L'any passat, es van dur a terme treballs de sondeig per explorar la possibilitat d'un nou punt de captació d'aigua per a la xarxa d'abastament d'Olot. Les perforacions, realitzades fins a 200 metres de profunditat, van tenir lloc a la zona del carrer Josep M. Folch i Torres i la ronda de les Fonts, al barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat.
Aquestes operacions van permetre avaluar la productivitat i la qualitat de les aigües de les formacions subterrànies, així com caracteritzar tots els nivells productius del sistema d'aqüífers fluvio-volcànics en aquesta àrea. A més, van assegurar la possibilitat de disposar d'un segon punt de captació d'aigua per a la ciutat.
Després de l'obtenció de resultats positius d'aquests estudis, les obres per a la nova captació van començar aquest agost. Aquesta nova fase d'actuació és responsabilitat d'Agbar, l'empresa concessionària del servei d'aigua potable a la localitat. La primera etapa va implicar la perforació fins a 87 metres de profunditat per controlar el nivell de l'aqüífer fluvio-volcànic, que actualment és utilitzat com a font d'abastament.
La segona etapa, actualment en procés, implica la perforació d'un pou de 200 metres de profunditat i l'adaptació del sondeig realitzat l'any anterior com a segon pou. Aquestes obres permetran establir un segon punt de captació d'aigua potable a la ciutat, ja que fins ara, la xarxa d'aigua potable d'Olot es subministrava exclusivament des de la zona del Parc Nou. Un cop finalitzades les obres, es connectarà aquest nou punt amb el dipòsit d'aigua de Benavent.
L'alcalde d'Olot, Pep Berga, acompanyat del regidor d'Urbanisme, Jordi Güell, Esther Guirado, Gerent territorial de Catalunya Central d'AGBAR, i Ariadna Fàbregas, cap de distribució Garrotxa d'AGBAR, van presentar i inspeccionar aquest dijous 28 de setembre les obres, les quals compten amb el suport financer de l'Agència Catalana de l'Aigua.
Subvenció per a la millora de la xarxa de canalització
En aquest context, l'Ajuntament d'Olot ha sol·licitat una subvenció per cobrir les futures despeses de les actuacions de millora de les xarxes de subministrament d'aigua i la digitalització dels sistemes. Aquesta és una línia d'ajuts promoguda per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per fomentar la millora de les instal·lacions, tenint en compte el context de sequera a tot Catalunya.
Mitjançant l'ajuda de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ajuntament d'Olot ha presentat dos projectes: un per a la renovació de la xarxa i l'altre per a la regulació de la pressió.
El primer projecte busca renovar 1.118 metres de canonada als sectors de la ciutat amb més avaries i instal·lar millores a la xarxa d'aigua potable a tot el municipi.
Pel que fa al segon projecte, es preveu la instal·lació de vàlvules reductores en diversos sectors de la ciutat. Aquestes vàlvules són mecanismes automàtics que permeten regular la pressió de la xarxa, així com la col·locació de 7 cabalímetres sectorials per reduir les pèrdues d'aigua i detectar fuites amb rapidesa. L'objectiu és optimitzar el manteniment i millorar l'eficiència de les instal·lacions. Un sistema de pressió adequat en la xarxa de subministrament d'aigua pot prolongar la vida útil de les canonades, prevenir fuites i avaries, així com reduir el consum excessiu. En resum, aquestes millores contribuiran a millorar el funcionament de la xarxa de subministrament d'aigua.
Autor: Redacció