Notícies més llegides




Catalunya Nord


Elna

Mor l'escriptora Renada-Laure Portet als 94 anys

Catalunya Nord  -  05/09/2021  -  20:48

Es tracta d'una de les veus literàries més importants de la Catalunya del Nord


Renada-Laure Portet

Renada-Laure Portet



L'escriptora Renada-Laura Portet (Sant Pau de Fenollet, 1927) ha mort avui a una residència de gent gran d'Elna a l'edat de 94 anys, tal com ha confirmat la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) a través d'un missatge al seu compte de Twitter. Portet, unes de les veus literàries més rellevants de la Catalunya del Nord, va fer la seva última aparició pública el passat 9 de juliol, durant la festa dels seixanta anys d'Òmnium Cultural, i recentment també va fer acte de presència, també al juliol, a l'activitat de l'Hora Solidària on va intervenir l'exconseller Jordi Turull.

Durant la seva prolífica trajectòria cultural, Portet va treballar els gèneres de poesia, narrativa breu, novel·la, drama i l'assaig, així com l'escrit científic i de recerca, focalitzat en aquest darrer cas en qüestions de lingüística, toponímia i onomàstica. De fet, el seu treball acadèmic, on excel·leix l'estudi de toponímia 'A la recerca d'una memòria: Rosselló microtoponímic' (1982), així com les seves múltiples aportacions, li van valdre per rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2004. Alguns dels altres reconeixements que va rebre van ser la Ginesta d'Or de poesia catalana als Jocs Florals de la companyia literària la Ginesta d'Or de Perpinyà (1976); el premi de la Biblioteca Catalana de Perpinyà (1980) o el premi Vila de Perpinyà (1981), juntament amb Agustí Bartra. També, la Conselleria de Cultura, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la ILC van homenatjar la seva trajectòria amb motiu del seu norantè aniversari.

En la seva faceta com a narradora i novel·lista, destaca el seu elevat nombre de publicacions, on sobresurt 'Castell negre', un recull que va ser premiat amb el Víctor Català de l'any 1981 i traduït al francès el 1982. També va escriure altres obres reeixides, com ara 'L'escletxa'; 'El metro de Barcelona', 'Lettera amorosa' o 'Rigau & Rigaud', entre moltes d'altres. Amb inquietuds també en el món teatral -va escriure, per exemple, l'obra 'Guillem de Cabestany o el convidat imprevist'-, també va publicar en el terreny de la poesia: 'Jocs de convit', 'Una ombra anomenada oblit', 'El cant de la Sibil·la' o 'N'hom'.


Autor: Redacció


#elna


#elna





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...