Notícies més llegides




OLOT 'Ciutat dels Detalls'


Olot

Olot crea un mapa de l'artesania en línia

OLOT 'Ciutat dels Detalls'  -  12/07/2021  -  21:20

Catalunya té manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat arreu del territori, amb la recent incorporació d'Olot, són 8 els Punts d'Interès Artesanal i 22 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars




És una de les diverses accions que l'Ajuntament d'Olot, l'Associació la IERA i DinàmiG, han impulsat per potenciar i donar a conèixer l'artesania de la ciutat arran de la recent declaració d'Olot com a Punt d'Interès Artesanal de Catalunya.

El passat 9 d'abril la Generalitat de Catalunya va declarar Olot com a Punt d'Interès Artesanal de Catalunya. La distinció, atorgada a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, és un reconeixement a la revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat on ha perviscut l'activitat artesana, lligada als valors i tradicions de la ciutat.

Se'n destacava especialment el Nucli Antic, que avui dia concentra un gran nombre de tallers i botigues dedicades a l'artesania.

Amb aquest reconeixement, també es posa en relleu la xarxa de persones i col·lectius que han bastit l'artesania olotina a través de la creació i venda de productes i peces úniques, així com els productes d'alimentació de gran qualitat. En aquest sentit, a més a més dels tradicionals artesans i artesanes, la col·laboració que s'ha portat a terme els darrers anys entre administracions, entitats i la ciutadania, ha facilitat l'entrada d'una nova onada de creadors i professionals que han contribuït a l'impuls de reconeguts projectes com «El Taller dels Sastres».

Amb l'objectiu de donar rellevància i notorietat a l'artesania de la ciutat, des del PIAM del Nucli Antic, l'Ajuntament d'Olot, l'Associació la IERA i DinàmiG, s'han iniciat una sèrie d'accions que volen fer d'aquesta distinció una eina útil per l'artesania de la ciutat.

Una de les primeres accions és el llançament del primer mapa de l'artesania en línia. L'eina, que es pot consultar a través del web eltallerdelssastres.cat, permet localitzar sobre el terreny els tallers i botigues d'artesania d'Olot. Actualment se'n poden localitzar una trentena amb disciplines ben diverses com la joieria, tapisseria, disseny, costura, art, artesania alimentària, entre d'altres. Paral·lelament, la nova web permet descobrir i conèixer detalls sobre la història i la tradició artesanal de la ciutat, a través de fotografies i entrevistes, així com del projecte El Taller dels Sastres. També s'han elaborat postals artesanals amb un codi QR per tal d'accedir ràpidament al mapa.

Amb la voluntat d'aplegar al màxim nombre d'artesans possibles, es fa una crida a la ciutadania per sumar-s'hi. En aquest cas, cal omplir el formulari que trobaran al web.

Una comissió mixta entre la IERA i DinàmiG s'encarregarà d'avaluar les sol·licituds, tenint en compte dos criteris clau: que siguin activitats recollides als repertoris de famílies d'oficis artesans i d'artesania alimentaria (o activitats assimilables) i que siguin espais d'elaboració i venda; o bé que a més de vendre facin promoció activa de l'artesania i els seus valors.

Paral·lelament, s'ha elaborat el distintiu 'Olot, punt d'interès artesanal'; un adhesiu que els artesans inscrits al mapa podran col·locar als seus establiments. Així, es pretén visibilitzar i permetre que la ciutadania conegui de primera mà l'oferta artesana.

Actualment també s'està treballant per desenvolupar i engegar diverses accions promocionals com la campanya 'Artesania és', que permetrà lligar els valors de l'artesania al barri vell per tal d'augmentar-ne la notorietat i reforçar la singularitat del centre històric d'Olot. Totes aquestes accions formen part del Pla Integral d'Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic d'Olot.

Punts d'Interès Artesanal i Zona d'Oficis Singulars
Catalunya té manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat arreu del territori, amb la recent incorporació d'Olot, són 8 els Punts d'Interès Artesanal i 22 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars.

La capital de la Garrotxa és el segon municipi de Catalunya que aconsegueix els dos reconeixements de rellevància artesanal, la Zona d'Oficis Singulars per la Imatgeria i el Punt d'Interès artesanal pel Taller dels Sastres.

Són Punts d'Interès Artesanal aquells municipis o àrees dins d'un mateix municipi on es dona una concentració d'un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric.

La Zona d'Oficis Singulars identifica activitats artesanes que són pròpies i exclusives de diferents zones de Catalunya, una sèrie d'oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d'oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o la demarcació de la qual són originaris. Els Oficis Singulars de Catalunya estan relacionats amb el territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l'extracció de la matèria primera, la transformació i l'elaboració del producte final.


Autor: Redacció


#olot


#olot





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...