Notícies més llegides



Política


Besalú

Bartomeu Compte: ‘Esquerra som el referent polític per aconseguir l’amnistia, l’autodeterminació i el progrés de tothom’

Política  -  11/02/2021  -  20:37

El candidat a la Garrotxa i número quatre de la formació republicana contempla una demarcació gironina “diversificada d’activitat econòmica”


Bartomeu Compte

Bartomeu Compte



Les enquestes auguren una batalla aferrissada entre algunes formacions per esdevenir la més votada a les urnes a les eleccions catalanes d’aquest diumenge. Un d’aquests partits és ERC, que a la demarcació de Girona buscarà millorar els registres assolits ara fa quatre anys, quan va obtenir quatre diputats. Un dels rostres que té més números d’esdevenir diputat és Bartomeu Compte, candidat d’Esquerra a la Garrotxa i número 4 de la llista: “Només amb grans consensos podem avançar en els Drets Nacionals i en els Drets Socials: tant per buscar solucions que normalitzin la situació política, com solucions que serveixin per recuperar la confiança i els drets i llibertats de la recent etapa de regressió i permetin, per tant, construir una societat en la qual les persones joves tinguin garantit un projecte de vida”.

Quin ha de ser el paper d’ERC en aquestes eleccions?

A ERC som el referent de la política catalana en tant que defensa les polítiques de progrés, els amplis consensos en àrees per fer avançar els Drets Nacionals, l'amnistia i l'autodeterminació, i la solidaritat que suposa que, des del Govern i en un escenari tan complex com el d’ara, s’ha de poder ajudar a tothom per estar al costat de la gent.

Creu que cal concebre aquests comicis com un nou plebiscit?

Ens equivocaríem si tornéssim a repetir marcs que ja han estat superats. El que cal ara és aconseguir amplis consensos que incloguin el màxim nombre de sensibilitats i propostes i ajudin a esquivar situacions que no han permès augmentar els consensos socials i han produït un cert alentiment social i econòmic. És per això que cal que ERC tingui la confiança diumenge vinent, per tal de tenir l’oportunitat de poder desenvolupar les nostres propostes.

Quins deures pendents cabdals cal afrontar a les comarques gironines en la pròxima legislatura?

Els deures pendents són procurar garantir l’ocupació, així com la salut de la ciutadania i aconseguir, d’altra banda, que les famílies passin com menys dificultats possibles derivades de la pandèmia. Per exemple, ajudant amb ingressos amb les mesures que s’han aprovat recentment. Amb tot això, i amb la previsió que la vacunació camini a bon ritme, s’ha de provocar la represa de l’activitat econòmica i, alhora, impulsar canvis cap a la transició energètica, la digitalització i un canvi de model productiu sostenible i de qualitat, així com una mobilitat lliure de CO2.

Estem parlant d’una demarcació molt focalitzada en el sector serveis. Després dels efectes de la pandèmia, com es pretén reactivar aquest àmbit?

En el sector serveis, especialment el turisme, calen mesures en àrees de l’especialització, diversificació d’activitats, desestacionalització... És important que s’avanci d’un turisme de baix valor afegit i massificat a un caracteritzat per tenir més qualitat en l’oferta i que permeti crear més ocupació i millori les rendibilitats dels mateixos establiments. 

Alhora, cal diversificar l’activitat productiva, promovent la indústria amb l’impuls de la transició energètica i ajudes concretes a les empreses per garantir el creixement de les seves dimensions i la seva sostenibilitat. I, a més, cal fer-ho en uns moments com els d’ara, quan tenen dificultats per obtenir finançament privat.

També és un territori de gran projecció turística. Cal reformular l’aposta actual?

Com he dit abans, cal fer les coses diferents i mantenir el que funciona, com per exemple, els punts turístics de turisme de proximitat, que són els que menys han patit recentment i, partir d’aquí, afegir altres opcions, com ara les apostes culturals que ja funcionen: apostes culturals del patrimoni material, d’activitats que permetin gaudir de l’entorn natural però que en garanteixin la seva integritat, propostes gastronòmiques, de lleure...

Amb un Govern presidit per l’ERC, com hauria de ser la demarcació gironina del futur?

Hauria de ser una demarcació diversificada d’activitat econòmica: el sector primari és imprescindible, potenciar una indústria dinàmica i competitiva, amb una construcció que rehabiliti els habitatges amb els màxims requisits ambientals; i amb persones treballadores i ben formades que garanteixin les necessitats laborals de les empreses. Volem una producció d’energia de proximitat que tendeixi a la suficiència energètica, amb una sensibilitat mediambiental de cura de la natura i del paisatge. La promoció de la reutilització de recursos. I la garantia d’uns serveis públics eficients, ben dotats econòmicament i humanament, perquè són l’aval d’una societat segura en ella mateixa i amb confiança de futur.

Els acords postelectorals seran bàsics per al nou govern. En el cas dels pactes de formacions independentistes, l’autocrítica esdevindrà fonamental per tirar-los endavant?

Des d’ERC entenem que la millor autocrítica és el contacte amb les persones, això ens permet conèixer les seves necessitats i buscar solucions àgils i sostenibles. I buscarem aliances en les formacions que busquin polítiques de progrés sostenible, de cohesió social i de solidaritat. Només amb grans consensos podem avançar en els Drets Nacionals i en els Drets Socials: tant per buscar solucions que normalitzin la situació política, com solucions que serveixin per recuperar la confiança i els drets i llibertats de la recent etapa de regressió i permetin, per tant, construir una societat en la qual les persones joves tinguin garantit un projecte de vida. La política els deu una oportunitat per viure en optimisme totes les seves condicions de vida i el benestar material. En definitiva, es tracta d’una inversió en un futur sostenible.


Autor: Redacció


#erc #lagarrotxa #girona #14f


#erc #lagarrotxa #girona #14f





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...