Girona
El projecte LIFE AgroForAdapt impulsa la gestió combinada de la vegetació forestal i els ramats per a l'adaptació al canvi climàtic
Editorial - 06/06/2023 - 11:16
Prop de quaranta experts en silvopastoralisme de diferents regions debatran les oportunitats que ofereixen els sistemes silvopastorals en la gestió forestal i ramadera en el marc del projecte europeu LIFE AgroForAdapt
Experts en silvopastoralisme provenents de Catalunya, Castella i Lleó, Extremadura i França es reuniran en els propers dies 7 i 8 de juny a les comarques gironines per debatre sobre la gestió combinada de la vegetació forestal i els ramats en el context del canvi climàtic. Aquesta trobada se celebra en el marc del projecte europeu LIFE AgroForAdapt, que busca avaluar les oportunitats i els beneficis dels sistemes silvopastorals en la prevenció d'incendis i en l'adaptació al canvi climàtic.
Els sistemes silvopastorals són la combinació d'arbres i ramats en terrenys de bosc o de pastura. Aquests sistemes ofereixen diversos beneficis, com una menor vulnerabilitat als incendis gràcies al pasturatge, una diversificació d'activitats econòmiques en el bosc amb la producció de productes ramaders de proximitat i qualitat, i un millor benestar animal i condicions de l'herba. També es destaca que aquests sistemes són més resistents al canvi climàtic que les pràctiques convencionals de silvicultura i ramaderia.
El projecte LIFE AgroForAdapt té com a objectiu avaluar i demostrar el potencial dels sistemes agroforestals com a eina clau per a l'adaptació al canvi climàtic en els sectors agrícola, ramader i forestal. S'han signat 76 acords en finques de Catalunya, Castella i Lleó i la França mediterrània, on s'implementaran sistemes agroforestals demostratius i es farà un seguiment dels indicadors productius, del balanç de carboni, de la biodiversitat i de la vulnerabilitat als incendis forestals i a la sequera.
En el marc d'aquest projecte, les comarques gironines acolliran la segona reunió del Comitè Assessor Extern, on prop de quaranta experts en silvopastoralisme debatran sobre el potencial dels sistemes silvopastorals com a mesura d'adaptació al canvi climàtic. Durant la reunió, es realitzaran visites a sistemes silvoarables i silvopastorals demostratius per mostrar la seva aplicació pràctica.
Tot i els beneficis dels sistemes silvopastorals, s'ha destacat que aquests no són rendibles per si mateixos i requereixen preparació prèvia dels terrenys i la instal·lació d'infraestructures. Per això, la implicació de les administracions i projectes com el LIFE AgroForAdapt són essencials per a la implementació d'aquestes pràctiques com a mesura d'adaptació al canvi climàtic.
El projecte LIFE AgroForAdapt, cofinançat pel programa LIFE de la UE, compta amb vuit beneficiaris, incloent el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya com a coordinador, així com altres entitats com Agresta, Agroof, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Emys. Aquest projecte té un enfocament multidisciplinari i transnacional i té una durada prevista de 2021 a 2026.
Per obtenir més informació sobre el projecte LIFE AgroForAdapt, es pot visitar el lloc web oficial: www.agroforadapt.eu.
Autor: Redacció