Notícies més llegides



Catalunya Nord


Banys d’Arles

Maria Costa: “El Consell per la República vol funcionar com qualsevol Parlament”

Catalunya Nord  -  29/01/2022  -  17:24

La batllessa dels Banys d'Arles i vicepresidenta de l'Assemblea de representants del Consell per la República fa balanç del present i el futur de l'organització


Maria Costa/ GN

Maria Costa/ GN



Aquest nou any 2022 ha d'esdevenir una època d'inflexió per al Consell per la República, més enllà d'obtenir un reglament propi o d'escollir el nom del president o presidenta de l'Assemblea. En aquest sentit, l'actual vicepresidenta primera de la Mesa del Consell i membre de dues comissions, Maria Costa, apunta també a la necessitat de divulgar l'essència d'aquest projecte polític, així com de la delegació de la Catalunya del Nord: "Les comarques gironines ens coneixen, les altres molt poc. Ara bé, no caldria que el lector s'imaginés un catalanisme multitudinari al nord! Som pocs, més de 70% de la població ve de fora. Això sí, som pocs, però determinats, totalment solidaris amb el que passa al Principat. També som Catalunya. I aquest 'també' ens suposa una ferida permanent. Per tant, cal anar explicant...", diu l'alcaldessa dels Banys d'Arles.

Recentment, s'ha celebrat una reunió per afrontar alguns dels reptes pendents de la delegació nord-catalana del Consell. De quins temes cabdals es va parlar?
De la diferència entre el Consell per la República i la delegació nord-catalana del Consell, així com de la definició del Consell com un Parlament constituent a un moment on no hi ha cap president elegit per l'assemblea o de la feina de les comissions, entre altres assumptes. Estem fent una cosa que no s'ha fet mai i, per tant, cal explicar-ho detingudament.

Així doncs, cal molta pedagogia per fer entendre el projecte entre la població de la Catalunya del Nord?
S'ha fet molta feina des de la delegació, des de l'Assemblea Nacional Catalana o des del Comitè de Solidaritat per tal d'informar els nord-catalans del procés. Ara bé, explicar el Consell és molt més complicat. Tot es fa de manera telemàtica, el vocabulari és difícil d'entendre (Assemblea de representants i no Parlament de diputats), la feina que s'hi fa és una mica misteriosa. No se sap res o gairebé res des de fora si no fossin algunes filtracions estratègiques. També hem decidit demanar al centenar d'alcaldes que va firmar un manifest de suport als presos de signar un manifest sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

I en el cas del Principat, creu que hi ha un coneixement sòlid del catalanisme i el sentiment independentista que hi ha a terres nord-catalanes?
Les comarques gironines ens coneixen, les altres molt poc. Ara bé, no caldria que el lector s'imaginés un catalanisme multitudinari al nord! Som pocs, més de 70% de la població ve de fora. Això sí, som pocs, però determinats, totalment solidaris amb el que passa al Principat. També som Catalunya. I aquest 'també' ens suposa una ferida permanent. Per tant, cal anar explicant...

Quins reptes fonamentals es marca la delegació nord-catalana per a aquest 2022?
Aquesta pregunta s'hauria de fer al Jep Bonet, president de la delegació. Segur que un dels objectius és el d'eixamplar la base amb l'arribada de nous membres, però també volem ajudar a organitzar les plenàries que es fan necessàriament a la Catalunya del Nord, així com acompanyar els exiliats que hi són molt sovint, publicar comunicats o ser el braç del Consell al territori.

I el Consell per la República, quins objectius futurs té?
Donar-se un reglament (molt inspirat en el del Parlament de Catalunya) que serà aprovat el 13 de febrer de manera telemàtica, així com preparar propostes de lleis en tots els àmbits en el si de les comissions o elegir el 5 de març el president o la presidenta de l'Assemblea. Volem funcionar com qualsevol Parlament i poder esdevenir el Consell de la República.

Ens pot fer cinc cèntims de la seva tasca en aquesta Assemblea del Consell?
Jo soc a la vegada representant, vicepresidenta primera de la Mesa del Consell i membre de dues comissions: la d'Acció Internacional i la d'Acció Cultural. És tot un honor poder aportar una petita pedra a un edifici tan gran.


Autor: Redacció


#consellperlarepublica #mariacosta #catalunyanord


#consellperlarepublica #mariacosta #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...