Notícies més llegides



Besalú, Vila Comtal


Besalú

La devoció dels Dolors fa emmudir Besalú

Besalú, Vila Comtal  -  07/04/2017  -  14:39

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Santi Vila, presents en el seguici d'enguany


Processó dels Dolors de Besalú/GN

Processó dels Dolors de Besalú/GN




La Vila Comtal de Besalú s'ha impregnat aquesta nit de devoció amb la Processó dels Dolors, una de les manifestacions del cicle quaresmal català més rellevants i també més ancestrals, tal com justifiquen els seus 318 anys d'història, una xifra que converteixen la Venerable Congregació de la mare de Déu dels Dolors de Besalú en un dels actes religiosos d'aquesta índole més antics del país. Enguany, la processó besaluenca ha comptat amb la presència de l'expresident de la Generalitat de Catalunya i actual president del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Artur Mas, que ha assistit a la localitat garrotxina acompanyat pel conseller de Cultura, Santi Vila, així com per altres autoritats religioses, comarcals i municipals.

Tots ells han assistit a una desfilada religiosa amb novetats, ja que aquest any s'ha estrenat un nou Pas, el Pas de la Veracreu, que després de més d'un segle ha tornat a sortir pels carrers de la vila acompanyant la Verge Dolorosa amb motiu del Mil·lenari de la seva arribada a Besalú de mans del Comte Bernat Tallaferro, l'any 1017. "És un vertader orgull i honor per a tots els besaluencs i garrotxins que la Veracreu, l'arbre on fou clavat el Salvador, ens torni a acompanyar pels nostres carrers durant la Processó dels Dolors, una veritable manifestació de l'espiritualitat col·lectiva que tants i tants devots de la Verge Dolorosa han professat durant molts segles a la Vila Comtal. Aquest fet, sens dubte, significarà un important impuls per a fomentar l'espiritualitat i la fraternitat entre tots els besaluencs i devots de les nostres contrades", explica el secretari de la Congregació besaluenca, Josep Lagares.

Una trajectòria centenària

Aquest vespre, la Processó dels Dolors de Besalú, guardonada amb la Creu de Sant Jordi l'any 2005, s'ha erigit com fa sempre com un dels principals pals de paller de l'espiritualitat de les comarques gironines, un espai on el fervor col·lectiu es conjuga amb perfecta sincronia amb un silenci rotund, inabastable. "S'hi pot escoltar el silenci", ha comentat Lagares en més d'una ocasió.

Això ha estat així durant molts anys. En aquest sentit, i exceptuant l'excepció bèl·lica de la Guerra Civil, l'acte religiós ha lluït durant segles unes característiques singulars des que l'Orde dels Servents de Maria, o Servites, fos instituïda amb la fundació de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú.

El seguici, pas a pas

Sota l'atent control dels arrengladors amb vesta i per l'ordre dels passos recitat pel Mestre de Cerimònies, el seguici ha resseguit els carrers i places de la vila comtal desde del monestir de Sant Pere, lloc de sortida. Com cada any, el Cor d'Apòstols ha cantat la Salve a la Plaça de la Llibertat, aquesta vegada amb l'acompanyament musical de l'oquestra Costa Brava, una parada que ha servit d'avantsala a l'entrada de la Processó a l'antic monestir de Sant Pere.

Durant el comiat, s'ha entregat un present pels seus 15 anys de participació a la Processó a Mireia Juncà, del Grup d'Arrengladors; i a Jordi Gran, Francesc Grau i Jaume Riu, del Grup d'Apòstols. D'altra banda, Jordi Boix, dels Portadors del Sant Crist, i Bibiana Cruz, del Grup dels Jueus, també han rebut un detall.

En acabar la Processó, el seguici ha acompanyat fins a casa seva el Prior d'aquest any, Isidre Vergés, que s'ha acomiadat amb unes sentides paraules d'agraïment.

Actes previs

Els actes d'aquest Divendres dels Dolors, festiu a Besalú, s'han iniciat a les dotze del migdia amb una missa solemne presidida pel Bisbe de Girona, Francesc Pardo. Acte seguit, la Prior de l'any passat, Sabina Oliveras, ha fet el lliurament del penó a Vergés.

A la tarda, l'església de Sant Vicenç ha conclòs el Quinari amb Corona dels Dolors, sermó i cant de la Salve pel Cor d'Apòstols acompanyats per l'orquestra Costa Brava. Seguidament, s'ha celebrat l'entrada de Novicis i la Professió de Congregants.

A les set de la tarda el mossèn Miquel Oliveras ha presidit una missa amb l'acompanyament del Cor Parroquial, un acte previ a la desfilada del Cos d'Estaferms i el Maniple de Manaies (19:30h). Una hora després, a dos quarts de nou del vespre, la desfilada ha anat a buscar al Prior d'enguany i a les autoritats municipals. Abans de la sortida de la Processó, la plaça de la Llibertat ha estat l'escenari del lliurament dels premis del vuitè concurs de Dibuix de la Processó de la Mare de Déu dels Dolors. A més, també s'han entregat guardons a Clàudia Batlle i Francesc Reig, del maniple de manaies, i a Maria Solavera i Marc Vaquero, del Cos d'Estaferms.


Autor: J.N/ GN





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...