Notícies més llegides




La Selva


Arbúcies

Pere Garriga: ‘S’ha de fer un salt perquè el Vescomtat de Cabrera sigui un projecte de territori i de país’

La Selva  -  06/08/2020  -  18:59

El president del Patronat del Castell de Montsoriu es mostra satisfet del ritme de visites que ha tingut l’equipament des de la seva reobertura el passat 17 de juliol


Pere Garriga, president del Patronat del Castell de Montsoriu

Pere Garriga, president del Patronat del Castell de Montsoriu



El Castell de Montsoriu, el castell gòtic més imponent de Catalunya, va reobrir les portes el passat 17 de juliol després d’adaptar-se a les exigències sanitàries que imposa la Covid-19. Des de llavors, ja se sabia que el públic de proximitat esdevindria el visitant principal d’aquest estiu excepcional, però tal com assenyala el president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, “la realitat ha superat la previsió”.

El Castell de Montsoriu va reobrir les portes el passat 17 de juliol. Quina valoració en fa, d’aquests primers dies?

Pere Garriga. Quan des de la Generalitat es va permetre reobrir els equipaments culturals ens vam plantejar què havíem de fer. Ens vam esperar una mica més a obrir, per tal que tinguéssim les millors circumstàncies per garantir, en tot moment, la seguretat i la salut dels visitants. Un cop això es va aconseguir el Castell de Montsoriu ja va estar a disposició del públic durant uns dies i unes hores molt concretes, però la realitat ha superat la previsió: l’afluència de visitants i les sol·licituds per venir a veure el castell gòtic més important de Catalunya han fet que ens veiéssim obligats a ampliar els dies de visita lliure i també els dies de visita en viatge. Així doncs, l’equipament està obert de dijous a diumenge i s’ha ampliat d’un dia a dos les visites en viatge i de dos dies a quatre les visites lliures.

Que la previsió s’hagi superat es deu, sobretot, al potencial que suposa el turisme de proximitat?

P. G. Sí. En aquests moments, del global de visitants que arriba al Castell de Montsoriu un 95% és un turista de proximitat, persones que vénen d’un entorn proper d’uns seixanta o setanta quilòmetres. Agafem, doncs, des de gent de l’àrea metropolitana de Barcelona fins a visitants de Vic, Girona o Figueres, perquè ens entenguem. El cinc per cent restant és, sobretot, un públic provinent de França, però és un percentatge gairebé inapreciable, tenint en compte que abans de la pandèmia aquest tipus de visitant de fora d’un àmbit proper suposava al voltant d’un vint per cent de les visites.

Com ha estat el procés per habilitar l’espai al nou context de pandèmia?

P. G. Afortunadament, des del Consell Comarcal de la Selva s’ha aconseguit crear tota una estructura que ens ajuda molt pel que fa a la previsió i a donar garanties a la salut dels visitants. En concret, els tècnics responsables han fet una gran tasca a l’hora d’elaborar el projecte per tal de garantir la visita a l’equipament selvatà.

Vostè va arribar a la presidència del Patronat del Castell de Montsoriu just abans de la pandèmia.

P. G. Exacte, vaig ser nomenat president quinze dies abans que esclatés la crisi sanitària. En tot cas, aquesta situació ens ha servit per començar a treballar en el projecte que tenim al davant relacionat amb el Vescomtat de Cabrera, no només del Castell de Montsoriu, que al cap i a la fi és l’origen d’aquest Vescomtat, un dels més importants que ha tingut mai Catalunya. L’objectiu és que el Patronat deixi de ser un Patronat exclusiu del Castell de Montsoriu i passi a ser un Patronat del Vescomtat de Cabrera, amb tot el que això significa de capacitat de dinamització d’un territori que aplega altres llocs a part de la Selva. La fita, doncs, és tirar endavant un projecte de turisme, de cultura, de patrimoni, de gastronomia, de descoberta del territori i de coneixement i reconeixement de la història de Catalunya. Sobretot d’aquesta història que tan sovint ens tenen amagada i dissimulada al darrere d’altres històries més grandiloqüents, però que al cap i a la fi és la nostra història: tot el que és l’expansió mediterrània de Catalunya neix a redós del Vescomtat de Cabrera. Quan els Cabrera van posar la seva residència d’estiu a Blanes va coincidir amb gran part de l’expansió de Catalunya a la mediterrània, amb tot el que això vol dir i representar.

Estem parlant, doncs, de l’inici d’una nova etapa?

P. G. Sí. Els anteriors presidents del Patronat han fet una feina encomiable i magnífica, que ha estat la de posicionar i donar valor al Castell de Montsoriu per tal de començar a donar a conèixer el Vescomtat de Cabrera. Ara toca fer un salt, un pas endavant, i que tot aquest rèdit que al llarg d’anys s’ha anat consolidant gràcies a diverses persones es doti de les inèrcies necessàries perquè sigui un projecte de territori i, perquè no, un projecte de país.


Autor: Redacció


#castell #montsoriu #laselva


#castell #montsoriu #laselva





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...