Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

La Fundació 'la Caixa' recolza un projecte de recerca biomèdica d'excel·lència a Girona

Actualitat Girona  -  20/09/2022  -  10:53

La cinquena edició de la convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut 2022 impulsarà a tots dos països 33 nous projectes punters de recerca biomèdica, als quals concedeix un ajut de fins a un milió d'euros


José Manuel Fernández Real, consorci Girona

José Manuel Fernández Real, consorci Girona



La convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d'investigació i universitats d'Espanya i Portugal, D'aquesta manera, la Fundació "la Caixa" reafirma una vegada més el seu suport a projectes d'excel·lència que poden impactar de manera positiva en la salut dels ciutadans.

Amb aquesta finalitat, l'entitat dota amb un total de 23,1 milions d'euros aquests projectes —20 dels quals són espanyols, i 13, portuguesos—, que s'hauran de desenvolupar durant els tres anys vinents.

Un projecte que estudia si la microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en l'obesitat ha rebut prop d'un milió d'euros de la Fundació "la Caixa". El projecte està liderat per Rafael Maldonado, de NeuroPhar-MELIS, Universitat Pompeu Fabra (UPF) i es desenvolupa en consorci amb Raul Andero Galí, Institut de Neurociències, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i José-Manuel Fernández-Real, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona de la Universitat de Girona.

Actualment, 4 de cada 10 persones al planeta presenten sobrepès o obesitat, dues malalties la incidència de les quals va augmentant, sobretot, als països desenvolupats, on estan assolint nivells alarmants i suposen un greu problema de salut pública.

Aquestes patologies metabòliques s'acostumen a associar sovint a alteracions complexes que acaben comportant una pèrdua de control de comportament que fomenta l'augment de pes. Per això, en aquest projecte, els investigadors estudiaran quins factors ambientals impacten en la funció cerebral i condueixen a la pèrdua del control de la gana. En concret, se centraran en mecanismes epigenètics mediats per la microbiota intestinal.

Els resultats d'aquest projecte proporcionaran un coneixement més gran sobre aquestes malalties i el paper que hi té el comportament, identificaran nous biomarcadors que indicaran quines persones tenen més risc de perdre el control de la gana i aplanaran el camí per desenvolupar noves teràpies de tractament de l'obesitat i el sobrepès, com també dels trastorns de l'alimentació.

Sobre la Convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut 2022
La convocatòria, a la qual aquest any s'havien presentat 546 propostes, té com a objectiu identificar i impulsar les iniciatives de gran excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, en recerca tant bàsica com clínica, translacional i d'innovació. En concret, totes estan dirigides a l'abordatge d'àmbits que suposen un repte en salut, com ara les malalties infeccioses (11 projectes), les neurociències (9 projectes), l'oncologia, (8 projectes) i les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades (5 projectes). Diverses de les iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies biomèdiques que permetran abordar alguns d'aquests reptes en salut.

Pel que fa a la procedència dels projectes seleccionats, 20 són de centres d'investigació i universitats de diferents comunitats autònomes d'Espanya: Catalunya (9), Comunitat de Madrid (6), Andalusia (2), Comunitat Valenciana (2) i Galícia (1). A aquests s'hi sumen 13 iniciatives de diversos centres de Portugal: 7 de l'Àrea Metropolitana de Lisboa, 3 de la Regió Nord (Porto, Braga), 2 de la Regió Centre (Coïmbra) i 1 de l'Algarve.

La convocatòria CaixaResearch es duu a terme amb partenaritat amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que aporta 2,3 milions d'euros per subvencionar 3 dels 13 projectes portuguesos seleccionats en aquesta edició. La convocatòria també té el suport de la Fundación Luzón, que cofinança, juntament amb la Fundació "la Caixa", un projecte sobre l'ELA.

La tipologia dels ajuts atorgats comprèn un finançament de fins a 500.000 euros en tres anys per a projectes presentats per una única organització d'investigació, i de fins a 1.000.000 d'euros en tres anys per a projectes presentats per consorcis d'entre 2 i 5 organitzacions de recerca.

Des dels inicis del programa el 2018, l'entitat ha destinat 94,8 milions d'euros a 138 investigacions innovadores i de gran impacte social, 95 de les quals estan liderades per equips espanyols, i 43, per grups d'investigació de Portugal, en l'única convocatòria d'ajuts a la recerca en salut que existeix en l'àmbit ibèric. Totes elles han estat seleccionades per comitès anuals d'experts internacionals que avaluen les propostes, entrevisten els preseleccionats i escullen les de més qualitat.

La Fundació "la Caixa" acaba d'obrir la nova convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut, que es resoldrà el 2023, i els investigadors que ho desitgin podran començar a enviar les seves sol·licituds per optar als ajuts.


Autor: Redacció


#girona #lacaixa


#girona #lacaixa





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...