Notícies més llegides




Catalunya Nord


Illa

Illa recorda l’1 d’octubre amb un clam d’unitat

Catalunya Nord  -  01/10/2021  -  20:32

Tant l’expresident Carles Puigdemont, a través d’un vídeo, com el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han ressaltat el rol fonamental de la Catalunya del Nord en la celebració del referèndum


Commemoració de l’1 d’octubre a Illa a la Catalunya del Nord / GN

Commemoració de l’1 d’octubre a Illa a la Catalunya del Nord / GN



La localitat d’Illa, al Rosselló, ha esdevingut avui l’epicentre de la commemoració de l’1 d’octubre a la Catalunya del Nord. A través d’un acte impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que no ha comptat amb representació del Govern català, la localitat nord-catalana ha reivindicat la data d’ara fa quatre anys i el paper fonamental que va tenir la Catalunya del Nord en la seva realització, tenint en compte que el territori es va erigir en un motor cabdal en la compra, emmagatzematge i distribució de les urnes del referèndum.

El nom propi de la jornada ha estat el de l’expresident Carles Puigdemont, que per qüestions logístiques no ha pogut ser present a l’acte, però ha transmès un missatge en vídeo. L’actual eurodiputat, que va ser detingut la setmana passada a l’Alguer i que ara, ja en llibertat, resta a l’espera per declarar dilluns a la Cort d’Apel·lació de Sàsser, ha adreçat un missatge al poble nord-català: “Gràcies a la Catalunya del Nord, i molt particularment a tot el que es va poder fer d’Illa, l’1 d’octubre va ser possible i, per tant, va ser possible la victòria del poble de Catalunya”. “Tots ens vam posar d’acord sobre com podíem guanyar aquell dia: va haver-hi urnes, va haver-hi gent a votar i va haver-hi un escrutini i un resultat. Aquesta és una de les grans lliçons que ens deixa l’1 d’octubre, una gran lliçó de futur, perquè ens ensenya que hi ha un camí d’intel·ligència que derrota l’estat espanyol, un camí que hem de continuar seguint”, ha continuat Puigdemont, abans d’afegir: “Vam començar una història apassionant que canvia el destí de Catalunya. Tenim la responsabilitat de continuar-ho, de llegar-ho a les futures generacions. No defallim en aquest propòsit, perquè segurament això és el que faria més feliç a l’estat espanyol”. “L’1 d’octubre és sempre un record emocionat, per la gent que va patir per fer valdre el dret a la democràcia. És un record que ens durarà tota la vida i que hem de mantenir viu perquè les generacions del futur sàpiguen que hi ha camins de victòria”. 

D’altra banda, qui sí que ha assistit a l’acte d’illa ha estat el president d’Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, l’altre gran protagonista de l’esdeveniment. “Que ningú s’equivoqui ni ho oblidi, tot això ha estat possible perquè ho hem fet junts, i ho tornarem a fer. El referèndum de l’1-O no és de ningú en concret, és de tots i totes vosaltres, no ens deixem manllevar el seu llegat”, ha subratllat Cuixart, abans d’afegir: “L’estat espanyol no voldria que fóssim aquí, però no ens equivoquem: tampoc ho voldria l’estat francès. Però aquí estem, perquè nosaltres som Països Catalans, representem avui la voluntat d’un poble que té passat”. “És la Catalunya del Nord qui va donar acollida als primers lluitadors independentistes, la repressió i l’exili no és una cosa nova, ve de fa molts anys, i la Catalunya del Nord hi va ser”, ha continuat Cuixart, que també ha definit el territori català com un “referent de compromís”. 

L’acte d’aquesta tarda, que ha començat a partir de les cinc sota la conducció del periodista Adrià Alsina, també ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Banys d’Arles, Marie Costa; del president de l’Associació Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni; de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, així com de diversos voluntaris que van formar part de l’organització i l’assoliment de l’1 d’octubre. A més, la tarda ha estat amenitzada amb la música del cantautor nord-català, Pere Figueres, que ha interpretat la cançó ‘Desperta’t Rosselló’.


Autor: Redacció


#illa #catalunyanord


#illa #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...