Notícies més llegides




Catalunya Nord


Prats de Molló

Jep Bonet, president de l’Associació Casa Macià

Catalunya Nord  -  01/02/2021  -  10:20

El nomenament, que s’ha d’oficialitzar, és un pas endavant d’un projecte que encara no ha iniciat les obres de rehabilitació a Vil·la Denise, feu de l’associació


Vil·la Denise / Jordi Gili

Vil·la Denise / Jordi Gili



El projecte de l’Associació Casa Macià - Memòria de la Resistència va agafant cos. Si el passat mes de desembre es va segellar el conveni de cessió de la Vil·la Denise a l’associació, amb la signatura de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont com a acte destacat, fa poc ja es coneix el nom de qui serà el president del col·lectiu, malgrat que el seu nomenament encara s’ha d’oficialitzar. Es tracta de Jep Bonet, president de la delegació del Consell per la República a la Catalunya del Nord, que agafa el relleu de l’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, qui presidia el grup de manera provisional, atesa la incompatibilitat existent entre aquest càrrec i el rol de batlle. 

El mateix Ferrer assenyala que des de l’associació s’està treballant en la recuperació de material i elements propis de la vida de Macià, amb l’objectiu que formin part de la zona museïtzada de l’equipament, tot i que les obres de rehabilitació de la casa, necessàries per tirar endavant el projecte, estan paralitzades: “Encara no s’hi veu ningú”. De fet, encara s’ha d’escollir el nom de l’arquitecte que ha d’encarregar-se de la readaptació de l’espai, un pas fonamental per tirar endavant una iniciativa que, també, roman a l’espera de demanar les respectives subvencions europees. 

Sobre aquest darrer aspecte, precisament, s’ha incorporat fa uns dies a l’associació Pere Becque, advocat especialitzat en economia, finances, empresa i en relacions transfrontereres. Becque, que va ser batlle de Banyuls de la Marenda fa anys (1995-2201), esdevindrà una figura rellevant del projecte a l’hora d’obtenir les ajudes europees més indicades. 

El projecte

L’objectiu de l’Associació Casa Macià és convertir l’edifici on l’antic president català va planejar la revolta per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i proclamar la República Catalana en un símbol de resistència i, alhora, en un centre d’interpretació històrica. En concret, el projecte ha esdevingut una realitat gràcies a Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç del Vallès Oriental, que va comprar la torre, d’estil normand i ubicada prop del torrent del Castilló, i la va cedir posteriorment a l’entitat. 

Vil·la Denise consta de 240 metres quadrats construïts i repartits en tres plantes amb soterrani i sis habitacions. Una de les sales més icòniques és el menjador de la planta baixa, on Macià va habilitar el seu despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major. D’altra banda, al primer pis hi ha el dormitori on va ser detingut pels gendarmes francesos, que tot seguit van decretar la seva deportació a París.


Autor: Redacció


#pratsdemollo #casamacia #memoriaderesistencia #jepbonet


#pratsdemollo #casamacia #memoriaderesistencia #jepbonet





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...