Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani presenta nova temporada ampliant els projectes educatius i de suport a la creació

Actualitat Girona  -  15/09/2021  -  12:48

L’equipament ha creat noves beques biennals, ha ampliat les residències i ha incorporat nous projectes al programa Bòlit Educa




El Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona ha presentat avui la nova temporada d’exposicions i activitats, compresa entre la tardor del 2021 i la del 2022, i les noves línies de treball de l’equipament que tenen com a objectiu ampliar els projectes educatius i de suport a la creació. Així ho han explicat aquest matí el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la nova directora del centre, Íngrid Guardiola, en roda de premsa.

Els grans temes protagonistes de la temporada 2021-2022 són els artistes a les escoles; la cultura fluvial; les petromasculinitats; l’univers sonor de Pere Portabella i els poetes catalans; el narcohumanisme o el món com a farmàcia; l’univers sonor, pictòric i literari dels insectes; la intel·ligència artificial i el cànon artístic; la desorientació vital; l’anormalitat psíquica i física, i el llegat pictoricopoètic d’Hélène Cixous. En total s’han programat 11 exposicions durant aquesta temporada.

El principal objectiu d’aquesta programació és fer del Bòlit un centre d’art i cultural de referència tant en l’àmbit local com en el català i estatal, però mantenint les seves xarxes de proximitat i destacant-ne els elements singulars: un territori ric en natura, en comunitats, cultures i patrimoni. La idea és oferir un servei públic més transversal que vetlli tant pel sector artístic com per la ciutadania del territori, entenent l’art i la cultura com un dret i la participació com una eina indispensable”, ha afirmat el vicealcalde Quim Ayats.

L’equipament engega una nova etapa sota la direcció de l’assagista, investigadora cultural i professora, Íngrid Guardiola, que s’hi va incorporar el mes de maig passat. “Un dels objectius que ens hem marcat és acostar l’art a les generacions més joves a través de la mediació, l’agenda i les convocatòries públiques, utilitzant l’art com un mitjà per entendre el món en el qual vivim, en diàleg amb el passat, el present i amb el que vindrà”, ha explicat Guardiola. “També volem fomentar processos creatius, experiencials i d’aprenentatge, i crear un diàleg entre els formats expositius, les conferències, els debats i els tallers; tot això per aconseguir vincular l'art amb la reflexió i el servei públic”, ha afegit.

El nou projecte pretén augmentar el suport a la creació. Per una banda, s’han creat noves beques biennals (digital, de creació i de comissariat) que s’engegaran entre aquest 2021 i el 2022. També s’ha ampliat el ventall de convenis bilaterals del programa de residències amb la incorporació de la Fundació Luis Seoane d’A Coruña, que se suma a les residències de l’Escola Municipal d'Art, Lo Pati, Rad’Art i Chambre Blanche. Es continuarà col·laborant amb festivals com Art&Gavarres i Inund’Art, i s’amplien les residències puntuals.

Per l’altra banda, s’incorporen dos projectes nous al programa Bòlit Educa: Segona residència i Miticultor, que s’incorporen als ja existents (Petit Bòlit, Bòlit Mentor, dinamització de visites i recursos educatius). Segona residència, en col·laboració amb l’associació cultural La Volta, és un projecte de lleure i formació artística a les places gironines, que es durà a terme el pròxim estiu. Es tracta de tornar a la plaça a través de l’art, la creativitat i el lleure, així com dinamitzar les places menys cèntriques de la ciutat, espais que sovint queden desatesos culturalment i on la possibilitat d’estiuejar en una “segona residència” és menys evident. També s’incorpora Miticultor, un nou programa d’activitats adreçat al públic infantil i familiar que pretén acostar les activitats del Bòlit d’una forma creativa, sorprenent i vivencial.

Aquesta temporada també es tira endavant un nou projecte d’accessibilitat per incorporar material adaptat al llenguatge de signes en les diferents exposicions que es duguin a terme. El projecte ja ha començat a implementar-se aquest 2021 amb visites guiades adaptades i la subtitulació a llenguatge de signes de tots els vídeos comissarials.

Per últim, el Bòlit continuarà amb les tasques d’arxivament i documentació, vinculades tant a les activitats i programacions del centre, com a propostes, projectes i artistes del territori. D’aquesta manera, es continuarà treballant en la catalogació de tot el fons documental, tant el de publicacions com el vinculat a l’Arxiu Actiu.  Al mateix temps es treballa en la recuperació del fons de documentació de la Fundació Espais, i revalorar així el Centre de Documentació de consulta pública que actua com a eina de suport per a l’estudi, la reflexió i la difusió de la cultura i de l’art contemporani. A més, hi ha previstes les publicacions de Cap a les deus (en col·laboració amb el Museu de Ripoll, el Museu del Ter i el Museu de la Mediterrània), Narcohumanisme, Biennal 2064 (coproducció amb La Virreina de Barcelona i Es Baluard de Palma de Mallorca) i Savis, locus & freaks.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...