja que millora també l'adaptació al procés de la malaltia.

Un altre punt que cal destacar de l'avaluació del dolor espiritual és que la persona que té creences, siguin de tipus religiós, social, científic, filosòfic o místic, aquestes l'ajuden en la situació de malaltia i presenta una millora addicional en el conjunt de dimensions avaluades. Els professionals dels EAPS ajuden els pacients a recuperar el valor que les seves creences els han proporcionat al llarg de la vida.

390.000 persones moren anualment a Espanya, 242.000 de les quals es considera que tenen necessitats d'atenció pal·liativa.

Institut Nacional d'Estadística

«La salut és el bé més preuat, i a l'Obra Social "la Caixa" estem fermament compromesos a garantir l'atenció sanitària de les persones que travessen situacions difícils. Volem estar al seu costat, des dels infants hospitalitzats fins a les persones que pateixen una malaltia avançada i són en la fase final de la seva vida», ha afirmat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària "la Caixa".


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...