Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

El Museu Arqueològic de Banyoles s'acosta al món dels músics sense solfa amb 'Peret Blanc de Beget'

Pla de l'Estany  -  01/07/2021  -  13:56

La mostra, que es podrà veure fins al 12 de setembre, és una activitat paral·lela al festival Ethno Catalonia, que es farà a Banyoles




El Museu Arqueològic de Banyoles inaugura demà l'exposició 'Peret Blanc de Beget', que recorda la figura del músic Pere Sala (1917-1993). L'exposició coproduïda per Càntut, Cançons de tradició oral i Ésdansa, es podrà veure fins al 12 de setembre a la sala d'exposicions temporals del museu i és una activitat paral·lela al festival Ethno Catalonia, que es farà a Banyoles del 23 de juliol a l'1 d'agost. La mostra ha estat coordinada per Pep Garcia i el banyolí Albert Massip i arriba a Banyoles com a darrera etapa d'una itinerància que l'haurà portada per 12 municipis catalans.

Considerat l'últim músic sense solfa del país, en Pere Sala (1917-1993) va ser-ne el més virtuós i representatiu. Amb el seu instrument a coll i anant a peu per pobles, ermites o masies, aquests músics eren els animadors de festes majors, festes petites, rosers, aplecs, casaments i, fins i tot, de matances del porc.

L'exposició vol apropar els visitants a un passat no massa llunyà, quan els paisatges s'acompanyaven de masies plenes de vida, de gent i de bestiar. I de quan l'arribada del músic era un dels moments cabdals de la festa: una ocasió perfecta per relacionar-se i ballar al voltant del so del violí, l'acordió i abans el sac de gemecs o el flabiol.

La figura d'en Peret Blanc, considerat un dels últims músics tradicionals del país, és el fil conductor que apropa una mica més a aquella societat rural que s'extingia a mesura que els seus habitants marxaven a viles i ciutats, mentre les noves tecnologies de difusió musical anaven ocupant espais.

'Peret Blanc de Beget' es podrà veure a partir d'aquest dissabte i fins al 12 de setembre al Museu Arqueològic. L'exposició, organitzada pel mateix museu, l'Ajuntament, Joventuts Musicals de Catalunya i Joventuts Musicals de Banyoles –aquestes dues darreres entitats, organitzadores de l'Ethno Catalonia-, s'inaugurarà demà divendres a 2/4 de 8 del vespre al mateix museu.

Pere Sala
En Pere Sala, en Peret de can Blanc de Beget (Alta Garrotxa), ha estat un dels músics tradicionals més representatius. Provinent de nissaga musical, de ben jove va aprendre del seu pare a tocar el violí i ben aviat ja va acompanyar-lo tocant en aplecs i festes properes. El seu ofici principal va ser el de traginer, però arrodonia el seu jornal fent de barber, pagès i sobretot de músic.


A més del seu pare, al llarg de la seva trajectòria musical, va formar duets amb altres músics de la comarca com en Salvi d'Oix, l'Enric de la Badosa, en Fonso de Lliurona o en Pere Fosas. A partir del contacte amb Amadeu Rosell a finals dels 70 del segle XX, en Peret Blanc va integrar-se també a l'Orquestrina Tururut Bonaigua fins l'any 1987.

A les dècades dels vuitanta i noranta va esdevenir tot un referent en la música tradicional catalana, ja que, durant aquells darrers anys de la seva vida, diversos músics i col·lectors de tradició oral van enregistrar, estudiar, difondre i interpretar el seu repertori: Jaume Arnella, Jordi Roura, Francesc Tomàs "Panxito", Artur Blasco...


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...