Notícies més llegides



Besalú, Vila Comtal


Besalú

Besalú inaugura la museïtzació del Cap Reliquiari de Sant Vicenç

Besalú, Vila Comtal  -  24/01/2021  -  14:46

La vila comtal ha celebrat avui la festa de Sant Vicenç a l’església parroquial, un acte que ha comptat amb totes les mesures sanitàries


Vadó Buch / GN

Vadó Buch / GN



La vila comtal de Besalú ha celebrat avui la festa de Sant Vicenç adaptada a les circumstàncies de la Covid, la qual cosa significa que l’acte s’ha desenvolupat envoltat de totes les mesures sanitàries possibles per evitar el contagi del coronavirus, és a dir, amb un aforament limitat al 30% i el seguiment de totes les normatives del protocol i seguretat sanitària que marquen les autoritats. 

El gran atractiu de la jornada és que s’ha obert al públic el Cap Reliquiari del sant, que fins ara estava tancat: en concret, al voltant de la una s’ha presentat la museïtzació de la peça, que data del segle XIV. En aquesta època, concretament el 1391, les relíquies de Sant Vicenç Capella, provinents de Tavèrnoles, van ser portades a Besalú pel doctor en lleis Pere Rovira, en un moment en el qual Sant Pere ja disposava de les relíquies de Sant Prim i Felicià, patrons de la vila, i Santa Maria de les de la Veracreu. 

L’Ajuntament, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va obrir les relíquies l’any 2007, on van trobar diversos fragments de crani a més d’altres parts del cos, així com un petit text d’un notari de Besalú de principis del segle XVIII, resultant d’una obertura anterior. Aquest treball es va efectuar amb l’objectiu de certificar l’autenticitat de la peça. 

La relíquia, que ha estat custodiada durant els últims anys pel Bisbat de Girona, es va restaurar per part de l’Ajuntament fa dos anys i mig, novament a través del Departament de Cultura. Un cop fets aquests treballs, el Bisbat el va tornar a guardar mentre Besalú preparava la logística adequada: una urna amb condicions i amb tècniques de seguretat adients per poder tenir l’objecte dins Sant Vicenç.

La peça, una obra argentaria d’alta qualitat de l’època del gòtic internacional, esdevé un tresor únic a la demarcació, ja que no n’hi ha cap altre cap reliquiari conservat més antic a la diòcesi de Girona. La seva museïtzació complementa la que ja es va dur a terme el passat novembre amb les restes del reliquiari de la Veracreu, que esdevenen dos objectes d’art molt importants per a la història i el patrimoni de la localitat garrotxina.


Autor: Redacció


#besalu


#besalu





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...