Notícies més llegides




Entrevistes


Castelló d'Empúries

Margarita Gelabert: 'Ens esmercem molt perquè la programació musical millori cada any'

Entrevistes  -  31/08/2016  -  19:36

La regidora de Cultura de Castelló d'Empúries, Margarita Gelabert, destaca la voluntat del festival de conjugar la part cultural amb la vessant lúdica


Margarita Gelabert

Margarita Gelabert



Margarita Gelabert





Ja queda poc perquè Castelló d'Empúries faci un viratge cap al passat. El festival Terra de Trobadors celebrarà enguany, del 8 a l'11 de setembre, la seva 26 edició, una trajectòria llarga que l'ha consolidat com un dels festivals culturals d'ambientació històrica més importants del país. "Tot Castelló d'Empúries està orgullós d'aquest esdeveniment i entre tots hem de mirar d'anar avançant, sempre seguint un rigor i unes pautes", explica la regidora de Cultura de l'ajuntament castelloní, Margarita Gelabert, que també apunta que durant els quatre dies d'activitat el municipi espera reunir entre 40.000 i 50.000 espectadors.

El festival Terra de Trobadors arriba enguany a la seva 26a edició. Com es presenta l'esdeveniment?
M.G. Ara mateix estem tancant els últims detalls amb la finalitat que tot funcioni correctament. Enguany es presenta una programació amb una gran quantitat d'actes culturals de primer ordre, com per exemple l'actuació del mestre Jordi Savall, i molts actes de festivitat popular. És a dir, tenim dues vessants: la part cultural i acadèmica i la part lúdica. Hem procurat mantenir un equilibri entre aquestes dues parts per tal que hi hagi actuacions per a tots els gustos.

Quines són les novetats més remarcables?
M.G. Una de les novetats estrella de la programació d'aquest any és el concert de música antiga que oferirà divendres el mestre Savall a la Basílica, juntament amb les locucions de Sílvia Bel i Jordi Boixaderas sobre textos relacionats amb la vida de Ramon Llull. Però a banda d'aquest gran esdeveniment el festival aposta per la realització de quatre grans espectacles de recreació medieval amb l'objectiu de recrear un capítol de la història de Catalunya amb el màxim de rigor històric i amb la major fidelitat possible.

L'aposta musical d'enguany és una de les més potents que s'ha fet fins ara?
M.G. En principi sí, perquè aquesta actuació programada de Jordi Savall amb Hespèrion XXI esdevé una bona oportunitat per encetar un cicle de música medieval, 'So de Lonh', per tal que pugui tenir un ressò que d'una altra manera no seria possible. Aquest cicle neix amb una clara voluntat pedagògica i divulgadora i enguany comptarà amb les actuacions de Locus Desperatus i Auditexaudi.
A part d'això, tenim una variada representació musical de carrer amb grups com Strella do Dia, Els Berros de la Cort, Graiatus o la Cobla de Mitja Lluna, entre d'altres. En definitiva, no sé si es pot dir que és l'aposta musical més forta que s'ha fet fins ara, però tenim moltes ganes que així sigui. Ens esmercem molt per què cada any es pugui millorar la programació musical, que havia quedat una mica de banda anys enrere i ara estem intentant que pugi de nivell.

Una millora, aquesta, que camina en paral·lel amb les propostes lúdiques.
M.G. Exacte. Al festival hi ve gent de tota mena: des de persones que arriben exclusivament per les conferències, les exposicions o les actuacions musicals, fins als espectadors que el que esperen trobar són els espectacles del carrer o l'ambient del mercat o el sopar medieval.

Acompanyant tot això, a més, hi ha la influència de l'Any Ramon Llull.
M. G. Sí. Ens sentim orgullosos i volem donar les gràcies a l'Institut Ramon Llull per confiar en Terra de Trobadors. Això representa una gran publicitat per al festival i per al municipi, però també significa que les coses s'estan fent molt bé i que s'està seguint un rigor històric. Per aquest motiu, de fet, som considerats com un dels festivals més importants dins l'àmbit de les commemoracions i esdeveniments històrics, la qual cosa ens dóna un estatus que fins ara no teníem. El que volem ara és mantenir-nos en aquest nivell.

En aquesta edició s'han instal·lat antenes per facilitar la connexió Wi-Fi i s'han pogut adquirir les primeres entrades a través d'Internet. Això marca un nou camí a l'hora de fer les coses?
M. G. Per primera vegada hem decidit fer aquesta instal·lació d'antenes Wi-Fi, que ja vam plantejar l'any passar tot i que no ho vam posar en pràctica. Ho hem fet perquè creiem que el propi visitant és el millor informador que pot tenir el festival, en temps real pot fer difusió del que està vivint. Aquest fet, juntament amb la presència del sistema de venta d'entrades per via telemàtica, demostra una evidència molt clara: o t'actualitzes o desapareixes. El festival ha d'anar avançant de la mateixa manera que avança la vida, ens hem d'equilibrar.

Aquest pas endavant a nivell tecnològic dóna a entendre que el festival arriba al seu 26è any amb ganes de renovar-se, doncs?
M. G. Sí, per suposat. Després de tots els esforços d'aquests anys és evident que tenim moltes ganes i molts motius per continuar treballant i tirar endavant Terra de Trobadors, un festival que sense les entitats que hi col·laboren, una trentena, no es podria haver fet mai. Tot Castelló d'Empúries està orgullós d'aquest esdeveniment i entre tots hem de mirar d'anar avançant, sempre seguint un rigor i unes pautes.

Optimisme de cara als projectes futurs, doncs?
M. G. Sí, sense cap mena de dubte. L'objectiu prioritari és el de mantenir-nos i si es pot augmentar ho farem. Tot i que aquest any hem reduït el pressupost perquè l'any passat coincidia amb el 25è aniversari, hem tingut molta cura amb què destinàvem els diners. Pensant en nous projectes, tenim moltes ganes d'obrir nous espais físics perquè encara ens queden alguns racons del poble per explotar, mentre que en la part artística hem de procurar no baixar el llistó. En aquest sentit, i degut al renom del festival, ja no hem d'anar a buscar els grups, sinó que són ells mateixos els que ens truquen per poder venir.







Autor: J.N/ GN


Notes relacionades

Castelló d'Empúries celebra el 26è Festival Terra de Trobadors





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...