Notícies més llegides



+ Notícies


Barcelona

Caganer.com s’expandeix a Barcelona per acostar-se al turisme i al client directe

+ Notícies  -  17/06/2021  -  15:52

L’empresa artesana gironina de caganers obre un segon local, situat davant la Basílica de Santa Maria del Mar, i hi exposa les seves 530 figures


Caganer.com

Caganer.com



Caganer.com ha obert avui a Barcelona, al barri del Born, davant la Basílica de Santa Maria del Mar, la seva segona botiga en dos mesos que ven només figures de caganers. Els creadors de l’empresa, l’Anna Maria Pla i els seus dos fills Sergi i Marc Alós, fan una aposta per situar el caganer com un objecte de regal artesà tant per a turistes que visiten la capital catalana durant tot l’any com pels catalans que poden veure la col·lecció de les 530 figures creades durant 29 anys. La família Alós-Pla pretén descontextualitzar el caganer com una figura només del pessebre i de les festes nadalenques per incorporar-la com a obsequi i “souvenir” català. “Per què un turista s’endú de Barcelona un barret mexicà o una figura d’una sevillana quan tenim tradicions pròpies que podem exportar a tot el món?”, es pregunten els responsables de l’empresa.

El primer local, inaugurat a l’abril, es troba al barri Gòtic, al carrer dels Banys Nous, a prop de la plaça Sant Jaume. Són les dues primeres i úniques botigues al món que venen només caganers. Caganer.com porta 29 anys elaborant, una a una i artesanalment, figures de fang que converteixen en caganers a personatges famosos del món de la política, artístics, esportius o de la ficció. Fins fa dos mesos, físicament només es podien trobar en botigues de souvenirs, en fires i mercats de Nadal i al taller d’elaboració que l’empresa té a la població empordanesa de Torroella de Montgrí (Girona).

La família Alós-Pla va començar a crear caganers el 1992. L’Anna Maria Pla va començar en un petit taller a l’Estartit però la projecció tant nacional com internacional de les figures ha portat als seus fills a acostar-se més al client final obrint dues botigues a Barcelona. Marc i Sergi Alós, de Caganer.com i segona generació del negoci, expliquen que “volem estar a peu de carrer, conèixer de prop els nostres clients obrint espais a la zona més turística de la capital catalana, i per això ens hem animat a obrir-ne una altra al centre de Barcelona, en un lloc emblemàtic”.

Els germans Alós reivindiquen aquesta segona botiga com “una oportunitat pels petits productors catalans a instal·lar-se a Barcelona i fer una venda directe al comprador, sense dependre de tercers ni intermediaris. Nosaltres, fins ara, teníem els caganers exposats en botigues de ‘souvenirs’ i ara el tracte amb el consumidor ja és directe”.

 

Imagen que contiene alimentos

Descripción generada automáticamente

 

A la segona botiga de Caganer.com s’hi poden trobar les 530 figures que tenen a la col·lecció

Un dels objectius d’aquesta botiga, com la primera, és desestacionalitzar aquesta figura del Nadal i, també, que es consolidi com un record de viatge pel visitant que ve a Catalunya durant tot l’any. L’establiment compta amb l’exposició dels prop de 530 caganers que tenen a la col·lecció, a més d’una petita mostra dels estris que s’utilitzen per elaborar-los i visualitzacions del seu procés de creació. Caganer.com també destaca que poder obrir dues botigues en dos mesos és la culminació de prop de 30 anys de trajectòria i un reconeixement a la fundadora Anna Maria Pla, mare de Sergi i Marc. “Les botigues són l’oasi del caganer, on durant tot l’any s’hi poden trobar els personatges que hem creat i el visitant també veurà com s’elaboren les figures i els estris que utilitzem per crear-los”.

Els caganers de Barack Obama, Donald Trump, Leo Messi i Carles Puigdemont, a més del clàssic pagès català amb barretina, són les figures més venudes per Caganer.com al llarg de la seva història. Els darrers anys també han causat sensació els de Fernando Simón, Rosalía, els personatges de La Casa de Papel, el sanitari i el pagès català amb mascareta i guants. A més de caganers de famosos, en tenen de pessebre tradicional català en diferents mides. Aquestes peces formen part de les 530 que l’empresa empordanesa té a la seva col·lecció i que es poden trobar a les dues primeres i úniques botigues al món que venen només caganers. L’objectiu és captar l’atenció de visitants i de turistes. Els germans Alós confien també que aquests establiments donin una empenta a desestacionalitzar la figura del caganer: “Hem comprovat que el caganer no és només una figura de Nadal i l’estem convertint en una peça típica de ‘souvenir’ que el turista s’emporta durant tot l’any com un record de Catalunya. Els nostres caganers no es col·loquen al pessebre, la gent els té situats habitualment en lleixes i mobles de casa”.

Caganer.com no només ha enfocat els establiments en la venda de figures, ja que també vol que es converteixin en una zona didàctica i divulgativa per conèixer aquest objecte entranyable molt popular en els pessebres catalans. Els motlles -alguns dels quals, centenaris-, els pinzells i un vídeo explicatiu del seu procés de creació artesanal també es poden veure a les botigues.

Pintades al seu taller, a mà, i amb fang del poble del costat

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Marc Alós explica que “són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d’Empordà, que el tenim a 14 km. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat”.

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-lo portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 29 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut. Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització i des del seu web, www.caganer.com, distribueix caganers a tot el món. Al 2000 va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online i actualment el seu catàleg compta amb prop de 530 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a les dues noves botigues de Barcelona i a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella de Montgrí. Marc Alós considera que “s’ha aconseguit que el caganer sigui conegut a arreu del món, els mitjans de comunicació hi han ajudat molt, però encara queda feina per fer. Abans, que una figura de caganer estigués a les botigues de souvenirs era molt estrany; ara és una realitat”.


Autor: Redacció


#caganer


#caganer





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...