Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles inicia el procés per definir la nova biblioteca a l’espai de La Providència

Pla de l'Estany  -  17/06/2022  -  15:21

El consistori està redactant el programa funcional que inclourà una sessió participativa oberta a la ciutadania. La nova Biblioteca de Banyoles serà un mínim de 4 vegades més gran que l’actual amb una previsió de 3.000 metres quadrats


Nova Biblioteca

Nova Biblioteca



L’Ajuntament de Banyoles engega el procés que ha de portar a dotar a la ciutat de la tan reclamada nova Biblioteca Pública, que tindrà la seva nova seu a l’antic convent de La Providència, cedit pel Bisbat segons el conveni signat l’agost de l’any passat. El primer pas és la redacció i aprovació del programa funcional de la nova biblioteca, que determinarà els usos i el model d’equipament que es vol construir. Aquest document determinarà el concurs de projectes arquitectònic posterior mitjançant el qual s’adjudicarà el disseny del nou edifici. 

El programa funcional defineix, en base a la legislació vigent i als estàndards aplicables, els serveis que ha d’oferir la biblioteca i el dimensionament dels recursos requerits per a la prestació d’aquests serveis, d’acord amb les especificitats i necessitats del municipi. La redacció del programa funcional de la nova Biblioteca de Banyoles s’ha encomanat a Maria Dolors Portús i Vinyeta (Torelló, 1951), una professional d’àmplia trajectòria que ha estat, entre d’altres càrrecs, Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya (1993-2004) i Gerent de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona (2014-2017).

Participació ciutadana

En el procés de redacció del document se celebraran diverses reunions de treball internes, amb l’equip de la Biblioteca Pública, les diverses àrees de l’Ajuntament, l’equip de govern i els grups de l’oposició. També es donarà veu a la ciutadania, en una sessió participativa o pluja d’idees ciutadana que tindrà lloc el dimarts 28 de juny de 2022, a les 8 del vespre a l’Auditori de l’Ateneu.

A més, s’ha habilitat una pàgina web específica on s’informarà de tot el procés de la nova Biblioteca de Banyoles (www.novabiblioteca.banyoles.cat). En aquest web també estarà disponible una enquesta a la qual podrà respondre tota la ciutadania fins al 15 de juliol de 2022. També s’ha habilitat el compte de correu novabiblioteca@ajbanyoles.org, on els ciutadans podran fer arribar els seus suggeriments i consultes.

Durant els mesos de juliol i agost d’enguany es vol tancar i aprovar el Programa funcional de la nova Biblioteca de Banyoles, que serà presentat públicament el 21 de setembre de 2022 a les 8 del vespre al Museu Darder. La redacció del programa funcional va a càrrec de Mª Dolors Portús, que havia estat Cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat.

La nova biblioteca

L’actual Biblioteca ocupa un total de 750 m2. El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que “tant aquesta superfície com d’altres indicadors queden molt lluny del que preveu el Mapa de Lectura Pública de Catalunya de 2014”, que exigeix una superfície mínima de 1.567 m2. “Paradoxalment en canvi, pel què fa a fons -un dels grans actius de la Biblioteca Pública de Banyoles-, el Mapa de Lectura pública preveia un estàndard de 48.353 documents, però ja el 2014 la Biblioteca de Banyoles comptava amb 54.674 títols, essent avui més de 60.000”, ha afegit. 

L’edifici de l’antic convent de La Providència oferirà una superfície molt important per a construir-hi la nova biblioteca. A l’espera del Pla de Millora Urbana que ordenarà el conjunt urbanístic de La Providència, la previsió és que es compti amb un mínim de 3.500 m2 construïts i, per tant, un mínim de 3.000 m2 útils. “És a dir, que el nou equipament multiplicarà per 4 l’espai de l’actual Biblioteca Pública de Banyoles i Comarcal del Pla de l’Estany a la Vila Olímpica”, com ha destacat l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. Es preveu que l’edifici disposi de tres plantes (planta baixa més dues plantes) i també podrà disposar d’una o dues plantes o semi-plantes soterrani. 

Miquel Noguer ha remarcat que “la ubicació de la nova biblioteca a l’espai de La Providència és una ubicació estratègica que permetrà consolidar el pols cultural més gran de la ciutat, juntament amb el futur Museu Arqueològic, i relligar la connexió del Barri Vell amb els barris”. A més, el Pla de Millora Urbana de La Providència, pendent d’aprovació, preveu la creació d’un nou espai lliure públic entre la zona verda de davant de la Muralla i la plaça de Mas Peraseca, així com la peatonalització del carrer de la Muralla. 

Miquel Cuenca ha destacat que “el procés que s’inicia ara es preveu que s’allargui entre quatre i sis anys” i ha afegit que “una vegada aprovat el programa funcional, caldrà iniciar la segona fase, amb els concurs de projecte i d’obra”. Per la seva banda, la directora de la Biblioteca de Banyoles, Eva Martí, s’ha felicitat de l’inici del procés per a definir el futur nou equipament. 


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...