Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

CaixaForum Girona explora com pot ser el futur de la ciència i la tecnologia, l'educació i l'alimentació

Actualitat Girona  -  18/04/2017  -  19:48

El cicle de conferències El futur que hem començat a escriure convida a identificar quins són els escenaris de futur més probables per al segle XXI


CaixaForum

CaixaForum




El futur no ha succeït. Aleshores, com podem parlar sobre una cosa que encara no existeix? El que podem fer és observar les tendències actuals i extrapolar la situació, establint diferents escenaris de futur, més o menys probables. El Futur que hem començat a escriure, és un cicle de tres conferències, impartides per experts i científics, que proposa explorar possibles escenaris en temes com l'educació, l'alimentació i la tecnologia, lligada aquesta darrera a la ciència-ficció.

Programat com a activitat complementària a l'exposició Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?, que es pot visitar a CaixaForum Girona, aquest cicle, com la mostra, dóna pautes per conèixer quins són els reptes que haurem d'afrontar com a societat durant el segle XXI . El futur es construeix dia rere dia, com a suma de les decisions i accions individuals. Si els escenaris que s'albiren són negatius, es pot canviar de rumb per evitar-los, perquè, en definitiva, el futur és a les nostres mans.

CONFERÈNCIES

EL FUTUR QUE VOLEM I EL QUE NO ENS ATREVIM A IMAGINAR
Dijous 20 d'abril de 2017, a les 19:00 h.

La ciència-ficció ens permet treure el cap a nous mons possibles que ens meravellen o ens horroritzen, i que sempre ens empenyen a reflexionar sobre la nostra realitat i sobre l'impacte social de la ciència i la tecnologia.

Fa 300 o 400 anys, els nostres avantpassats podien pronosticar que, al llarg de la seva vida, el món seria pràcticament el mateix que van conèixer en la infància. Avui, això ja no és així. El desenvolupament de la civilització industrialitzada i els canvis i incerteses que comporta fan que el concepte de futur guanyi protagonisme. Vivim sota l'anomenat xoc del futur: tot sembla canviar massa de pressa i, per això, sentim la necessitat d'anticipar-nos a aquests canvis. La gran popularitat de les obres de ciència-ficció és un reflex fidel d'aquesta inquietud. Pel·lícules com Metròpolis, de Fritz Lang, o Retorn al futur, de Robert Zemeckis, en són exemples. I és que la ciència-ficció pot influir en el present i en les nostres accions. Però les obres de ciència-ficció no són més que somnis de futur.

A càrrec de Miquel Barceló, enginyer aeronàutic i nuclear i doctor en Informàtica. Ha estat catedràtic del Departament d'Enginyeria de Sistemes i Sistemes d'Informació de la Universitat Politècnica de Cataluña (UPC), Vicerector de Desenvolupament Sostenible de la UPC, entre d'altres. Especialista en ciència-ficció, és autor d'algunes novel·les e i relats de ciència-ficció i també, de diversos llibres i articles sobre divulgació científica.

COM APRENDRAN ELS NENS DEL FUTUR? PENSAR AVUI L'ESCOLA DE DEMÀ
Dijous 27 d'abril de 2017, a les 19:00 h.

L'educació del futur a partir dels canvis que estan vivint les escoles i els sistemes educatius. Aprendràs què és l'educació maker, el lifelong learning, l'educació connectada i altres tendències que modelaran l'aprenentatge del futur.

A càrrec d': Eduard Muntaner PericH, enginyer informàtic, postgraduat en cooperació al desenvolupament, i expert en educació maker. Des del 2005 desenvolupa projectes en la intersecció de l'Educació, la Tecnologia i la Cooperació, fent especial èmfasi en promoure la creativitat i el pensament crític en escoles d'entorns desfavorits. Ha treballat sobre el terreny en diversos projectes d'innovació educativa al sud de l'Índia. Recentment ha fundat el projecte internacional Inventors4Change, que promou l'Educació per a la Ciutadania Global mitjançant digital storytelling col·laboratiu, entre infants de col·lectius vulnerables de l'Índia i de Catalunya. Actualment treballa al grup de recerca UdiGitalEdu de la Universitat de Girona.

EL FUTUR DE L'ALIMENTACIÓ SERÀ BIOTECNOLÒGIC?
Dijous 4 de maig de 2017, a les 19:00 h.

La societat actual és clarament insostenible. De mitjana, avui dia gastem en un any els recursos equivalents a 1,5 vegades la capacitat anual de la Terra per produir-los. Això vol dir que no tan sols consumim molt més del que el planeta ens pot proporcionar, sinó que, a més, gastem uns recursos que pertanyen a les generacions futures.

L'impacte dels aliments i els conreus transgènics i el seu debat a la societat s'han vist sobrepassats per tot un seguit de descobriments entorn de la genòmica i la biologia de sistemes que canviaran la manera de desenvolupar els aliments del futur.

A càrrec de: Daniel Ramón Vidal, catedràtic de Tecnologia d'Aliments de la Universitat de València i professor d'Investigació del CSIC en excedència.

CaixaForum Girona
Ciutadans, 19. 1700 Girona

Servei d'Informació
www.laCaixa.es / Tel. 902 22 30 40

Preu
4 € cadascuna de les conferències (50% de descompte per a clients de "la Caixa")

Venda d'entrades:
CaixaForum.com/Agenda
Entrades també disponibles a CaixaForum en horari d'atenció al públic

Horari
De dilluns a dissabte, de 10 a 20 h
Diumenges i festius d '11 a 14 h.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...