Notícies més llegides




Alt Empordà


Castelló d'Empúries

Salvi Güell: ‘El turisme de proximitat ha augmentat, tenim més visites de catalans al centre històric’

Alt Empordà  -  15/07/2020  -  20:56

L’alcalde de Castelló d’Empúries detalla com es viu la ‘nova normalitat’ al municipi empordanès i destaca els amplis espais que ofereix el nucli per mantenir la distància de seguretat


Salvi Güell

Salvi Güell



El seguiment de la pandèmia del coronavirus i els seus successius efectes són imprevisibles. Del pessimisme inicial, caracteritzat pel confinament i l’estat d’alarma, es va passar a un procés de desescalada segurament massa optimisme, abans de caure en una nova etapa, l’actual, marcada pels rebrots arreu. Amb un paisatge tan canviant, els municipis han hagut de fer grans esforços per adaptar-se a les múltiples situacions existents: més seguretat, més pedagogia i, també, més restriccions i creativitat per oferir propostes atractives en plena època estiuenca. Aquest és el cas de Castelló d’Empúries i Empuriabrava, que tal com ens explica el seu alcalde, Salvi Güell, s’ha reformulat per tal de brindar moltes de les activitats de sempre, “però amb unes altres condicions”.

Com s’està vivint aquesta ‘nova normalitat’ a Castelló d’Empúries i Empuriabrava?

Salvi Güell. Gestionar les incerteses és molt difícil, i des que vam començar aquest episodi al març fins ara hem anat evolucionant amb diferents fases. Des de l’Ajuntament sempre hem estat molt complidors amb tot el que ens han anat marcant, i el que passa ara és que ens trobem en una fase on tot està més obert: ja som a ple estiu i ens ha arribat el turisme, i això fa que hi hagi coses que costen més de fer complir. De totes maneres, hi estem a sobre i intentarem que la gent faci el que ha de fer. En definitiva, del que es tracta és d’anar-se adaptant, la situació ha anat variant i nosaltres ens hem anat adaptant: vam començar amb restriccions molt fortes i de mica en mica s’ha anat obrint l’aixeta, fins a arribar a la situació d’ara.

Quines sensacions li transmet la gent durant aquests darrers dies?

S. G. S’ha de destacar que en general la ciutadania compleix i pren les mesures que ha de prendre. Tampoc és que es quedin a casa, però sí que és cert que quan fan les activitats que han de fer o que volen fer ho fan amb les garanties de distància i d’higiene pròpies d’aquests dies, que és el que toca ara. És evident, però, que tothom està a l’expectativa per veure si hi ha rebrots.

Ara mateix, quina és la situació del municipi pel que fa a la pandèmia?

S. G. Des del mes de març fins ara hem tingut 48 casos positius; estem dins d’una comarca on hi ha hagut pocs casos i és important mantenir-ho així. A partir d’aquí, parlo sovint amb les direccions del Centre d’Atenció Primària (CAP) i ells em transmeten com veuen la situació, i en general el que està passant és el que té lloc a la resta de Catalunya: arran del desconfinament han anat sortint casos puntuals. És a dir, aquí no tenim cap focus important, però de casos puntuals sí que n’han sortit alguns, com està passant arreu.

Amb aquesta crisi es podrà gaudir del municipi i el seu entorn com abans?

S. G. Ara es gaudeix d’una manera diferent. Entenc que les persones tinguin ganes de fer coses i de sortir, però ho fan de forma diferent: els grups són més reduïts, cal anar amb mascareta pel carrer i això, si és durant una estona llarga, pot molestar; si assisteixes a un restaurant o a un local cal mantenir la distància… Al cap i a la fi, però, la gent vol sortir i fer coses, i les fa, però d’una manera diferent. Un exemple poden ser les grans sardanes del dimecres a la plaça, que aquest any es desenvolupen amb la gent asseguda i amb mascaretes.

Un altre exemple seran les Festes del Carme, que ja treuen el cap a l’horitzó.

S. G. Sí, les Festes del Carme també arriben adaptades: amb els accessos i els aforaments controlats, intentant no fer activitats que puguin aplegar molta gent i procurant de repartir les activitats en diferents llocs, des de l’espai de la platja fins a la carpa de la plaça de les Palmeres o la música ambulant que voltarà pel carrer. Totes les propostes són gratuïtes, però la gent haurà d’agafar entrada per tal de poder controlar els aforaments.

En certa manera, les Festes del Carme són un clar reflex de l’aposta turística d’enguany, amb la seguretat al capdavant. 

S. G. Sí. Sempre hem dit que tenim l’espai suficient perquè la gent es pugui sentir segura, de la mateixa manera que les activitats que es fan habitualment són diferents, però hi són. A partir d’aquí, cal destacar que hi ha uns agents cívics que controlen que la gent no s’ajunti i que compleixi la normativa; tenim el servei de platges com cada any i un Passeig d’Empuriabrava prou llarg i ampli perquè s’hi pugui passejar bé, i això ha fet, precisament, que el Mercat de Nit s’hagi pogut activar des del 10 de juliol, però amb menys parades. I pel que fa al centre històric es fan visites guiades o concerts, entre altres activitats, però tot d’una manera més restringida. Es pot fer el mateix, però amb unes altres condicions, vaja.

Les expectatives són millors del que esperàveu fa unes setmanes?

S. G. La percepció ha anat variant. Inicialment pensàvem que seria un desastre, però després hem vist que ha anat arribant gent. Ara bé, nosaltres ens basem molt amb les consultes de les Oficines de Turisme, i durant aquesta primera quinzena de juliol, a Empuriabrava, observem que hi ha un 40% menys de consultes, sobretot d’estrangers: de visitants alemanys n’hi ha un 56% menys; de britànics, un 80%; de francesos, un 32%, i de catalans, un 25%, essent el que menys cau. A Castelló, d’altra banda, també hi ha una caiguda mitjana del 40%, també incentivat pels estrangers: en aquest cas, però, les consultes al centre històric de turistes catalans han pujat, tot i que públics com el francès han baixat un 57%. Això vol dir que tenim més turisme de proximitat, que és el que esperàvem per aquest estiu i, de fet, totes les campanyes de promoció ja les havíem anat enfocant cap aquí.

Aquesta crisi sanitària també suposa una crisi econòmica i, per tant, social. Com s’està vivint aquesta situació a Castelló i Empuriabrava? 

S. G. Des de bon principi de la pandèmica Càritas ha treballat més i hem hagut de suplementar partides de caràcter social. Des de l’Ajuntament hem destinat una partida d’1,2 milions per pal·liar els efectes d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social, i és cert que des de l’inici hem hagut d’actuar bastant més del que fèiem habitualment en aspectes socials.


Autor: Redacció


#castello


#castello





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...