Notícies més llegides



Política


Barcelona

El PDeCAT es queda fora del Parlament de Catalunya

Política  -  14/02/2021  -  23:43

Els hereus de l'antiga Convergència perden tota la representació després de la ruptura amb JxCat


Acn

Acn



El PDeCAT s'ha quedat fora del Parlament de Catalunya. La candidatura liderada per Àngels Chacón no ha aconseguit prou vots per entrar a la Cambra, i per primera vegada en la seva història, el partit hereu de l'antiga Convergència es queda sense representació. El PDeCAT no ha pogut superar la barrera del 3% dels vots, i n'ha obtingut un 2,72%, amb 75.658 suports amb el 98% escrutat. On el partit ha estat més a prop d'obtenir representació ha estat a Lleida, on l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha obtingut un 4,6% dels vots, sent sisena força, per davant de PP, Comuns o Cs, amb 7.256 vots.

A Barcelona, la formació ha estat la novena més votada, amb un 2,5% dels vots i 52.084 suports, igual que a Tarragona, amb un 2,8%, i 7.618 vots. A Girona, els del PDeCAT han quedat com a vuitena força, per davant del PP, amb un 3,18% dels sufragis i 8.700 vots.

Aquestes eleccions són les primeres en què el PDeCAT, fundat com a tal el 2016 des de l'antiga CDC, es presenta sota amb el seu propi nom.
A les eleccions del 2017, el partit va concórrer sota la marca de JxCat, que va obtenir 948.233 vots, un 21,66% del total. La llista encapçalada aleshores per Carles Puigdemont va aconseguir 34 diputats: 17 a Barcelona, 7 a Girona, 6 a Lleida i 4 a Tarragona.

Als anteriors comicis, el 2015, el PDeCAT es va integrar amb ERC i CDC a la coalició JxSí, que va guanyar les eleccions amb 1.628.714 vots, un 39,59% del total. El resultat va permetre a la candidatura independentista, que lideraven Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, entrar al Parlament amb 62 escons.

Cal remuntar-se fins a les eleccions del 2012 per trobar els últims resultats electorals de CiU al Parlament de Catalunya. Aleshores, la llista encapçalada per Artur Mas va aconseguir 1.116.259 vots, un 30,71% del total. Aquest resultat li va permetre tenir 50 escons al Parlament de Catalunya i governar en minoria.

Prèviament, CiU havia guanyat les eleccions del 2003 i del 2006, aconseguint 46 i 48 diputats, respectivament. El PSC, ERC i ICV, però, van aconseguir comandar una majoria absoluta alternativa i, en els dos mandats, van deixar Artur Mas a l'oposició. CiU quedava fora del Govern de la Generalitat per primera vegada des de la recuperació de la democràcia.

De la mà de Jordi Pujol, Convergència i Unió havia aconseguit resultats d'entre 1,3 i 1,2 milions de vots, amb majories absolutes especialment folgades el 1984, el 1988 i el 1992. El millor resultat de Pujol, en escons, va ser el 1984, en les segones eleccions democràtiques, quan va aconseguir 72 escons al Parlament de Catalunya.


Autor: Acn


#14f #catalunya


#14f #catalunya





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...