Notícies més llegides




Baix Empordà


Platja d'Aro

Aquesta setmana comencen els treballs de reforma del Passeig Marítim de Platja d'Aro afectat pel temporal Glòria

Baix Empordà  -  07/09/2020  -  14:01

Inversió conjunta d'1,8 milions d'euros de l'Estat i de l'Ajuntament per a una obra de futur




Aquest dilluns 7 de setembre el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic inicia els treballs de reforma de 500 metres de l'extrem sud del Passeig Marítim de Platja d'Aro, el tram més perjudicat després del pas del temporal Glòria. L'Estat, en tant que l'espai és Domini Públic Marítim-Terrestre hi invertirà un milió d'euros en la instal·lació d'un mur de rocalla amb prou profunditat perquè la seva base estigui per sota de nivell del mar -com si fos un espigó però platja endins-, per evitar que un futur es pugui descalçar de nou.

Simultàniament, l'Ajuntament destina 750.000 euros en nou sistema de cablejat del conjunt de l'enllumenat públic de tot el passeig gràcies a una inversió prevista en el pressupost d'enguany, però que ara s'executa des d'una nova perspectiva en què la instal·lació no es renovarà sota la sorra, sinó en el subsòl del passeig.

Les obres estaven previstes inicialment per començar a les darreries de març per finalitzar al juny d'enguany, però el calendari es va aturar arran de l'estat d'alarma per la Covid-19. Quan es va aixecar les restriccions, el consistori va sol·licitar a Costes l'endarreriment de l'inici dels treballs per evitar tant com fos possible la coincidència amb la temporada d'estiu. D'aquesta manera s'ha pogut conservar fins ara les terrasses dels establiments de restauració, alhora que el consistori d'una banda restaurava i redistribuïa provisionalment la sorra de la per evitar l'esvoranc i facilitar l'accés a peu des del passeig a la platja i a la zona de bany, i de l'altra senyalitzava amb elements de seguretat el tram més sensible al pas de vianants. Ara, el calendari preveu la finalització d'obres a l'entorn de la Setmana Santa de 2021.

Els efectes del temporal de primers d'any van posar de manifest la marca de suport estructural en la base d'un passeig construït en diverses fases entre 1985 i 1990, directament sobre la sorra que abans arribava a tocar dels edificis o les seves voreres o petites terrasses. La força de l'onatge va descalçar-ne la base sorrenca i va provocar l'ensorrament o desaparició de la primera línia de llosa i dels escalons d'accés a la sorra, i en alguna zona va generar un voladís sobre una platja de 3 a 5 metres d'alçada. L'afectació també es va estendre en superfície i per tant, ara l'Ajuntament podrà definir com ha de ser la nova capa superior del Passeig Marítim (per exemple fent-la més llista i transitable), quins seran els nous elements de mobiliari urbà i d'enjardinament; i com es configura l'ocupació amb les terrasses dels establiments hotelers i de restauració, ja que en alguns trams hi haurà reduccions variables en relació a l'amplada actual.

També es redistribuiran 20.000m3 de sorra de la Platja Gran, conjuntament amb noves aportacions procedents de l'interior de mar de la zona de la desembocadura del Ridaura, per poder tornar a connectar directament el passeig amb la platja, si bé també es contempla la instal·lació d'accessos amb escales i rampes per superar, si s'escau, el diferencial d'alçada en algun punt o davant futurs moviments naturals de la sorra. Simultàniament s'aprofitarà el conjunt de noves circumstància per retirar progressivament les gran faroles instal·lades fins ara sobre la sorra (que s'il·luminarà des de la zona per a vianants), amb la voluntat de configurar la platja des d'una òptica més naturalitzada.

L'acció programada entre l'Avinguda Reina Fabiola i el Passeig Ridaura, no és doncs ni d'urgència ni una rehabilitació de l'espai tal com era fins ara, sinó que tindrà una nova perspectiva per evitar que temporals futurs produeixin altre cop la mateixa situació. Alhora també marcarà el camí de futur del nou tram de Passeig Marítim que s'ha de construir, encara més al sud, per enllaçar l'actual fins a Port d'Aro -i que inclou la instal·lació d'una passera per superar el riu Ridaura-; però també de les pròximes reformes del passeig en la seva besant nord, en un pla plurianual d'intervenció i inversió. Simultàniament, esdevindrà l'oportunitat per aprofundir en les propostes recollides en l'Estudi Integral de les Platges i en l'Ordenança Municipal d'Ocupació del Passeig Marítim.


Autor: Redacció


#platjadaro


#platjadaro





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...