Llívia
S'inicien les obres de restauració i impermeabilització exterior de la Torre Bernat de So, seu de l'Espai Fita 0 de Llívia
+ Notícies - 22/09/2023 - 18:04
El museu adoptarà un disseny innovador, seguint les últimes tendències museístiques, amb l'ús destacat de mitjans audiovisuals i interactius per a la presentació d'objectes, documents i testimonis orals
Aquesta setmana ha començat una fase crucial del projecte liderat pel Museu de Llívia: les obres de restauració i impermeabilització exterior de la Torre Bernat de So, que ha estat designada com a seu de l'Espai Fita 0. Aquest espai, dedicat a la història de la frontera i l'enclavament llivienc, s'encamina cap a la seva materialització mentre es porten a terme aquestes obres de restauració.
Simultàniament, a les tasques de restauració, l'Ajuntament de Llívia té previst obrir una licitació pública per a les obres d'adequació interior de l'equipament i la creació dels continguts museístics, amb un pressupost de 128.000 euros. Aquests recursos provenen principalment de subvencions i ajuts proporcionats pels departaments de Cultura, la Direcció General de Memòria Democràtica de Justícia de la Generalitat de Catalunya, i la Diputació de Girona. La contribució de l'administració local representa menys del 10% del cost total d'aquestes obres.
Amb aquests desenvolupaments, es preveu que l'Espai Fita 0 del Museu de Llívia pugui ser inaugurat el 2024, segons ha informat el director del servei, Gerard Cunill.
Afectacions a la circulació
Durant el període d'obres de restauració, s'han instal·lat tanques perimetrals al voltant de la Torre Bernat de So, impedint l'accés al monument. L'accés a l'església i al pati superior, a prop de la torre, a través de l'escala central i l'escalinata lateral, estarà tancat al públic. També hi haurà afectacions lleugeres al trànsit a la part superior del carrer dels Forns, ja que les tanques ocupen part de l'espai viari. S'estima que a mitjan octubre s'haurà completat aquesta fase i la zona tornarà a la normalitat.
Un disseny modern i una experiència interactiva
L'exposició, que es situarà a la planta baixa de la Torre Bernat de So, estarà dedicada exclusivament a la història de la frontera i l'enclavament. El projecte ha estat concebut per Margarida Loran Gili, museòloga i consultora independent, juntament amb el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill Costa.
Aquesta iniciativa va més enllà de les quatre parets de l'exposició, incorporant la visió i la col·laboració d'experts i de la comunitat local, mitjançant trobades i sessions obertes. El projecte consta de quatre components importants, que inclouen rutes turístiques basades en les fites territorials, un programa de recerca que inclou històries orals i testimonis relacionats amb el tema, i la celebració de debats i activitats relacionades amb la frontera i l'enclavament. L'objectiu global és crear una experiència immersiva, interactiva i dinàmica per als visitants.
El museu adoptarà un disseny innovador, seguint les últimes tendències museístiques, amb l'ús destacat de mitjans audiovisuals i interactius per a la presentació d'objectes, documents i testimonis orals. L'exposició estarà dividida en tres àmbits principals: la creació de la frontera i l'enclavament, les fites de frontera i paisatge, i comunitats i identitats. El document també descriu l'espai i els seus usos previstos, juntament amb els continguts.
Autor: Redacció