Notícies més llegides




Catalunya Nord


Elna

Òmnium Cultural celebra el seu 60è aniversari a Elna

Catalunya Nord  -  16/07/2021  -  14:18

L'acte ha reunit la cúpula del procés independentista, amb Puigdemont i Junqueras al capdavant, i amb un Cuixart que ha recordat que “no defallirem fins a assolir la República”


60è aniversari d'Òmniuma a Elna

60è aniversari d'Òmniuma a Elna



Elna ha confirmat avui que s'ha convertit en un bastió important per a l'independentisme. Darrerament, la localitat nord-catalana ha albergat diverses celebracions i actes reivindicatius, però el d'avui ha tingut una transcendència majúscula, ja que ha acollit el 60è aniversari d'Òmnium Cultural. L'esdeveniment, que s'ha iniciat aquest matí a partir de les onze a l'Antic Collège Paul Langevin, ha reunit cares rellevants del procés sobiranista: des de Jordi Cuixart, president d'Òmnium, fins a l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont; el vicepresident del Govern català i líder d'ERC, Oriol Junqueras, així com tots els ja expresos i exiliats independentistes (Josep Rull, Joaquim Forn, Toni Comín, Lluís Puig, Carme Forcadell i Anna Gabriel -aquesta última s'ha presentat per sorpresa-).

D'altra banda, a l'acte també hi ha hagut una notòria representació de l'actual Govern. Per Junts, hi han acudit el secretari general del partit; Jordi Sànchez; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el president de Junts al Parlament, Albert Batet, o els diputats Elsa Artadi, Josep Rius, Francesc de Dalmases, Glòria Freixa i Cristina Casol. Per part d'ERC, d'altra banda, hi han assistit la vicepresidenta primera, Alba Vergés; la portaveu adjunta del grup parlamentari, Meritxell Serrat; els diputats Ruben Wagensberg i Jenn Díaz i el vicesecretari general de Comunicació i Estratègia, Oriol Lladó. També hi ha hagut representació de la CUP, amb els diputats Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant i Montserrat Vinyets, així com el diputat al Congrés, Albert Botrán.

Amb tal representació, l'esdeveniment d'avui a la Catalunya del Nord ha permès que, per primera vegada, s'hagin reunit junts molts dels polítics que es trobaven a la presó i que, alguns d'ells, encara avui estan a l'exili. I tot plegat enmig d'un context, el d'Elna, de clares intencions reivindicatives, tenint en compte que la localitat va esdevenir un gran símbol de l'exili i la resistència durant la Guerra Civil Espanyola.


"Una victòria de la societat catalana"

La periodista Laura Bertran ha estat l'encarregada d'inaugurar l'acte amb la lectura d'un text de Jordi-Pere Cerdà, escriptor nord-català que va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1995. Seguidament, el també escriptor Joan-Lluís Lluís també va llegir, en aquest cas un poema de l'autor valencià Marc Granell. A més, també s'han llegit textos d'expresidents de l'entitat, com ara Jordi Porta o Muriel Casals, així com del soci fundador Joan Baptista Cendrós.

La intervenció estrella, com no podia ser d'una altra manera, l'ha segellat Cuixart. En aquest sentit, el president d'Òmnium Cultural, que ha tingut un record per a Marta Rovira, que no ha pogut assistir avui a l'esdeveniment, ha projectat un missatge concís: "Aquest acte és una victòria de la societat catalana. L'estat espanyol no ens vol veure junts, ens vol dividir. La clau està en la unitat", ha dit abans de recordar la data d'avui i el seu simbolisme: "Avui és un dia 16 i un dia 16 de 2017 vaig entrar a la presó amb l'amic Jordi Sánchez".

"Per què hem sigut víctimes de la repressió ferotge? Perquè l'estat espanyol sap que podem guanyar; podem vèncer i només depèn de nosaltres", ha continuat Cuixart, abans d'afegir que "no renunciarem a allò que ens fa únics. Un d'aquests fets que ens fa únics és la migració. I, per tant, hem de plantar cara al feixisme".

D'altra banda, el president d'Òmnium també ha llançat un missatge relatiu a l'escola catalana: "Els infants que creixen junts a l'escola són els que després lluiten al carrer. Per això volen destruir l'escola catalana". "Continua el nostre compromís amb la lluita antirepressiva. No defallirem fins a assolir la República catalana. Quan vaig entrar a la presó tenia més por que en Jordi (Sànchez), però teníem clar que ho tornaríem a fer. Ho tornarem a fer", ha dit des del faristol un Cuixart que, al final de la seva intervenció, ha fet pujar Puigdemont i Junqueras. "Aquesta foto de família és del conjunt de la societat catalana", ha subratllat. Finalment, han anat pujant a l'escenari els expresos polítics i exiliats, aixoplugats pels crits d''Independència' dels assistents. 


Autor: Redacció


#elna


#elna





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...