Ester Capella
Ester Capella
La consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat aquest matí el Port de Blanes, en el marc d’un acte on ha estat acompanyada per l’alcalde, Jordi Hernández, i el patró major de la Confraria de Pescadors, Ferran Martínez, i a través del qual ha recorregut la nova urbanització feta a la zona de ribera, a més de visitar la llotja de peix, un espai on recentment s’ha rehabilitat la coberta i s’han instal·lat plaques fotovoltaiques. En concret, es tracta de dues actuacions que modernitzen i fan més sostenibles les instal·lacions portuàries mitjançant àmplies zones verdes, la millora de la connexió i la mobilitat entre el port i el municipi i la reducció de la petjada de CO2 a l’atmosfera. Les obres dutes a terme per l’empresa pública Ports de la Generalitat han suposat una inversió d’1,6 milions.
Durant l’acte, Capella ha remarcat “l’aposta” del Govern en la millora de les infraestructures portuàries, que es tradueix en una dotació pressupostària de 7 milions d’euros en el pressupost de la Generalitat. “El nostre compromís amb els ports de la Generalitat té com a objectius principals la seva modernització, el reforç de les estructures i l’ambientalització”, ha afegit la consellera. Per la seva banda, Hernández ha subratllat que s’ha de “treure pit del nostre port pesquer, el primer de les costes de Girona i el tercer de les costes catalanes”. “És un port amb una activitat diària trepidant i que té una gran importància en àmbit econòmic a Blanes. És un port viu, amb energia i iniciativa, i aquesta inversió no només modernitza l’espai, sinó que el fa molt més eficient i sostenible, un espai més amable pels ciutadants”.
Treballs a la coberta
L’actuació a la coberta ha consistit en la instal·lació d’una nova superestructura metàl·lica sobre la coberta actual, formada per una xapa i panells d’aïllament. D’altra banda, la coberta també s’ha impermeabilitzat, i l’actuació conjunt té com a objectiu millorar l’aïllament tèrmic ila temperatura a l’interior del recinte, afavorint les condicions de treball dels pescadors i els compradors. Paral·lelament, s’ha fet el manteniment i l’adequació de les estructures metàl·liques i de fusta que hi havia abans, aplicant un tractament anticorrosiu a causa de l’exposició de la coberta a l’ambient marí. Aquests treballs han tingut un cost de 700.000 euros, la meitat dels quals finançats en el marc del Programa Operatiu d’Intervenció Comunitària del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).
Aquestes obres han permès la Confraria de Pescadors de Blanes dotar la coberta amb 200 plaques solars amb una potència de 92 kW/h que cobreix el 100% del consum energètic de les instal·lacions pesqueres. Aquesta actuació referma l’aposta del port en matèria de sostenibilitat, i s’afegeix a les accions ja realitzades, com ara la instal·lació d’una dessalinitzadora l’any passat: l’aigua de la qual s’utilitza per netejar la llotja i rentar les caixes de peix, entre altres.
Una zona més integrada
Per la seva banda, el projecte també aporta una perspectiva més paisatgística a l’entrada del port amb noves zones d’ombra, espais enjardinats i circuits per a vianants, millorant així la mobilitat a peu i rodada. A més, amb els treballs també s’ha creat una gran àrea de jocs infantils entorn de la llotja vella. L’execució d’aquestes obres, que tenen com a objectiu convertir el Port de Blanes en un espai més integrat i sostenible, així com la instal·lació d’un dipòsit soterrat d’aigua regenerada per al reg -de 25.000 litres de capacitat-, ha suposat un cost de 907.000 euros. En total, s’han plantat 100 arbres, 1.400 plantes arbustives i s’ha creat una superfície de 2.000 m2 de prats florits.
Autor: Redacció