Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Lluís Costabella: “Hem fet una ordenança de circulació ajustada a la ciutat de Banyoles”

Pla de l'Estany  -  29/04/2021  -  19:47

El regidor de Via pública, Policia i Sancions de l’Ajuntament subratlla que es farà difusió sobre els canvis de la nova normativa, que afecta entre altres als patinets elèctrics


Regidor de Via Pública, Lluís Costabella

Regidor de Via Pública, Lluís Costabella



La irrupció dels patinets elèctrics a la societat ha obligat a pobles i ciutats a adaptar la seva mobilitat interna per dotar-la de més seguretat. Aquest és el cas de Banyoles, que aquesta setmana ha tirat endavant l’aprovació inicial de l’ordenança de circulació, amb un esment especial envers aquests mitjans de transport. “A partir d’ara ho regularem, avisarem amb les campanyes pertinents i més tard, si no es respecta, haurem d’arribar a actuar amb una mica més duresa i fins i tot sancionar, si fa falta”, diu el regidor de Via pública, Policia i Sancions de l’Ajuntament de Banyoles, Lluís Costabella.

Banyoles acaba d’aprovar una nova ordenança de circulació. Quins eixos principals contempla?

Exacte, en el passat ple vam tirar endavant l’aprovació inicial de l’ordenança de circulació. A través de la Taula de Mobilitat i Sostenibilitat, on participem els diferents grups municipals, s’ha arribat a un consens comú i vam aprovar aquesta ordenança, que bàsicament varia en tres articles. Un dels quals, l’11, diu que les persones que circulen en mitjans de transport que no es consideren vehicles, com per exemple les joguines o els patinets -una cosa són els patinets de rodes petites i una altra els patinets impulsats per motor-, hauran de circular a una velocitat igual o inferior als vianants: està calculat que un vianant pot circular a sis quilòmetres per hora, que és la velocitat que els patinets hauran d’anar, com a màxim, en llocs de plataforma única on hi ha vianants. 

A la ciutat s’han hagut de lamentar d’accidents relacionats amb la circulació de patinets elèctrics?

Potser hi ha hagut algun petit accident, però en cap cas hi ha hagut de participar la Policia Local, no en tenim constància, i per tant si això ha existit no s’han hagut de lamentar danys. Ara bé, abans que passi, és important preveure-ho. El que sí que és veritat, i això ho diu molta gent de la població, és que pel fet de no haver-hi una ordenança establerta fins ara circulaven per on volien. A partir d’ara això ho regularem, avisarem amb les campanyes pertinents i més tard, si no es respecta, haurem d’arribar a actuar amb una mica més duresa i fins i tot sancionar, si fa falta. 

La nova ordenança també fixa un nou redactat amb relació a la mobilitat en bicicleta.

Sí. També hem variat l’article 47, en aquest cas, que fa referència als vehicles de mobilitat personal. Amb relació a les bicicletes hi incorporem les bicicletes elèctriques, fixant-les en els llocs on podran circular i com ho hauran de fer. En aquest cas, com que es tracta de bicicletes impulsades per motors elèctrics -o patinets, també-, poden circular només en llocs de plataforma única, en carrils bici o en zones limitades a un màxim de 30 quilòmetres per hora. Sobre això, a partir del dia 11 de maig sortirà tota una normativa i haurem de regular tota la circulació de la ciutat: en determinats trams s’haurà d’anar a 20, 30, 40 o 50 quilòmetres per hora.  

La regulació de la bicicleta elèctrica s’equipara a la bicicleta convencional, doncs?

Correcte. La bicicleta elèctrica no deixa de ser una bicicleta, però sempre és important recordar a la gent que aquesta nova ordenança de circulació obligarà a circular en els llocs on siguin permès fer-ho. És a dir, hi haurà carrers que estaran senyalitzats, com ara actualment el carrer Divina Pastora, que permet el doble sentit tal com ja s’avisa a l’asfalt, i hi haurà carrers que no estaran senyalitzats i que per tant mantindran el sentit de la circulació actual. 

Caldrà fer pedagogia per divulgar aquests canvis. 

Sí. A la mateixa Taula de Mobilitat vam aprovar que, una vegada s’aprovés l’ordenança municipal, faríem una difusió d’aquesta normativa a tota la població. Com ho farem? Amb tríptics, a través de les xarxes socials i també amb visites a instituts i centres de Primària perquè els nens i joves ho puguin entendre i d’aquesta manera es pugui arribar a tothom.  L’objectiu, doncs, és que tothom tingui clar per on ha de circular i què poden fer i què no poden fer. En definitiva, hem fet una ordenança de circulació ajustada a la ciutat i als pobles que ens envolten: hem observat l’ordenança de Salt i Girona, per exemple, i a partir d’aquí hem procurat ser equitatius, és a dir, no té sentit que allà hagin d’anar en casc i aquí no. És important fer les mateixes normatives per no confondre al ciutadà.  

Quin repte de mobilitat queda pendent, a mitjà i curt termini?

Els reptes no s’acaben mai, evidentment. Una de les coses que volem seguir fent, per exemple, i de fet ja està entrat en els pressuposts d’aquest any com a inversió, és poder arribar a tenir un eix que connecti amb la plaça Major des de la zona nord, com podria ser el carrer Sant Martirià. La nostra ambició és poder fer un carrer Sant Martirià d’un sol nivell, perquè fins que no sigui així no podem fer que les bicicletes, per exemple, pugin i baixin, només les podem fer anar en la mateixa direcció que els cotxes. Aquest any tenim previst fer el carrer Sant Antoni d’una sola plataforma, des de la plaça d’en Ges fins a la plaça de les Olles, i l’any següent faríem el tram definitiu: de Mas Palau fins a la plaça d’en Ges. Es tracta d’inversions que anem fent cada any apostant per la mobilitat segura i sostenible.

Si ens centrem en el civisme, i més concretament en l’època pandèmica, els banyolins i les banyolines han respectat generalment les diferents restriccions i normatives instaurades per la Covid?

S’ha respectat, la gent s’ha comportat molt. Evidentment que tothom està atabalat perquè fa molts mesos que no podem sortir, però des de l’any 2020 fins avui de sancions n’hi ha hagut 558, crec que no són moltes. La majoria són per no portar mascareta o per no haver respectat el confinament a casa durant la nit. No és el balanç desitjable, ens agradaria que no n’hi hagués cap, però tenint en compte que som una població de 20.000 habitants no és una xifra elevada, tampoc. 

En matèria de seguretat ciutadana es preveu alguna acció futura?

En general Banyoles és segura, no tenim massa problemes de vandalisme i la política que seguim de seguretat funciona i va bé. Les dues patrulles de la Policia Local que tenim a la nit treballen contínuament, fan rondes i els controls que toquen, no tenim perquè augmentar això ni disminuir-ho. Seguim una bona pauta en aquest sentit, i si mirem les estadístiques observem que la ciutat és segura i no té problemes en aquest àmbit, sinó que és una ciutat tranquil·la i que va endavant.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (1)

Concepció Riera 2022-03-07 21:53:42

com podem fer per saber les xifres de siniestralitat de les bicis a Banyoles ? tant de bicis implicades en atropellaments com de sinistres on les bicis han estat atropellades



La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...