Notícies més llegides




Salut


Barcelona

L'espai hospitalari polivalent de Vall d'Hebron reforça l'atenció als pacients COVID amb prop d'un centenar de llits

Salut  -  16/02/2021  -  20:46

L'objectiu és que l'edifici Garbí concentri l'atenció de pacients amb COVID-19 que arribin a Vall d'Hebron


Espai hospitalari polivalent de Vall d’Hebron

Espai hospitalari polivalent de Vall d’Hebron



El nou edifici Garbí, l'espai polivalent dedicat a l'atenció de pacients amb COVID-19 de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ja està en marxa. L'edifici, situat al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, compta amb 56 llits d'aguts i 32 de crítics i semicrítics. Té 3.111 metres quadrats i quatre plantes. Cadascuna compta amb 777 metres quadrats i està equipada amb la mateixa tecnologia que disposen les plantes d'hospitalització i UCI de l'Hospital General Vall d'Hebron. L'objectiu és que l'edifici Garbí concentri l'atenció de pacients amb COVID-19 que arribin a Vall d'Hebron. El nou centre comptarà amb 320 professionals, en cas que s'arribi al màxim de pacients, que formen part de l'equip assistencial de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

La consellera de Salut, Alba Vergés, posa aquesta actuació com a exemple de la capacitat del sistema sanitari per mantenir l’activitat no COVID, de casuística i patologia diversa que cal atendre. “Hem fet un esforç per fer-ho possible durant la segona i la tercera onada, per mantenir l’activitat tot i la pandèmia”, emfatitza la consellera abans de recordar que aquests espais romandran actius per a altres usos quan acabi l’epidèmia, “tot formant part del sistema públic de salut, per a oferir una sanitat més robusta i per seguir garantint el dret a la salut a la ciutadania”.

Per la seva part, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, valora que la creació d’aquest espai “farà créixer Vall d’Hebron en capacitat assistencial, diagnòstica i de poder recuperar altres espais ‘hipotecats’ durant la primera onada de la pandèmia”. Tot plegat, donant servei al conjunt de la ciutat de Barcelona “des l’excel·lència, la qualitat i el coneixement d’aquest centre hospitalari”. Comella afegeix que aquesta actuació se suma a moltes altres fetes a diferents centres d’arreu de Catalunya, que en major o menor mesura han vist augmentada la inversió en infraestructura, en tecnologia i en altres recursos.

Com explica el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en el nou edifici Garbí “creem un circuit eficaç i segur per als pacients i els professionals”. Els pacients arribaran al Servei d‘Urgències de l’Hospital General Vall d’Hebron i des d’allà es valorarà si requereixen ingrés a la planta d’hospitalització o l’UCI del nou edifici Garbí o queden ingressats a l’Hospital General Vall d’Hebron.“Aquest nou edifici Garbí és una extensió de Vall d’Hebron amb la mateixa qualitat tècnica i professional que l’Hospital. I, gràcies a aquest nou espai, que ens permet incrementar la nostra capacitat hospitalària, podrem dedicar més recursos a l’Hospital General Vall d’Hebron per a altres patologies”, constata el Dr. Albert Salazar. "Volem donar la millor resposta al territori, aquest centre estarà gestionat per Vall d'Hebron, però donarà assitència a qualsevol pacient de Barcelona", afegeix el gerent.

Dues plantes d’hospitalització

La primera i segona planta estan preparades per a l’hospitalització de pacients aguts amb COVID-19. Tenen capacitat per ingressar fins a 56 pacients, 28 per planta, i depenen dels Serveis de Malalties Infeccioses i Pneumologia.

Les habitacions són àmplies i lluminoses, ja que la construcció aprofita la situació privilegiada per captar la llum natural, i tenen capacitat per a dos, tres o cinc pacients. Tots els pacients tindran a la seva disposició tauletes tàctils per contactar amb familiars i fer més amena l’estada.

Les instal·lacions s’han dissenyat especialment tenint en compte els circuits i mesures de prevenció i aïllament per a pacients amb COVID-19 i la seguretat dels professionals.

Una UCI diàfana per a crítics i semicrítics

A la tercera planta s’ubica la Unitat de Cures Intensives (UCI), un espai diàfan amb 32 llits per a crítics, i gestionada pel Servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron. Els professionals del Servei de Pneumologia atendran els pacients semicrítics que s’ubiquin a aquesta planta.

Aquesta UCI disposa d’un control d’infermeria i també està connectada telemàticament amb l’UCI de l’Hospital General Vall d’Hebron per fer seguiment del pacient. D’aquesta manera, els pacients estan monitorats a través d’un control d’infermeria que comparteix informació en temps real amb l’UCI de l’Hospital General Vall d’Hebron. Aquesta Unitat de Cures Intensives, inaugurada el 2018, és una UCI intel·ligent, amb la tecnologia més avançada i connectada a l’Smart Display, un programa que integra totes les dades clíniques i de seguretat i les transforma en informació que facilita la presa de decisions per part dels professionals.  

Laboratori per a proves PCR i TAC

A la planta 0 es troba la sala d’extraccions i el laboratori, amb capacitat per analitzar entre 4.500 i 5.000 proves PCR al dia. Funciona des del 8 de febrer i al seu capdavant hi ha el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron. Els pacients que han de fer les extraccions, per seguretat, esperen el seu torn a l’exterior. Les sales d’extraccions tenen pressió d’aire negativa. D’aquesta manera, quan una persona es fa una PCR, l’aire de la sala es queda dins, no surt cap a fora, reduint al màxim la possibilitat de contagi amb altres persones.

Aquesta planta també disposa d’un dispositiu per fer tomografies computades (TAC), que gestiona l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de Vall d’Hebron. Les TAC són molt rellevants per ajudar en el diagnòstic i seguiment del pacient crític COVID-19, ja que permeten detectar la presència de pneumònia en els pulmons o altres complicacions com embòlies pulmonars.

Projecte hospitals satèl·lits

L’edifici Garbí és un dels cinc espais polivalents que el Servei Català de la Salut va encarregar construir a mitjans de setembre per donar resposta a la pandèmia de la COVID-19. Salut ha invertit 18 milions d'euros. Els espais serviran a curt termini per fer front a la pandèmia, però també estan dissenyats per ser útils en un futur.

Està situat al Parc Sanitari Pere Virgili, empresa pública que proveirà el nou equipament del servei integral de gasos medicinals, el servei d’alimentació per a pacients i professionals, i la jardineria, neteja i manteniment general exterior, entre d’altres serveis de suport.


Autor: Redacció


#covid #barcelona


#covid #barcelona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...