Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

Girona i Salt instal·laran 225 trampes per controlar la vespa asiàtica

Actualitat Girona  -  16/04/2021  -  15:33

L’objectiu és reduir el risc per a la salut pública i l'impacte sobre la biodiversitat d’aquesta espècie invasora que s’està estenent de pressa pel territori


Instal·lació d'una trampa per controlar la vespa asiàtica

Instal·lació d'una trampa per controlar la vespa asiàtica



Girona i Salt han posat en marxa un projecte pilot per tal de controlar la vespa asiàtica mitjançant la instal·lació de 225 trampes i la implementació de diferents estratègies de supervisió. L’objectiu és reduir el risc per a la salut pública i l'impacte sobre la biodiversitat d’aquesta espècie invasora que s’està estenent de pressa pel territori, ja que no té depredadors naturals a la zona i troba unes condicions favorables de temperatura i d’humitat. Aquest matí, el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, i el regidor de Salut Pública de l’Ajuntament de Salt, Jesús Vilaplana, han explicat els detalls del sistema en roda de premsa.

Amb aquest pla pilot apostem per una metodologia proactiva, amb l'objectiu de prevenir la reproducció de l'espècie en els llocs més crítics, propers als rius. Volem evitar una situació que té un alt impacte per l'entorn periurbà i la ciutadania, ja que les vespes generen inseguretat pel perill de picades. A més, reduiríem el perjudici que la propagació d'aquesta espècie causa al sector apícola i al medi natural”, ha afirmat el regidor de l’Ajuntament de Girona Martí Terés.

Amb el projecte que impulsem conjuntament Salt i Girona per reduir l’impacte de la vespa asiàtica als nostres municipis és molt important el pas que fem per tal de ser proactius. És tracta d’una actuació integral, planificada i que es durà a terme en punts tan urbans com altres més propers a zones com les Deveses”, ha subratllat el regidor de l’Ajuntament de Salt Jesús Vilaplana.

El projecte va a càrrec de l’empresa de control de plagues Salut Ambiental, de l’entitat ambiental Bufalvent i de l’empresa d’apicultors La Granja d’Abelles. El treball va començar el mes de març determinant les zones òptimes de control. A partir d’aquella anàlisi es va detectar la necessitat d’instal·lar 150 trampes en 10 zones de la ciutat de Girona: Palau, Montilivi, pont de la Font del Rei, Sant Daniel, Montjuïc, Pedret, can Salvatella (zona de Sant Ponç pròxima al riu Ter), Fontajau, les Deveses d'en Bru i Sant Narcís. D’altra banda, a Salt s’instal·laran 75 trampes a les Deveses, les Hortes i el parc Monar, i a les zones del Pla de Salt, de l’Hospital Santa Caterina i del passeig dels Països Catalans.

Aquests elements es penjaran en els arbres i en els elements elevats, i estan dissenyats específicament per a la captura de vespes, minimitzant la captura d’altres espècies. Contindran un atraient alimentari per atrapar les reines i un altre per a les obreres. Cal destacar que l’entitat Bufalvent serà l’encarregada de revisar periòdicament les trampes per comprovar la seva efectivitat i que no estiguin afectant la biodiversitat autòctona.

Amb les diferents trampes distribuïdes per la ciutat es pretén capturar primer les vespes reines per evitar que colonitzin més espais. Aquest període s’estendrà fins al 15 de juny aproximadament, que és quan finalitza l’època en la qual les reines es dispersen i busquen assentaments.

Tot seguit, el programa se centrarà en capturar, a través de les trampes, les vespes obreres encarregades d’alimentar les larves de les colònies. L’objectiu és reduir el nombre d’obreres per tal de debilitar els nius progressivament i impedir que es desenvolupin com a nius secundaris al final de l’any. Aquest seguiment es realitzarà a partir de la segona quinzena de juny fins al 15 de novembre.

Paral·lelament, es controlarà la força de les colònies i la creació de noves reines entre l’agost i el novembre, just en el moment en el qual les colònies de vespa asiàtica fan la seva proliferació màxima. Aquest és el pas més important en el projecte, ja que és un tractament dirigit a minvar el potencial de membres de la colònia, afeblir-ne el creixement i inactivar el màxim nombre possible de reines que han de generar nius nous la temporada següent. Durant el projecte també es desactivaran i eliminaran els nius conjuntament entre les empreses i les brigades municipals.

Els dos municipis impulsen aquest projecte de forma conjunta perquè comparteixen dos espais amb un nivell elevat de nius de vespa asiàtica: les hortes i les ribes del Ter. El projecte té un cost d’11.895,51 euros, per l’Ajuntament de Girona, i de 5.091,98 euros, per l’Ajuntament de Salt. El termini d’execució és de 10 mesos, de març a desembre. 


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...